Δεύτερη η Πελοπόννησος στις αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα

Επιβράδυνση της ανάπτυξης καταγράφει η Στατιστική Αιολικής Ενέργειας

Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2022 10:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεύτερη η Πελοπόννησος στις αιολικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση των αιολικών εγκαταστάσεων πανελλαδικά κατατάσσεται η Πελοπόννησος, με βάση την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας που δημοσιοποίησε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Τα στοιχεία της έκθεσης για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα το Α’ εξάμηνο 2022 δείχνουν ότι στο δίκτυο συνδέθηκαν 28 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 83,1 MW, διαμορφώνοντας τον τελικό αριθμό τους σε 2.751 και τη συνολική αιολική ισχύ της χώρας σε 4.534 MW.

Σε επίπεδο περιφερειών, στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων παραμένει η Στερεά Ελλάδα όπου φιλοξενούνται 1861 MW (ποσοστό 41%). Με μεγάλη διαφορά, στη δεύτερη θέση έρχεται η Πελοπόννησος με 639 ΜW (14%) και ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 534 MW (12%).

Από τη Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας προκύπτει ότι η ισχύς που εγκαταστάθηκε κατά το Α’ εξάμηνο 2022 δεν διαφέρει σημαντικά από την το Β’ εξάμηνο του 2021 και είναι 3 φορές μικρότερο από την ισχύ του Α’ εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες αποδίδεται στην αυξημένη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια που καθυστερούν τις επενδύσεις, καθώς και στους αυξημένους χρόνους κατασκευής των έργων.

Σημειώνεται πάντως ότι, κατά το τέλος του περασμένου Ιουνίου βρίσκονταν υπό κατασκευή πάνω από 650 MW νέων αιολικών πάρκων, η πλειοψηφία των οποίων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών.
 
Οι επενδυτές
Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους πέντε κορυφαίους κατατάσσονται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 703 MW (15,5%), ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 482 MW (10,6%), η ENEL Green Power με 368 MW (8,1%), η Iberdrola Rokas με 304 MW (6,7%) και η Total Eren με 250 MW (5,5%). Ακολουθούν η EDF, η Motor Oil Renewable Energy (MORE), ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ.ά.

Επίσης, κατά το διάστημα αναφοράς της έκθεσης, ολοκλήρωσαν αιολικά πάρκα και τα συνέδεσαν στο δίκτυο η Iberdrola Rokas (33,6MW), η Elica του ομίλου Κοπελούζου (20,7MW), η Cubico (12ΜW) και άλλοι με μικρότερες επενδύσεις.
 
Τα έργα των διαγωνισμών
Κατά την περίοδο 2018-2021 είχαν επιλεγεί, μέσω των διαγωνισμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.426MW. Όμως εξαιτίας, κυρίως, των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 312MW, δηλ. το 22%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του Ιουνίου 2022.

Όπως υποστηρίζεται από την έκθεση, «οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η μεσοσταθμική τιμή των αιολικών που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι μικρότερη από 58€/MWh και η συνολική τους ισχύ 1.115MW. Τα έργα αυτά, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν μια ακόμα ανακούφιση στους Έλληνες καταναλωτές που μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση των ορυκτών καυσίμων».
 
Δήλωση με αφορμή τη Στατιστική
Με αφορμή τη δημοσίευση της Στατιστικής ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε:

«Το Α’ εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκε ο χαμηλός ρυθμός εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων που έχει παρατηρηθεί από το Β’ εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες, η δυσμενής αυτή εικόνα θα αντιστραφεί και θα επανέλθουμε σε ισχυρή ανάπτυξη. Αυτό είναι σημαντικό, διότι τα νέα αιολικά πάρκα προσφέρουν ακόμα πιο φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές.

Για να συμβεί αυτό η Πολιτεία πρέπει να δράσει τώρα: να μειώσει τη γραφειοκρατία και να συμβάλλει θετικά στη διασφάλιση της υλοποίησης των νέων επενδύσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν όλα τα αιολικά πάρκα που έχουν επιλεγεί από διαγωνισμούς της ΡΑΕ την τελευταία τετραετία, είχαν ολοκληρωθεί, η αιολική ισχύς θα ήταν σήμερα μεγαλύτερη κατά 25%. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη εξάρτηση της οικονομίας μας από τις εισαγωγές καυσίμων και περισσότερη φθηνή ενέργεια».

Σημειώνεται ότι στον ιστότοπο της ΕΛΕΤΑΕΝ έχει αναρτηθεί γεωπληροφοριακός χάρτης των εν λειτουργία Αιολικών Πάρκων. Ο χάρτης περιλαμβάνει όλα τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στην Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου 2022.

Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να επιλέγει πολύγωνα αιολικών πάρκων ή ανεμογεννήτριες που επιθυμεί. Επιλέγοντας κάποιο πολύγωνο θα του εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες του αιολικού πάρκου, μεταξύ των οποίων η ισχύς του, το πλήθος και ο τύπος των ανεμογεννητριών, η βεβαίωση παραγωγού, η εταιρεία έργου, το έτος έναρξης λειτουργίας κλπ. Ομοίως και αν επιλέξει κάποια ανεμογεννήτρια.

Η βάση δεδομένων του χάρτη αποτελεί συνδυασμό στοιχείων από τα ανοιχτά δεδομένα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Αιολικής Ενέργειας που δημοσιεύει η ΕΛΕΤΑΕΝ και επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti