Γρίπη: Η Ελλάδα μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με εποχική επιδημία

Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2022 19:24 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γρίπη: Η Ελλάδα μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με εποχική επιδημία

Η εποχική γρίπη έφτασε νωρίς φέτος στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι μία από τις έξι χώρες που ήδη ξεπέρασαν το επίσημο όριο για την κήρυξη επιδημίας, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Την εβδομάδα που έληξε στις 20 Νοεμβρίου, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία ήταν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των θετικών τεστ γρίπης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υπερέβαινε το επιδημικό όριο του 10%, δείχνει η τελευταία έκθεση του ECDC για τα μεταδοτικά νοσήματα.

Κυρίαρχο είναι το στέλεχος A (H3) της γρίπης, αν και ανιχνεύονται και άλλα στελέχη γρίπης Α και Β.

Το επιδημικό όριο ξεπεράστηκε στις 13 Νοεμβρίου σε όλο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ συν Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), και το ποσοστό θετικότητας παραμένει σταθερό εδώ και δύο εβδομάδες στο 12%.

Αυτό είναι το ποσοστό των θετικών δειγμάτων από ασθενείς που προσέρχονται σε υπηρεσίες δημόσιας υγείας με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Αυξημένη δραστηριότητα γρίπης καταγράφεται επίσης σε Γερμανία, Καζακστάν, Μάλτα, Ρουμανία και Βρετανία.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνει το ECDC, η επιδημία εποχικής γρίπης ξεκίνησε φέτος δύο με τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti