Πώς το πορνό συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές

Παρασκευή, 23 Ιούνιος 2023 19:10 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πώς το πορνό συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές αφορούσαν, μέχρι σήμερα, σε πολύ μεγάλο βαθμό τις γυναίκες αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Body Image, φαίνεται ότι εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς και στους άνδρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η New York Post, σύμφωνα με τη μελέτη, την οποία συνέταξαν οι ισραηλινοί ακαδημαϊκοί Ateret Gewirtz-Meydan και Zohar Spivak-Lavi, όσο πιο προβληματική τείνει να είναι η σχέση ενός άνδρα με το πορνό, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι δυσαρεστημένος με το σώμα του και, τελικά, πιο ευάλωτος στην ανάπτυξη διαφόρων διατροφικών διαταραχών.

«Η κακή σχέση ενός άνδρα με το πορνό επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις και την καθημερινή λειτουργικότητα των ανδρών» εξηγεί η Gewirtz-Meydan.

Όπως εξηγεί η σεξοθεραπεύτρια, η προβληματική σχέση με την πορνογραφία μπορεί δυνητικά να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές μέσω της προβολής μη ρεαλιστικών σωμάτων.

Περίπου το 6% όσων βλέπουν πορνό, το θεωρούν προβληματικό, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έχει κοινά ευρήματα σε ετεροφυλόφιλους, ομοφυλόφιλους και bisexual άνδρες.

Τα στερεότυπα και οι άνδρες που «πρέπει» πάντα να είναι μυώδεις και αρρενωποί
Μέχρι πρόσφατα, πολλές από τις εργασίες που διερευνούσαν τη σχέση μεταξύ της προβληματικής χρήσης πορνό και των διατροφικών διαταραχών επικεντρώνονταν στις γυναίκες. Ωστόσο, αυτή η μελέτη, ήταν μία από τις πρώτες που έδειξε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνδρες επηρεάζονται από τα ίδια ακριβώς ζητήματα.

«Συχνά δεν δίνουμε την ίδια σημασία στις παθήσεις από τις οποίες υποφέρουν και οι άνδρες. Αυτό συμβαίνει λόγω στίγματος και των στερεοτύπων που τους θέλουν λιγότερο “επιρρεπείς” σε θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με το σώμα τους όσο και με την ψυχική υγεία. Και οι διατροφικές διαταραχές συνδέονται και με τα δύο» εξηγεί η Gewirtz-Meydan εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Όμως, η κοινωνία, δεν έχει «βάλει στο μάτι» μόνο τις γυναίκες που πρέπει να μένουν για πάντα νέες και όμορφες, αλλά και τους άνδρες που πρέπει να είναι «φουσκωτοί».
Ο Dr. Carlos Chiclana, που έχει μελετήσει σε βάθος τη σχέση μεταξύ της υπερβολικής παρακολούθησης πορνό και πλασματικής εικόνας του σώματος, δήλωσε στην Post ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία που δείχνουν ότι η συχνότητα έκθεσης στις ταινίες πορνογραφικού περιεχομένου κάνει και τους άνδρες και τις γυναίκες να υποτιμούν και την εικόνα του σώματός τους και το σεξαπίλ τους». «Η σωματική αυτοεκτίμηση… κατρακυλάει» λέει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις να βλέπεις πορνό»
Υπάρχουν άνδρες που βλέπουν πορνό για 11 και 12 ώρες την εβδομάδα. Η απομόνωση αυτές τις ώρες ευνοεί την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών που με τη σειρά τους προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα.

Η δρ Gewirtz-Meydan λέει ότι πρέπει να ξέρουν πότε το… παράκαναν με το πορνό. «Το θέμα είναι να έχει κανείς επίγνωση πώς επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του και το σώμα του. Και οι άνδρες πρέπει να μην υποκύπτουν στις κοινωνικές πιέσεις να μοιάζουν πάντα “φουσκωμένοι και αρρενωποί” και να αναζητούν θεραπεία αν το χρειαστούν.

 

πηγή: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti