ΟΙΚΟΣΥΛ κι Επιτροπή Κατοίκων Δ. Ευρώτα για Ημέρα Περιβάλλοντος

Τετάρτη, 08 Ιούνιος 2022 12:23 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΟΙΚΟΣΥΛ κι Επιτροπή Κατοίκων Δ. Ευρώτα για Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο της πολυετούς δράσης του, ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας (ΟΙΚΟΣΥΛ) εξέδωσε μήνυμα για τη συγκεκριμένη ημέρα, στο οποίο ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συνδέσμου κκ Κυριάκος Μιχαλακάκος και Ιωάννης Μητράκος, αντίστοιχα, αναφέρουν: «Όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν τέτοιες επετειακές ημέρες, τις εκλαμβάνουμε μόνον ως αφορμή για ατομικό και συλλογικό προβληματισμό και ποτέ ως ευκαιρία για εύκολους πανηγυρικούς και ανέξοδες μεγαλοστομίες.

Επειδή κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι για την επιδεινούμενη αρνητική κατάσταση στο παγκόσμιο και τοπικό περιβάλλον εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για να προβάλλουν ανέξοδα ένα κενό περιεχομένου φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, είμαστε υποχρεωμένοι κι εμείς ως ευαισθητοποιημένοι, τα τελευταία σαράντα χρόνια, ενεργοί πολίτες να υπενθυμίσουμε ορισμένα αυτονόητα θέματα που μας πληγώνουν.
• Στο ενεργειακό πεδίο, την υποκριτική στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια που στην ουσία υπηρετεί κερδοσκοπικούς σκοπούς μεγάλων πολυεθνικών εταιριών κι ελάχιστα συμβάλλει στην έγκαιρη αποτροπή της οικολογικής κατάρρευσης του πλανήτη που έχει ήδη αρχίσει (π.χ. ακραία κλιματικά φαινόμενα, αύξηση τοξικών ουσιών στον αέρα και στο περιβάλλον γενικότερα).
• Στην εντεινόμενη υπερκατανάλωση η οποία από τη μια υπονομεύει την ανθρώπινη υγεία με τις αμφιβόλου ποιότητας τροφές κι από την άλλη γίνεται η αιτία της μεγάλης ρύπανσης του περιβάλλοντος με τις συσκευασίες μιας χρήσης και τα πλαστικά.
• Στη συνεχιζόμενη εφαρμογή της χημικής γεωργίας και κτηνοτροφίας σε βάρος των βιολογικών τρόπων παραγωγής με τη διάθεση προϊόντων που υπονομεύουν τη δημόσια υγεία.
• Στη διαρκή ρύπανση των θαλασσών από κάθε είδους απόβλητα (βαρέα μέταλλα, πλαστικά και λοιπές τοξικές ουσίες) και την υπεραλίευση που αφανίζει τα αποθέματα των ιχθύων. Επιπλέον χρειάζεται να επισημάνουμε αυτό που γνωρίζουν όλοι δηλαδή ότι όσα αλιεύματα εξακολουθούν να φτάνουν στο πιάτο μας είναι, συνήθως, επηρεασμένα  από τις τοξικές ουσίες τις οποίες  ρίχνουμε ασυλλόγιστα, εδώ και πολλές δεκαετίες, στις θάλασσές μας.  
• Στην καταστροφή των μεγάλων δασών από τις εκχερσώσεις αλλά και από τις θερινές και μη πυρκαγιές (τυχαίες ή εμπρησμοί) που αποψιλώνουν τον πράσινο μανδύα του πλανήτη μας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Εδώ πρέπει να επαναδιατυπώσουμε την απορία μας, γιατί δεν χρησιμοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία (κάμερες ανιχνευτές, ντρόουνς, δορυφόροι κ.α) για τον έγκαιρο εντοπισμό της εστίας της φωτιάς εν τη γενέσει της και αφήνεται να εξαπλωθεί, ώστε κάθε καθυστερημένη παρέμβαση κατάσβεσης να αποβαίνει μάταιη και συνήθως να έχει καταστροφικά και ολέθρια αποτελέσματα.
• Στην αδυναμία μας να βρούμε οικολογικά συμβατούς τρόπους ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων μας αξιοποιώντας και πάλι την σύγχρονη τεχνολογία.
• Στην εγκατάλειψη των λιμνών, των ποταμών και των ρεμάτων στο έλεος κάθε ασυνείδητου ρυπαντή – καταπατητή - καταστροφέα, αντί να προστατεύονται και να αξιοποιούνται οικολογικά βελτιώνοντας  την υποβαθμισμένη ποιότητα της ζωής μας.
• Στην έλλειψη βούλησης να υιοθετήσουμε οικολογικές πρακτικές στην ατομική και κοινωνική μας ζωή.
• Στην  αδιαφορία και την παθητικότητα που μας διακρίνει, μικρούς και μεγάλους, όσον αφορά την ευθύνη και το χρέος μας να προστατεύσουμε με έργα και όχι με λόγια το περιβάλλον αυτού του πλανήτη που το έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές».

Κατακλείοντας την παρέμβασή τους, οι εκπρόσωποι του ΟΙΚΟΣΥΛ επισημαίνουν: «Ας λείψουν, λοιπόν, οι πανηγυρισμοί και οι μεγαλόστομες δηλώσεις. Η σημερινή ημέρα να μας κάνει να αναλογιστούμε ΟΛΟΙ το μέγεθος των ευθυνών που μας αναλογούν και πολύ περισσότερο να προβληματιστούν όσοι αναλαμβάνουν τις θέσεις εξουσίας με πολλές υποσχέσεις και παρουσιάζουν στο τέλος της θητείας τους μηδενικά σχεδόν αποτελέσματα».

