Τον θερμότερο χειμώνα της βίωσε η Νέα Ζηλανδία

Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2020 18:07 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τον θερμότερο χειμώνα της βίωσε η Νέα Ζηλανδία

Τον θερμότερο χειμώνα της από όταν ξεκίνησαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, περισσότερα από 100 χρόνια πριν, βίωσε φέτος η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το κλίμα.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας των Υδάτων και της Ατμόσφαιρας (Niwa) εκδίδει κάθε χρόνο από το 1909 σχετική έρευνα, η οποία έδειξε ότι ο χειμώνας του 2020 ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο κατά 1,14 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος του Niwa, Νολ, αναφέρει ότι επτά στους 10 θερμότερους χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία συνέβησαν στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το 2000.

Ο Νολ τόνισε ότι μετά από δεκαετίες, τα σημερινά στοιχεία ενδέχεται να είναι πιο κοντά στη μέση θερμοκρασία του χειμώνα στη χώρα, πράγμα που θα επηρεάσει πολλαπλούς τομείς της κοινωνίας.

Δεκαεπτά τοποθεσίες σε όλη τη χώρα είχαν μέση θερμοκρασία-ρεκόρ για τον χειμώνα, ενώ άλλες 53 έζησαν έναν από τους τέσσερις θερμότερους χειμώνες τους. Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε για τον χειμώνα του 2020 ήταν 25,1 βαθμοί Κελσίου στις 30 Αυγούστου στο Τιμαρού. Πρόκειται για την υψηλότερη χειμερινή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή από όταν άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία το 1885. Επιπλέον ήταν η τέταρτη θερμότερη χειμερινή θερμοκρασία που έχει σημειωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Η χαμηλότερη θερμοκρασία ήταν οι -12,3 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στο Μιντλμαρτς, στην περιοχή Όταγκο του Σάουθ Άιλαντ στις 14 Ιουνίου.

«Ίσως ένας ζεστός χειμώνας φαίνεται ευχάριστος», δήλωσε ο Νολ. «Όμως πρέπει να σκεφτόμαστε και τις αιτίες που κρύβονται πίσω από αυτόν». Όπως λέει, ο θερμός χειμώνας μπορεί να αποδοθεί σε αρκετούς «φυσικούς» παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των θερμότερων υποτροπικών ανέμων και της υψηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης σε σχέση με το συνηθισμένο. Επιπλέον, ως νησιωτικό κράτος, η Νέα Ζηλανδία επηρεάζεται σημαντικά και από τη θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού.

Τον Νοέμβριο, η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νομοθεσία-ορόσημο για την κλιματική αλλαγή με ιστορική διακομματική στήριξη. Μέσα από αυτή, το κράτος δεσμεύτηκε να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στη συμφωνία του Παρισιού. Τότε, ο υπουργός για την κλιματική αλλαγή Τζέιμς Σο, δήλωσε ότι ο νόμος, ο οποίος δεσμεύει τη Νέα Ζηλανδία να κρατήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από το φράγμα του 1,5 βαθμού Κελσίου, δημιουργούσε ένα πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστεί η χώρα και να προετοιμαστεί για την κλιματική κρίση.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia