Απειλή για τη θαλάσσια χελώνα ο Λακωνικός Κόλπος

12 νεκρές χελώνες εντοπίστηκαν μόνο το 2019 - «Καμπανάκι» κρούει ο  Σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ»

Παρασκευή, 19 Ιούλιος 2019 18:58 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απειλή για τη θαλάσσια χελώνα ο Λακωνικός Κόλπος

Η ομάδα των εθελοντών του «ΑΡΧΕΛΩΝ» (Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας) στον Λακωνικό κόλπο άρχισε και φέτος, από τις αρχές Ιουνίου, να καταγράφει και να προστατεύει τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα (Caretta caretta) στις παραλίες Μαυροβούνι, Βαθύ, Σελινίτσα, Βαλτάκι και Ευρώτα (από τα Τρίνησα μέχρι τη Κοκκινιά). Ο ενθουσιασμός των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όμως, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα λόγω του αυξημένου αριθμού νεκρών και τραυματισμένων χελωνών στην περιοχή, οι οποίες εντοπίστηκαν, είτε από τους εθελοντές, είτε από κατοίκους και επισκέπτες.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, στις 6 Ιουνίου καταγράφηκε η πρώτη εκθαλάσσωση χελώνας Καρέτα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου ακολούθησαν επιπλέον πέντε αναφορές νεκρών Καρέτα και έξι πράσινων χελωνών (Cheloniamydas). Η πλειοψηφία των ζώων που εντοπίστηκαν ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και δεν ήταν δυνατή η διαπίστωση της αιτίας θανάτου. Ωστόσο, δύο από τις 12 νεκρές χελώνες είχαν χτύπημα στο κεφάλι, πιθανώς, από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια.

Οι περισσότερες εκθαλασσώσεις καταγράφηκαν στην παραλία του Ευρώτα (9 από 12) και οι υπόλοιπες 3 στην παραλία Βαλτάκι. «Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που εντόπισαν και ενημέρωσαν τον “ΑΡΧΕΛΩΝ” για τα νεκρά ζώα», αναφέρει ο σύλλογος.

Όμως, δυστυχώς, οι περιπέτειες στον Λακωνικό Κόλπο δεν τελείωσαν. Επιπλέον των προαναφερθέντων περιστατικών, εντοπίστηκαν δύο τραυματισμένες χελώνες, η πρώτη στην παραλία του Ευρώτα και η δεύτερη στη παραλία Βαλτάκι. Οι χελώνες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα Αττικής, με την πολύτιμη βοήθεια των ΚΤΕΛ Λακωνίας και του Λιμεναρχείου Γυθείου. «Τους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση κινητοποίηση», σημειώνει ο «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, «οι τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών σε δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία στη Μεσόγειο είναι ένα θέμα δυσεπίλυτο, για το οποίο δεν υπάρχουν επακριβή δεδομένα. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι η μείωση του πληθυσμού των χελωνών δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση στον πληθυσμό των ψαριών στη θάλασσα. Αντίθετα, οι χελώνες βοηθάνε στην καλή κατάσταση των υποθαλάσσιων λιβαδιών που αναπαράγονται πολλά είδη ψαριών και είναι ένας σημαντικός κρίκος στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το θέμα των σκόπιμων θανατώσεων και τραυματισμών θαλάσσιων χελωνών από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη θάλασσα. Για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων απαιτείται η κινητοποίηση των αρχών και κυρίως των πολιτών, ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και να αποφευχθούν τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις στο μέλλον».

Ο Σύλλογος «ΑΡΧΕΛΩΝ» απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι γι’ αυτά τα περιστατικά, να επικοινωνήσει με το Λιμεναρχείο Γυθείου (τηλ.: 2733022262), τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου& Μονεμβασίας (τηλ.: 27550-22021) ή με τον ΑΡΧΕΛΩΝ (τηλ.: 6941511511)

Πληροφορίες:
- Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας (Άννα Κανελίδου, υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης ΦΔ, τηλ.: 27550-22021, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.fdparnonas.gr)
- ΑΡΧΕΛΩΝ (Γαλήνη Σαμλίδου, υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.archelon.gr).

IMG 4653

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti