Η μεγαλύτερη μόλυνση του πλανήτη είναι τα αποτσίγαρα

 Πώς το κάπνισμα βλάπτει και το περιβάλλον

Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2020 20:09 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μεγαλύτερη μόλυνση του πλανήτη είναι τα αποτσίγαρα

Το κάπνισμα δεν κάνει μόνο κακό στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, αφού σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα αποτσίγαρα αποτελούν την πλειοψηφία των σκουπιδιών του πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμη και τα πλαστικά.
Επίσης, αρκετοί ασυνείδητοι τα αφήνουν στην παραλία, ή τα φυτεύουν στην άμμο, με αποτέλεσμα να είναι η πιο συνηθισμένη μορφή των σκουπιδιών που οι εθελοντές συλλέγουν από τις παραλίες του κόσμου στον μεγάλο καθαρισμό της Ημέρας Διατήρησης Ωκεανού.
Περισσότερες από δύο εκατομμύρια γόπες συγκεντρώθηκαν σε ένα μόνο χρόνο σε όλο τον κόσμο, το διπλάσιο του ποσού των δοχείων τροφίμων και ποτών.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, παράγει περίπου 1.500.000 τόνους αποτσίγαρα το και οι γόπες αντιπροσωπεύουν περίπου το 13% των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται από τους αυτοκινητόδρομους του Τέξας και φτάνουν τις 130.000.000 το χρόνο.
Το πρόβλημα ωστόσο εκτείνεται πολύ πέρα από το αισθητικό θέμα: Τα φίλτρα των τσιγάρων κατασκευασμένα με βάση από πλαστικές ίνες που θέλουν γενιές και γενιές για να αποσυντεθούν πλήρως, εξηγεί ο Τομ Σζάκι, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας ανακύκλωσης TerraCycle με έδρα το Νιού Τζέρσεϊ. Και μάλιστα τα φίλτρα αυτά μπορούν να περάσουν τη νικοτίνη και την πίσσα στο έδαφος ή το νερό.
Επίσης οι γόπες συχνά τρώγονται από τα πουλιά, τα ψάρια και τα άλλα ζώα, που πνίγονται, ή πεθαίνουν από τα δηλητήρια που αυτές περιέχουν.
Το αισιόδοξο είναι ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, έχουν κατανοήσει το πρόβλημα, εφαρμόζοντας νόμους κατά της ρίψης σκουπιδιών και υπέρ της ανακύκλωσης, ενώ στις ΗΠΑ βάζουν επιπλέον φόρους στα τσιγάρα για να βοηθήσουν στην κάλυψη του κόστους καθαρισμού κάθε πολιτείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος