Συνέδριο για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης

Η κατάσταση των δασών στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο μετά τις πυρκαγιές του 2007, καθώς και τα μέτρα που έχουν...
Τρίτη, 20 Οκτώβριος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η κατάσταση των δασών στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο μετά τις πυρκαγιές του 2007, καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του εδάφους, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο «Νέες προσεγγίσεις στην αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16/10 στη Σπάρτη.
Στις εργασίες έδωσαν το «παρών» εκατό και πλέον σύνεδροι από τις δασικές υπηρεσίες όλης της χώρας, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην εναρκτήρια εισήγηση, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Ντάφης μίλησε για τα κύρια γνωρίσματα των ελληνικών δασών μαύρης πεύκης και τις αρχές οικολογικής αποκατάστασής τους.
Μια δομημένη προσέγγιση για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου Life+, όπως αυτό εξελίσσεται μετά τη λεπτομερή οικολογική αποτίμηση της πυρκαγιάς, παρουσίασε ο δρ Π. Κακούρος.

Παραδείγματα δομημένων προσεγγίσεων αποκατάστασης δασών μαύρης πεύκης στην Ισπανία και αλλού παρουσιάστηκαν από τον δρα V. Ramon Vallejo του Πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης και την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαργαρίτα Αριανούτσου, η οποία αναφέρθηκε στα οικολογικά κριτήρια επιλογής σκοπών και μέτρων μεταπυρικής διαχείρισης των δασών μαύρης πεύκης.
Ο διευθυντής Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας κ. Κ. Κραββαρίτης ανέπτυξε την εμπειρία της δασικής υπηρεσίας από τις αναδασώσεις, ενώ από την πλευρά του ο δασάρχης Καλαμάτας κ. Σ. Κατσίποδας μίλησε για την αποκατάσταση, με σπορά και με φύτευση, δασών μαύρης πεύκης του Ταϋγέτου από την πυρκαγιά του 1998.
Τα γνωρίσματα των δασών μαύρης πεύκης που επιδρούν στην επιλογή μεταξύ φυσικής αναγέννησης ή τεχνητής αποκατάστασης ανέλυσε στην εισήγησή του ο επίκουρος καθηγητής της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Πέτρος Γκανάτσας.

Στη συνέχεια, ο δρ Νίκος Γρηγοριάδης, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, στάθηκε στους χειρισμούς ευνόησης της φυσικής αναγέννησης και εφαρμογής της τεχνητής αποκατάστασης.
Το συνέδριο, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σπαρτιατών (ισόγειο Βιβλιοθήκης), ολοκληρώθηκε με επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή του Πάρνωνα.

Τα συμπεράσματα των διήμερων εργασιών συνοψίζονται στα παρακάτω σημεία:

  • Τα ελληνικά δάση μαύρης πεύκης αντιμετωπίζουν την τελευταία εικοσαετία όλο και εντονότερα το πρόβλημα των μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
  • Παρά την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στη φυσική αναγέννηση των δασών -όπου αυτή είναι δυνατή-, η τεχνητή αποκατάσταση θα εξακολουθήσει να παίζει σπουδαίο ρόλο, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν προσφάτως ξανακαεί.
  • Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη συλλογή αναπαραγωγικού υλικού, ώστε να υπάρχει απόθεμα σπερμάτων τοπικής προέλευσης για την υποστήριξη της τεχνητής αποκατάστασης. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σκόπιμο να βελτιωθούν οι υποδομές της Κεντρικής Αποθήκης και να αναδιοργανωθεί το φυτωριακό δυναμικό.
  • Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται τόσο στην επαρκή στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα αυξανόμενες ανάγκες αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων, όσο και στη δημιουργία περισσότερων φυτωρίων παραγωγής φυτευτικού υλικού στην ελάχιστη δυνατή απόσταση από τις υπό αποκατάσταση περιοχές.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti