Σιβηρία: Βρέθηκε κουτάβι ηλικίας 18.000 ετών

Παρασκευή, 29 Νοέμβριος 2019 22:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σιβηρία: Βρέθηκε κουτάβι ηλικίας 18.000 ετών

Ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν αν ένα κουτάβι ηλικίας 18.000 ετών που βρέθηκε στη Σιβηρία είναι σκύλος ή λύκος.

Όπως αναφέρει το BBC, το μικρό ζωάκι, που ήταν δύο μηνών όταν πέθανε, έχει συντηρηθεί εντυπωσιακά στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος περιοχής της Ρωσίας, με τη γούνα του, τη μύτη του και τα δόντια του όλα άθικτα.

Από την αλυσίδα του DNA δεν κατέστη δυνατό να καθορισθεί το είδος του. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το δείγμα εκπροσωπεί έναν εξελιγμένο κρίκο μεταξύ λύκων και των σύγχρονων σκύλων.

Η ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα κατάφερε να δείξει την ηλικία του κουταβιού όταν πέθανε, για πόσο καιρό ήταν παγωμένο και ότι είναι αρσενικό.

Ο ερευνητής Dave Stanton στο Κέντρο Παλαιοντολογίας στη Σουηδία ανέφερε ότι η ακολουθία του DNA καταδεικνύει ότι το ζώο μπορεί να προέρχεται από ένα πληθυσμό που είναι κοινός πρόγονος και των σκύλων και των λύκων.

«Έχουμε πολλά δεδομένα από αυτό ήδη, και με αυτά, θα περίμενε κάποιος ότι θα ήταν σαφές αν ήταν το ένα ή το άλλο είπε.

Άλλος ερευνητής του κέντρου έκανε ανάρτηση στο Twitter, στην οποία έθετε το ερώτημα αν το δείγμα είναι ένας μικρός λύκος ή «πιθανόν το αρχαιότερο σκυλί που έχει βρεθεί».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν με την αλυσίδα του DNA και θεωρούν ότι τα ευρήματα μπορεί να αποκαλύψουν πολλά για την εξέλιξη των σκύλων.

Το κουτάβι ονομάστηκε «Dogor», που σημαίνει «φίλος» στη γλώσσα της φυλής Yakut.

Τα σκυλιά της σύγχρονης εποχής θεωρείται ότι είναι απόγονοι των σκύλων, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πότε αυτά εξημερώθηκαν.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 υπέδειξε ότι η εξημέρωση μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί πριν από 20.000 με 40.000 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος