Τι αποκάλυψαν για τους δεινόσαυρους τα μυστηριώδη αποτυπώματά τους στο νερό

Τρίτη, 04 Φεβρουάριος 2020 21:37 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τι αποκάλυψαν για τους δεινόσαυρους τα μυστηριώδη αποτυπώματά τους στο νερό

Ασυνήθιστα αποτυπώματα που άφησαν οι μεγαλύτεροι δεινόσαυροι που έζησαν ποτέ πονοκεφάλιαζαν εδώ και καιρό τους παλαιοντολόγους με όσα φαινόταν να υποδεικνύουν.

Τέτοια αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο Τέξας και το παράξενο με αυτά είναι το γεγονός ότι προέρχονται μόνο από τα μπροστινά τους πόδια!

Και τώρα η επιστήμη ξέρει τον λόγο ή υποθέτει τουλάχιστον με σχετική βεβαιότητα: οι δεινόσαυροι διέσχιζαν σώματα νερού, ποτάμια και λίμνες δηλαδή, χρησιμοποιώντας τα μπροστινά τους πόδια για να προωθούνται.

Όπως μας λέει η αποκαλυπτική εργασία που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Ichnos», τα προϊστορικά τέρατα δεν χρειάζονταν και τα 4 πόδια τους για να περάσουν ένα ρέμα.

Τα αποτυπώματα, που βρέθηκαν σε παλιό λατομείο του Όστιν του 2007, προέρχονται από ένα από τα τρία μεγαλύτερα είδη που έζησαν στην Αμερική και πιθανότατα από τον Σαυροποσειδώνα, τον ψηλότερο δεινόσαυρο της προϊστορίας.

Η ιδέα ωστόσο ότι περνούσαν το νερό μόνο με τα μπροστινά τους πόδια, προωθώντας το τεράστιο σώμα τους δηλαδή μόνο με τα δύο άκρα, έμοιαζε εξωφρενική, παραδέχονται οι επιστήμονες.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, τέτοια αποτυπώματα έχουν βρεθεί και αλλού στο Τέξας και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αψηφούν άλλο τα γεγονότα. Οι δεινόσαυροι «κολυμπούσαν», μας λένε, κάτι που είχε υπαινιχθεί η επιστήμη ήδη από τη δεκαετία του 1940, πατώντας τα μπροστινά τους πόδια στον βυθό.

Μοιάζει τρελό, μας λένε, ένα πλάσμα 60 τόνων να βαδίζει στα μπροστινά του πόδια, αυτοί οι δεινόσαυροι είχαν όμως «σάκους αέρα» στα κόκαλά τους, κάνοντας τελικά το «κολύμπι» ευκολότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Τονίζουν πάντως πως χρειάζονται περισσότερα πειστήρια για να είναι σίγουροι, χαρακτηρίζοντας για την ώρα την ανακάλυψή τους ως πειστική μεν, υπόθεση δε…

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος