Σκορπιός: «ΕΟ Σπάρτη-Λεύκτρο» και «νέα είσοδος Σπάρτης»

Το δικό σας σχόλιο

Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2020 14:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σκορπιός: «ΕΟ Σπάρτη-Λεύκτρο» και «νέα είσοδος Σπάρτης»

Πολλά τα δημοσιεύματα στον Λ.Τ. της Ε.Ο. Σπάρτη-Λεύκτρο-Τρίπολη, αλλά και της υπό κατασκευής νέας εισόδου τροχοφόρων στην Σπάρτη (μήκους 300μ. περίπου) προέκταση της Λ. Λυκούργου, που θα συνδεθεί με τον περιφερειακό, κόστους… 11.500.000,00 ευρώ, που πιστεύω θα τα ξεπεράσει κατά πολύ.

Για τα δύο αυτά… μεγαλόπνοα οδικά έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ουδέν το επαινετικό σχόλιο. Αδιαφορία ή και απαξίωση των Λακώνων, των Σπαρτιατών, εκτός των δημοσιευμάτων, των επιτελούντων τα έργα, απλά και μόνον ενημερωτικά.

Αλλά ποιο το όφελος για την Σπάρτη, τον Νομό Λακωνίας, των τροχοφόρων και επαγγελματιών αυτοκινητιστών;

Κανένας, δεν μας προείπε, πόσο εποικοδομητικά θα είναι, αλλά, και οι πολίτες να εκφέρουν την δική τους γνώμη, αν πραγματικά θα είναι: Όχι, αποφασίζουμε και εκτελούμε, πού αυτή είναι η αρχή τους.

Ο Σκορπιός, ήταν και είναι κάθετα αντίθετος στα προαναφερόμενα έργα εκατομμυρίων ευρώ που τα βρίσκει επιπόλαια, υπερδαπανηρά, και… ανώφελα. Όμως μην βιασθείτε ορισμένοι να με κρίνετε δυσμενώς και εξηγούμαι: Με τη σύμφωνη άποψη συμπολιτών μας. Κατά πρώτον θα αναφερθώ στην εν κυκλοφορία Ε.Ο. Σπάρτη-Λεύκτρο-Τρίπολη.

Κες και κοι, αφορμή του παρόντος, μετά από πολλές συζητήσεις και σχόλια, είναι και το περιστατικό όταν λίγες εβδομάδες πριν, παρευρέθηκα στην επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ΗΡΩΟΝ των 118 στο Μονοδέντρι.

Δεκάδες τα διερχόμενα τροχοφόρα από Σπάρτη και από Τρίπολη (τα 45΄που παρέμεινα), τα περισσότερα με πινακίδες Λακωνίας, όταν ένα Ι.Χ. από την Νεάπολη Βοιών (όπως μου είπαν) κατευθυνόμενο προς Τρίπολη σταμάτησε μπροστά μου. Τους ενημέρωσα γι’ αυτό που έβλεπαν στο μνημείο. Ερώτησα τον οδηγό του Ι.Χ. (μεσόκοπο κύριο) γιατί δεν πήρε τη νέα Ε.Ο. από το Λεύκτρο. Δεν μου απάντησε… Με δυσφορία και μορφασμό στην ερώτησή μου, μου έδωσε να καταλάβω την άρνησή του… Με χαιρέτησαν και έφυγαν…

Έμεινα για λίγο σκεπτικός και αινιγματικός με τον εαυτόν μου. Αναλογίσθηκα τον εμπαιγμό αυτών που… τάχα μας παρέδωσαν μεγαλόπνοο έργο τους την… «τσόντα» της Ε.Ο. Τρίπολη-Καλαμάτα, αφού διανύουμε 23 χιλμ. αυτής για να μπούμε στην Τρίπολη. Και τον αποκαλούν Ε.Ο. Σπάρτη-Τρίπολη. Είναι γνωστό σε όλους μας, από τον δρόμο του Μονοδεντρίου (χαραγμένος από τον 18ον αιώνα) του οποίου το 80% διαβαίνουμε μέχρι σήμερα (ένα μεγάλο εύγε στους βουλευτές μας δεκαετιών) είναι 58 χιλμ. Από την νέα Ε.Ο. Λεύκτρου είναι 81 χιλμ. δηλ. 23 χιλμ. περισσότερα, και χρόνο διαδρομής ίσιος μάλλον με τον παλιό δρόμο, του Μονοδεντρίου.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, ηυξημένα καύσιμα, και όχι μόνο, αλλά και δύο μπλόκα διοδίων. (που αμφιβάλλω εάν από τις εισπράξεις των διοδίων, καλύπτονται οι αποδοχές των απασχολουμένων, που σίγουρα ξεπερνούν τους είκοσι καθ’ όλο το 24ωρο. Και αν είναι κύριοι όπως τα υποθέτω… καταργήστε τα. Όταν μία επιχείρηση δεν κερδοσκοπεί, δεν κάνει απόσβεση έργου, κλείνει!  Συμφωνείτε;… Δικά σας τα γένια δικά σας και τα χτένια, όπως λέμε).