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ευρώτα
για Ημέρα Περιβάλλοντος
Τη δική της «χροιά» στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος δίνει η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δ. Ευρώτα, που σχολιάζει με καταγγελτικό τόνο σε συνάρτηση με την κατασκευή μονάδας ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στα «Ξηροκάμπια» Σκάλας, στην οποία αντιτίθεται σθεναρά.

Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει: «5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος! “Εμπρός παιδιά να την προϋπαντήσουμε με Τερνα μέσω ΣΔΙΤ”. Αυτό είναι το σλόγκαν για να γιορτάσουμε αυτή τη μέρα στον Δήμο μας!

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, για να ολοκληρωθεί η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων  στους μεγάλους ομίλους στη Πελοπόννησο. Όλες οι κυβερνήσεις, συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί αυτό το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, της υγείας μας, του οικονομικού στραγγαλισμού του τόπου μας. Συμφωνούν όλοι με τις Συμπράξεις Δημόσιο και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και καταγγέλλουν τους άλλους γιατί δεν τις υλοποιούν σωστά. Αποκρύβουν ότι ΣΔΙΤ σημαίνει να πληρώνουν οι πολίτες  για την κατασκευή των έργων και να ξαναπληρώνει για τη χρήση τους  όπως γίνεται με τα υπέρογκα διόδια στους οδικούς άξονες, με τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα, για 28 χρόνια με τη συγκεκριμένη ΣΔΙΤ. Η ΤΕΡΝΑ πήρε δάνειο 80 εκατομμύρια ευρώ από την Άλφα Μπανκ και θα χρηματοδοτηθεί με άλλα 65 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ ή το ΠΔΕ και θα εισπράττει για 28 χρόνια άσχετα με τις συνθήκες που θα διαμορφώνονται. Η Άλφα Μπανκ σε ανακοίνωσή της για το δάνειο της ΤΕΡΝΑ αναφέρει ότι “είναι βιώσιμο, αφού θα πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη για την καθαριότητα των Δήμων”.

Όλοι τους σε όλα τα επίπεδα (κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμων) και σε “μοιρασμένους” ρόλους συνέβαλαν και συμβάλουν ώστε να υλοποιηθεί αυτό το έγκλημα. Δήμος Ευρώτα, νότια Λακωνία, ποταμός Ευρώτας, αγροτική παραγωγή, πορτοκάλι, ελιές, οπωροκηπευτικά, παραλίες και ένα σκουπιδοεργοστάσιο ΜΕΑ-ΧΥΤΥ, πάνω από τον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της νότιας Λακωνίας που δόθηκε  με αναγκαστική απαλλοτρίωση  υπέρ του ιδιώτη για 28 χρόνια!

Με ανταποδοτικά τέλη, δωράκι από την εταιρεία  για εμάς, για όλο το Δήμο 10.000 ευρώ! Η κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ είναι εγγυημένη αφού είναι διασφαλισμένη η πληρωμή από τους Δήμους ακόμα και με παρακράτηση των ΚΑΠ αν αυτό απαιτηθεί. Είναι διασφαλισμένη αφού υπάρχει και η ρήτρα ποσότητας 150.000 τόνων το χρόνο, που πρέπει να φτάνουν στα εργοστάσιά της.

Σιωπούν στη καλύτερη περίπτωση αν δεν προπαγανδίζουν τις ντιρεκτίβες της ΕΕ για “πληρώνω όσο πετάω” σκουπίδια, τέλος ταφής και τα άλλα προωθούμενα από την ΕΕ.

Πράσινη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση, πράσινη ενέργεια, κλιματική αλλαγή, φωτοβολταϊκά , ανεμογεννήτριες, καύση σκουπιδιών, θάψιμο σκουπιδιών  και από την άλλη ενεργειακή φτώχια, αβάσταχτοι λογαριασμοί ρεύματος, κλείσιμο επιχειρήσεων, πληθωρισμός, πυρκαγιές, πλημμύρες απ’ όλα έχει ο μπαχτσές! Ούτε λόγος για αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, όχι αυτά δεν έχουν κέρδος!

3 χρόνια αγώνας, κινητοποιήσεις, ενημερώσεις, αυτοκινητοπορείες, επιστημονικές μελέτες, ερωτήσεις σε δημοτικά συμβούλια, περιφερειακά και στη Βουλή, συλλογή υπογραφών ,μπλόκο στη θέση Ξηροκάμπια, και από την άλλη, αστυνομοκρατία, τρομοκρατία, εμπαιγμός και  υποκρισία! Αιτία όλων των κακών, η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, με μοναδικό σκοπό το κέρδος των επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα, με αφορμή  την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνεχίζει να αγωνίζεται και διατρανώνει ότι η μόνη διέξοδος είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από Δημόσιο Κρατικό Φορέα χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, με πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση. Με ΧΥΤΥ που η χωροθέτηση θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και με έργα μείωσης της επίπτωσης στο περιβάλλον. Για να ζήσουμε σε αυτόν τον τόπο η μόνη λύση είναι να παλέψουμε για αυτόν!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti