Καλοκαιρινές διακοπές: Τα οφέλη για το σώμα και το μυαλό

Παρασκευή, 14 Αύγουστος 2020 19:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Καλοκαιρινές διακοπές: Τα οφέλη για το σώμα και το μυαλό

Οι διακοπές είναι ένας χρόνος πολύτιµος, γιατί είναι χρόνος δικός µας. Είναι µια ευκαιρία να ασχοληθούµε µε τον εαυτό µας και µε τα «θέλω» µας, µε τις ανάγκες και τις επιθυµίες µας, µε τις σχέσεις µας. Ο χρόνος αυτός, αν τον αξιοποιήσουµε συνετά, µας προσφέρει ουσιαστικά µια ικανότητα που οι περισσότεροι από εµάς έχουµε πλέον χάσει: το να ονειρευόµαστε και να κάνουµε σχέδια για το µέλλον, αλλά και απογραφή των όσων έχουν ήδη συµβεί. Η χαλάρωση λοιπόν, η ενδοσκόπηση, η επαφή µας µε τη φύση, αλλά και µε τα αγαπηµένα µας πρόσωπα, µπορούν να θωρακίσουν τον ψυχισµό µας, έτσι ώστε να είµαστε έτοιµοι να αντιµετωπίσουµε τις επόµενες προκλήσεις. Οι άνθρωποι πήγαιναν σχεδόν πάντα διακοπές.

Εχουμε όλοι ανάγκη από διακοπές;
Ανάγκη από διακοπές δεν έχουν μόνο οι εργαζόμενοι. Ολοι τις χρειαζόμαστε για διαφορετικούς λόγους, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Κάποιοι για να ξεκουραστούν, άλλοι για να «ξεδώσουν», ορισμένοι για να αλλάξουν περιβάλλον.

Χαρίζουν ενέργεια, τονώνουν το ανοσοποιητικό
Η καλοκαιρινή διατροφή και μάλιστα σε έναν τόπο όπως είναι η Ελλάδα όπου τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι άφθονα μας τροφοδοτεί με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, ακριβώς επειδή τα ταβερνάκια δίπλα στο κύμα κάνουν τα ψάρια και τα θαλασσινά εξαιρετικά δελεαστικά, επωφελούμαστε από τα ιδιαίτερα ευεργετικά τους συστατικά. Ιδίως τα λιπαρά ψάρια αποτελούν μια πραγματική «βόμβα» υγείας, αφού χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω-3 λιπαρά οξέα δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς, συμβάλλουν στη σωστή εγκεφαλική λειτουργία και στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ φαίνεται να σχετίζονται με μείωση της φλεγμονής και περιορισμό του πόνου, αντιμετώπιση της κατάθλιψης και προληπτική δράση ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Η μεσογειακή διατροφή σε συνδυασμό με τη συνετή παραμονή στον ήλιο δυναμώνουν σημαντικά και την άμυνα του οργανισμού μας.

Ενισχύουν τη σκέψη,ανοίγουν το μυαλό
Οι ειδικοί λένε ότι όσοι εργάζονται, ειδικά σε δημιουργικές δουλειές, έχουν ανάγκη να ανανεώνουν τα εγκεφαλικά τους κύτταρα. Η αλλαγή παραστάσεων, η επαφή με τη φύση, ο μεγάλος ορίζοντας, οι νέες εμπειρίες, αλλά και το διάβασμα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Το διάβασμα, για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλες οι περιοχές του εγκεφάλου. Την ώρα λοιπόν που διαβάζουμε χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας συγκριτικά με όταν παρακολουθούμε π.χ. τηλεόραση. «Γι’ αυτό και γινόμαστε πιο οξυδερκείς» τονίζουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, «το να «χάνεσαι» μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου οδηγεί στην απόλυτη χαλάρωση». «Επιπλέον οι καλύτερες ιδέες μάς έρχονται στο μυαλό όταν είμαστε εκτός δουλειάς» λένε οι ειδικοί. Η εξήγηση βρίσκεται μάλλον στην έλλειψη πίεσης προκειμένου να ανταποκριθούμε σε συνεχείς καταστάσεις κρίσης που παρουσιάζονται στον εργασιακό μας χώρο. Ετσι, στις διακοπές που είμαστε χαλαροί έχουμε περισσότερες πιθανότητες να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες.

Φτιάχνουν το κέφι
Ολοι έχουμε παρατηρήσει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η διάθεσή μας είναι καλή και νιώθουμε ένα αίσθημα ευφορίας. Το ηλιακό φως υποβοηθά την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του πόνου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αυξημένα ποσοστά μελαγχολίας, κατάθλιψης, ακόμη και αυτοκτονιών, στη Βόρεια Ευρώπη οφείλονται ως έναν βαθμό στην έλλειψη ηλιοφάνειας. Ολλανδοί επιστήμονες μελέτησαν για διάστημα 32 εβδομάδων ανθρώπους που βρίσκονταν σε διακοπές και άλλους που δεν ήταν, προκειμένου να διερευνήσουν τα επίπεδα ευτυχίας των συμμετεχόντων. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι οι διακοπές κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι την περίοδο που οργανώνουμε τις λεπτομέρειες των διακοπών μας τα επίπεδα της ευτυχίας είναι ακόμη πιο αυξημένα συγκριτικά με την ίδια την περίοδο των διακοπών.

Αδυνατίζουν
Οι διακοπές προσφέρουν ευκαιρίες να μπείτε σε κίνηση. Με τη μέρα να μεγαλώνει και τον καιρό να βελτιώνετε, σίγουρα δεν θέλετε να μείνετε μέσα στο σπίτι βλέποντας σειρές και τρώγοντας σοκολάτες. Δραστηριότητες, όπως οι βόλτες στο πάρκο, το ποδήλατο, το κολύμπι, γίνονται πιο ευχάριστες και συχνές. Ολα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερη καύση θερμίδων και βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Το καλοκαίρι επίσης λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ο οργανισμός σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αυξημένη θερμοκρασία μειώνοντας την πρόσληψη τροφής και με την αποβολή νερού, δηλαδή τον ιδρώτα. Παράλληλα, έχετε λιγότερη όρεξη για λιπαρές τροφές, οι οποίες εκτός από το να σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες, προκαλούν και δυσφορία τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πιο απολαυστικά φρούτα είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι. Γιατί να προτιμήσετε ένα βαρύ, σοκολατένιο γλυκό όταν μπορείτε να φάτε γιαούρτι με ροδάκινα;