Και γιατί όχι για τους παραπάνω λόγους τα ηυξημένα χιλμ. και δύο διόδια, τροχοφόρα, φορτηγά επαγγελματικά, ΤΑΧΙ, νταλίκες με συρόμενο, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ (με εξαίρεση ενός, των 10.15 π.μ. για Αθήνα) πολλά Ι.Χ. και εκδρομικά λεωφορεία, διέρχονται τον δρόμο τον παλιό του Μονοδενδρίου.

Ξέρετε άλλη πόλη της Ελλάδος με παρόμοια διόδια; Μοναδική η Ε.Ο. Λακωνίας-Αρκαδίας. Θα μου πείτε ίσως ότι η νέα Ε.Ο. Λεύκτρου παρέχει ασφαλή οδήγηση.

Ναι! Δεν διαφωνώ, όμως και ο δρόμος του Μονοδεντρίου, ασφαλής είναι, αν κρίνομε τις χιλιάδες ή μάλλον εκατομμύρια διελεύσεις τροχοφόρων δεκαετιών μέχρι σήμερα, με ελάχιστα ατυχήματα. Πρέπει όμως να συμφωνήσουμε ότι η Ε.Ο. Λεύκτρου εξυπηρετεί τους βόρειους δήμους και θα έπρεπε να είχε διανοιχθεί από πολλά χρόνια για σύντομη πρόσβαση   στην Τρίπολη και Καλαμάτα.

Συνοπτικά με αυξημένα χιλμ. και δύο διόδια, έχω μια απορία: στα γόνατα σχεδίασαν αυτόν τον δρόμο, ως Ε.Ο. για το Νομό μας; Μήπως είμαστε οι Λάκωνες αφελείς και αδιάφοροι ή τι άλλο, σε ότι μας αφορά; και μας παρουσιάζουν αυτά που θέλουν όπως τα θέλουν; Έκαναν την παράκαμψη των Βουτιάνων αρκετά δαπανηρό έργο, ενώ ήταν υπό κατασκευή η Ε.Ο. Λεύκτρου.

Πρώην περιφερειάρχα κύριε Τατούλη:

Δύο τετραετίες περιφερειάρχης, πάρα πολλές οι δραστηριότητές σας στον Νομό Λακωνίας, αλλά και η τακτική παρουσία σας στον Νομό Λακων. και ιδιαίτερα στην Σπάρτη, αδιάψευστο στοιχείο του ενδιαφέροντός σας για τον Νομό.

Όμως κ. Τατούλη, αποτύχατε, κατά τα λεγόμενα Σπαρτιατών ως προς την Ε.Ο. του Λεύκτρου. Η Λακωνία από πολλές δεκαετίες αποζητούσε την δική της Ε.Ο., όπως ήταν προσχεδιασμένη, από τα Καλύβια του Θεολόγου (χωριού) θα κατέληγε στο μνημείο των 118 (ίσως το δυσκολότερο και δαπανηρότερο τμήμα). Στη συνέχεια, με διανοίξεις και διαπλατύνσεις μέχρι την Τρίπολη, θα είχαμε μειωμένη διαδρομή (όπως λέγετο) κατά είκοσι χιλ/τρα λιγότερα. Δυστυχώς ο σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά… Ξεχάστηκε…

Εμείς, όμως, κ. Τατούλη θα έχουμε την υπομονή όπως τόσα χρόνια, να αποζητούμε την υλοποίησή του. Ανησυχούμε όμως, μήπως με την Ε.Ο. του Λεύκτρου, την στερηθούμε δια παντός. Ας ελπίσουμε, ότι και με την συμβολή σας θα διεκπεραιωθεί η Ε.Ο. Σπάρτη-Τρίπολη όπως μας αξίζει.

Όσο για τη νέα είσοδο της Σπάρτης, τί να σας ειπώ κ. Τατούλη. Είναι δικό σας έργο και όπως σχολιάζετε δεν ήταν τόσο απαραίτητη για 11.500.000,00 ευρώ. Ικανοποιούσε και για πάντα θα είναι με πολλές διελεύσεις τροχοφόρων η υπάρχουσα είσοδος με δύο κατευθύνσεις τις οδούς Ορθίας Αρτέμιδος και των 118. Δρόμοι της Σπάρτης με πολλά μεγάλα και καλά καταστήματα, εντυπωσιακοί για ξένους επισκέπτες μας, και όχι μόνον άνετη διέλευση τροχοφόρων ιδιαίτερα φορτηγών και λεωφορείων.

Το παρόν δημοσίευμα του Σκορπιού, το τελευταίο μάλλον για την Ε.Ο. Σπάρτη-Λεύκτρο-Τρίπολη, ίσως να είναι εποικοδομητικά αναγνωρίσιμο και αποτελεσματικό, για ό,τι καλύτερο για την πόλη μας και την Λακωνία.

Σκορπιός

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα