Δεν θα δούμε… Ανάσταση… ποτέ;

Το δικό σας σχόλιο

Τρίτη, 10 Μάιος 2022 14:56 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεν θα δούμε… Ανάσταση… ποτέ;

Σε έναν Δήμο, όπου οι πολίτες κινδύνεψαν τους τελευταίους μήνες πολλές φορές να πνιγούν από τα σκουπίδια και την ανικανότητα αυτών που τον διοικούν, δικαιούται κάποιος να κάνει παράπονα για την ανακύκλωση, για τα ψιλά γράμματα δηλαδή; Εγώ λέω ναι, όταν για αυτόν τον κάποιον η ανακύκλωση δεν ήταν ποτέ τα ψιλά γράμματα, αλλά το Α και το Ω. Στους περισσότερους ακούγομαι αφελής ή ρομαντική ή υπερβολική, αλλά μέσα μου ελπίζω ότι ίσως κάποιοι να ταυτιστούν κιόλας.

Ήταν τρεις μέρες μετά το Πάσχα όταν είδα ένα απορριμματοφόρο του Δήμου Σπάρτης να περνάει στον κεντρικό δρόμο μπροστά στο σπίτι μου και να μαζεύει τόσο τα κοινά σκουπίδια όσο και τα ανακυκλώσιμα, δηλαδή άδειασε τον πράσινο και τον μπλε κάδο ταυτοχρόνως. Με είδε ο υπάλληλος που τον κοιτούσα σαστισμένη και λες και μπήκε μόνος του στην άμυνα, μου είπε πριν μιλήσω “οι μπλε κάδοι είναι συνέχεια γεμάτοι σκουπίδια” και “δεν γίνεται να τα πηγαίνουμε έτσι στο εργοστάσιο στην Τρίπολη γιατί δεν τα δέχονται”. Του απάντησα ότι κάποιοι από εμάς το κάνουμε σωστά και δεν έχουμε κάνει απλά την ανακύκλωση καθημερινότητά μας, αλλά μεγαλώνουμε με αυτή τα παιδιά μας και τη διδάσκουμε και στα σχολεία. Και εκείνος επέμεινε στην αρχική του θέση, που καθόλου δεν αμφισβητώ, και έτσι φάνηκε σαν να έβγαλε την ευθύνη από πάνω του – που προφανώς δεν είναι δική του, εκείνος απλά εντολές εκτελεί – και την πέρασε αυτομάτως στους δημότες που δεν (ξέρουν να) κάνουν σωστά ανακύκλωση.

Δεν αναρωτήθηκε βέβαια αν έχει ευθύνη και ο Δήμος που οι δημότες δεν (ξέρουν να) ανακυκλώνουν σωστά. Εδώ αξίζει να θυμηθώ την πρώτη μου μέρα σε μια φοιτητική εστία στη Γερμανία, όταν μετά την ξενάγηση στους χώρους της, περάσαμε όλοι οι νέοι (αλλοδαποί) φοιτητές υποχρεωτικό “σεμινάριο” για τα “πρέπει” και “δεν πρέπει” της ανακύκλωσης, τι ανήκει σε ποιον κάδο, ποιες μέρες περνάνε τα απορριμματοφόρα του κάθε ανακυκλώσιμου υλικού καθώς και τι πρόστιμο προβλέπει ο νόμος για τη μη τήρηση των κανονισμών. Απλά και σταράτα. Και μας έγινε συνήθεια!

Άραγε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι με τις επιλογές μας και την καταναλωτική συμπεριφορά μας αφήνουμε στον πλανήτη πολύ μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα από αυτό που αντέχει ώστε να ανακάμψει και να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε; Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι ορισμένα υλικά ΔΕΝ είναι σκουπίδια και έτσι να γίνει και σε μας καθημερινή συνήθεια αυτό που σε άλλα κράτη είναι αυτονόητο εδώ και δεκαετίες; Τόση επιστημονική γνώση, τόση εμπειρία άλλων δήμων που θέλουν να είναι περιβαλλοντικά ηθικοί για να παραδειγματιστούμε κι όμως σε μας οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα!

Κύριοι και κυρίες του Δήμου Σπάρτης, αν δεν μπορείτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων (για το συγκεκριμένο και για πολλά ακόμα θέματα, δυστυχώς) δηλώστε το και μην αφήνετε να πιστεύουμε σε κάτι ανύπαρκτο. Αν η απάντησή σας είναι πως το θέμα είναι οικονομικό, θα σας πω ότι δεν είναι όλα οικονομικά, κάποια αφορούν το αύριο όλων μας! Δώστε λύση σήμερα και επιτρέψτε μας να πιστέψουμε ξανά ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε την αλλαγή!

Σοφία Λαμπροπούλου


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε 
μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti