Επιφυλάξεις Eurogroup για τα μέτρα εξυγίανσης

«Ναι μεν αλλά» είναι η πρώτη εκτίμηση των εταίρων στην ευρωζώνη για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης που υπέβαλε...
Τετάρτη, 20 Ιανουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιφυλάξεις Eurogroup για τα μέτρα εξυγίανσης

«Ναι μεν αλλά» είναι η πρώτη εκτίμηση των εταίρων στην ευρωζώνη για το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3 % του ΑΕΠ το 2012.
Για τους εταίρους η Ελλάδα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα δεν είναι απολύτως επαρκή. Πρώτος που εξέφρασε την άποψη αυτή είναι ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατά τη προχθεσινή σύνοδο της ευρωζώνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Εχουμε την άποψη ότι οι Ελληνες κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιστεύουμε  όμως ότι αυτά τα βήματα δεν είναι απολύτως επαρκή». Και πρόσθεσε: «Η Αθήνα επιδεικνύει καλή θέληση. Τα μέλη της ευρωζώνης θα φροντίσουν για μια κοινή θεραπεία του ελληνικού προβλήματος».
Οι εταίροι δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους έναντι του ελληνικού προγράμματος, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη λόγω της γενικής δυσπιστίας που επικρατεί ως προς την πραγματική εφαρμογή των μέτρων, μετά τα όσα έχουν συμβεί κατά την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον επιδιώκουν με τη στάση αυτή να διατηρηθεί η πίεση στην Αθήνα στο πλαίσιο της στενής επιτήρησης και των συστάσεων των Βρυξελλών.
Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας θα βρίσκεται λοιπόν υπό την ασφυκτική εποπτεία της Κομισιόν, ενώ δεν θα ελέγχεται μόνο η μείωση του ελλείμματος και του χρέους αλλά και η πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
                                                                                                                                                     Πηγή: express.gr

Οι ελληνικές μετοχές στο «μικροσκόπιο» των ξένων
Προβληματισμένοι για τα μακροοικονομικά της χώρας, θετικοί για τις τραπεζικές προοπτικές είναι οι επενδυτές που «επισκέφθηκαν» τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες.
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν ως το τέλος του μήνα με τη συνδρομή των ξένων οίκων που φέρνουν στην Ελλάδα ομάδες πελατών τους. H JP Μorgan έφερε ως broker πάνω από δέκα πελάτες της, εκ των μεγαλυτέρων θεσμικών χαρτοφυλακίων διεθνώς.
Η εντύπωση που αποκόμισαν η JP Μorgan και οι πελάτες της από τις επαφές με τις μεγαλύτερες τράπεζες, είναι ότι βραχυπρόθεσμα θα διατηρηθεί η μεταβλητότητα και μόνο οι υπομονετικοί επενδυτές, με ορίζοντα 6 με 12 μήνες, είναι αυτοί που θα ανταμειφθούν από τη διπλή, κυκλική, ανάκαμψη κατ αρχάς του διαστήματος Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2009 και τη δεύτερη, αναμενόμενη, του δευτέρου εξαμήνου φέτος καθώς η αγορά θα διαβλέπει ανάκαμψη εντός του 2011 και τις αποδείξεις της προόδου στα δημοσιονομικά. Η JP Μorgan μάλιστα εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες θα καταγραφεί άνοδος πάνω από 50% επί των υφιστάμενων αποτιμήσεων.
Η ελληνική ανάκαμψη, σε αντίθεση με τη βελτίωση των μακροοικονομικών στην Τουρκία αλλά και της απόδοσης των εγχώριων τραπεζών, παραμένει υπό πίεση και αναμένεται να καθυστερήσει ως το 2011. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών επηρεάστηκε από το έλλειμμα με πιθανά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, το υψηλό κόστος ρίσκου και χρηματοδότησης. Η εκτίμηση είναι πάντως ότι αρκετά από τα κακά νέα έχουν ήδη αποτιμηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί η εντύπωση που έχει προκαλέσει η καθημερινή προβολή των ελληνικών δυσκολιών από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης
Για παράδειγμα, στην ανάλυση της JP Morgan γίνεται αναφορά στη φοροδιαφυγή και στις περιπτώσεις γιατρών και δικηγόρων που δηλώνουν λίγα και έχουν ακριβά αυτοκίνητα. Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν ότι επειδή η ελληνική οικονομία έχει ακριβώς «λίπος» από αρκετά χρόνια ανάπτυξης μέσω των μέτρων που ανακοινώθηκαν, υπάρχει η δυνατότητα επιτυχίας των στόχων της κυβέρνησης.
                                                                                                                            Πηγή: naftemporiki.gr

Εurostat: Το 20% του πληθυσμού αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας

Το 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας με το μέσο κοινοτικό όρο να βρίσκεται στο 17%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Eurostat και τα οποία αναφέρονται στο 2008.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας είναι οι πολίτες της Λετονίας (26%), της Ρουμανίας (23%),της Βουλγαρίας (21%), της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Λιθουανίας (από 20%) και λιγότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι οι πολίτες της Τσεχίας (9%) της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (από 11%).
Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος της φτώχειας ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος.
Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι στην Ελλάδα το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από τη φτώχεια ενώ για τους άνω των 65 ετών ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει το 22% στη χώρα μας. Παράλληλα, στην Ελλάδα το 14% του πληθυσμού που έχει κάποια απασχόληση κινδυνεύει από τη φτώχεια.
Σύμφωνα ακόμη με τη Eurostat, το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να έχει κάθε χρόνο μια εβδομάδα διακοπές μακριά από την οικία του ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το 9% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν έχει τα μέσα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ενώ το 7% του πληθυσμού στη χώρα μας δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες που να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
                                                                                                                         Πηγή: ana-mpa.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti