Πόσο επιβαρύνει τη φύση η βιομηχανία της μόδας

Τετάρτη, 12 Φεβρουάριος 2020 16:13 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πόσο επιβαρύνει τη φύση η βιομηχανία της μόδας

Το κρυφό κόστος της βιομηχανίας της μόδας που πληρώνει η μητέρα φύση –το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από την τιμή– μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν αναλογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 7.500 λίτρα νερού για να δημιουργηθεί ένα μόνο τζιν. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα νερού που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος για περίοδο επτά ολόκληρων ετών.
Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές εκπληκτικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από πρόσφατη περιβαλλοντική έρευνα. Όταν σκεφτόμαστε ποιες βιομηχανίες έχουν βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον μπορεί να μας έρθουν στον νου ο κατασκευαστικός κλάδος, ο ενεργειακός, οι μεταφορές, ακόμη και η παραγωγή τροφίμων.
Όμως, η βιομηχανία της μόδας θεωρείται από τον ΟΗΕ ,η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο.
Σύμφωνα με την UNCTAD, περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού -αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων- χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της μόδας ετησίως και περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι μικροϊνών, που ισοδυναμούν με τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, φτάνει πλέον στον ωκεανό κάθε χρόνο.
Όσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περισσότερες από όλες τις εκπομπές που προέρχονται από τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί.
Το UNEP αναφέρει ότι η προώθηση της αλλαγής των τρόπων κατανάλωσης, μέσω ενεργειών όπως η καλύτερη φροντίδα των ρούχων, τα προγράμματα ανακύκλωσης και επιστροφής, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο και ότι ο διπλασιασμός του χρόνου που χρησιμοποιούμε κάθε είδους ρούχα θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της βιομηχανίας μόδας.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι, για χάρη του πλανήτη, όσον αφορά τη μόδα, το λιγότερο είναι… κάτι παραπάνω.
Και υπενθυμίζει ότι η μόδα σήμερα περιστρέφεται γύρω από την εμμονή με την εξωτερική εικόνα και την εμφάνιση. Σπάνια οι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τι υπάρχει στο εσωτερικό: εκατοντάδες χιλιάδες ίνες που συνθέτουν τα ρούχα μας και έχουν οδηγήσει σε έναν εκτιμώμενο αριθμό 1,4 εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων πλαστικών ινών στους ωκεανούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος