«Ο Μυστράς δε μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση νέκρας και μουμιοποίησης»

Οι σκέψεις του δημάρχου Σπάρτης Π. Δούκα για την αναβάθμιση του χώρου

Πέμπτη, 02 Ιανουάριος 2020 15:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ο Μυστράς δε μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση νέκρας και μουμιοποίησης»

Ορισμένες προτάσεις του για την αξιοποίηση της καστροπολιτείας του Μυστρά παρέθεσε ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, σε συνέχεια των προεκλογικών εξαγγελιών του για το ίδιο ζήτημα, όταν είχε κάνει λόγο για παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση και λειτουργικής αξιοποίησης της  βυζαντινής πολιτείας, όπως συμβαίνει σε παρόμοιους χώρους (κάστρα) στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, «πάρα πολλοί επισκέπτες του Μυστρά εκπλήσσονται με την κάτω του μετρίου κατάστασή του και τη μη αξιοποίησή του. Παντελώς νεκρή πολιτεία, ενώ θα μπορούσε να σφύζει από ζωντάνια!

Κατ’ αρχήν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε γάμους και βαπτίσεις στα προαύλια κάποιων ναών και της Μητρόπολης, με όλα τα έσοδα να πηγαίνουν στην Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων, για να καλύπτουν όλα τα έσοδα μισθοδοσίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, φωτισμού, διακόσμησης, συντήρησης, απολογγοποίησης και κηπουρικής, επίβλεψης, βελτίωσης, κλπ., για τα οποία σήμερα χρεώνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι».

Ο Π. Δούκας επισημαίνει ότι «στα παλάτια (που είναι τα μοναδικά Βυζαντινά παλάτια που έχουν διασωθεί σε όλη τη Βυζαντινή επικράτεια), όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες (που όπως κάθε τι στο Δημόσιο τομέα έχουν ξεφύγει σε κόστος και χρόνο παράδοσης, ίσως και σε κακοτεχνίες!), θα έπρεπε να επιτρέπονται events υψηλού επιπέδου, και μάλιστα όχι μόνο πολιτιστικά, αλλά και (όπως σε όλο το κόσμο, βλ. Φλωρεντία, Αγγλία, Γαλλία, Σκωτία, Γερμανία, κ.α.), επιχειρηματικά (corporate events)!

Στην πλατεία μπροστά από αυτά, καθώς και στην πτέρυγα των Καντακουζηνών θα μπορούσαν να διοργανωθούν εκδηλώσεις υψηλού κύρους και ποιότητας που θα απέφεραν σημαντικά έσοδα (και πολλές νέες θέσεις εργασίας που χρειάζεται άμεσα ο τόπος)!

Στην κάτω είσοδο (ντάπια), θα μπορούσαν να επανακατοικηθούν 3-4 από τα όρθια οικήματα, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του Υπουργείου.

Άλλα οικήματα που θα μπορούσαν να (ανα)οικοδομηθούν θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοναδική εικαστική παρέμβαση».

Ο κ. Δούκας συμπληρώνει ότι «θα χρειαστούν επενδύσεις για έργα υποδομής = αποχέτευση, ύδρευση, υπογειοποίηση ρεύματος και καλώδια οπτικών ινών, φωτισμός του κάστρου κλπ., αλλά αυτά θα αποσβεστούν πολύ σύντομα από τα έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα όλα τα επωμίζονται οι ταλαίπωροι Έλληνες φορολογούμενοι!

Και αν αναρωτηθεί κανείς “γιατί τα λέτε και δεν τα κάνετε;” η απάντηση είναι γιατί ο Δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα και αρμοδιότητα στα θέματα αυτά. Δεν μας επιτρέπεται καμία παρέμβαση!», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Σπάρτης και καταλήγει: «Ο Μυστράς = σύμβολο της ζωντάνιας και της Αναγέννησης δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση νέκρας και μουμιοποίησης. Αντίθετα πρέπει να γίνει οδηγός για το τι μπορεί να πετύχουμε οι νέοι Έλληνες εδώ και τώρα. Μπορούμε!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα