Τα πουλιά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή όπως και κάθε άλλο είδος

Δευτέρα, 22 Αύγουστος 2022 13:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα πουλιά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή όπως και κάθε άλλο είδος

Οι θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, λόγω κλιματικής αλλαγής, δυσκολεύουν τα ταξίδια καθώς έχουν εξαφανιστεί πηγές νερού και χάνονται οι τόποι αναπαραγωγής τους, ενώ πολλά κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση ή αναγκάζονται να αλλάξουν εντελώς τα μεταναστευτικά τους μοτίβα εγκαθιστάμενα σε ψυχρότερες, βόρειες περιοχές.

Περίπου το 10% από τα 2.000 και πλέον είδη πουλιών της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μεταναστευτικών πτηνών, απειλούνται, ενώ 28 είδη – όπως ο ψαρογέρακος της Μαδαγασκάρης – χαρακτηρίζονται ως «είδη υπό εξαφάνιση».

Πάνω από το ένα τρίτο αυτών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με ανάλυση της περιβαλλοντικής οργάνωσης BirdLife International.

«Τα πουλιά επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή όπως και κάθε άλλο είδος» δήλωσε ο συντονιστής πολιτικής της BirdLife, Ken Mwathe. «Τα μεταναστευτικά πουλιά επηρεάζονται περισσότερο από άλλες ομάδες πουλιών επειδή πρέπει να συνεχίσουν να μετακινούνται».
To 87% των αφρικανικών περιοχών κινδυνεύει

Υπολογίζεται ότι το 87% των αφρικανικών περιοχών κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι στην Ευρώπη ή την Ασία, σύμφωνα με μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών και της ομάδας προστασίας Wetlands International.

Η Αφρική είναι πιο ευάλωτη επειδή δεν μπορεί να προσαρμοστεί το ίδιο εύκολα, εξήγησε ο Evans Mukolwe, συνταξιούχος μετεωρολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Η φτώχεια, η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η έλλειψη κεφαλαίων και η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες» καθιστούν πιο δύσκολη την προστασία των βιοτόπων της άγριας ζωής, συμπλήρωσε.

Μία από τις βασικές πηγές νερού των πουλιών που ετοιμάζονται να διασχίσουν τη Σαχάρα, η λίμνη Τσαντ, έχει αρχίσει να συρρικνώνεται με την πάροδο των ετών, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Η έλλειψη νερού επηρεάζει και τη δυνατότητα αναπαραγωγής των πτηνών, σημείωσε ο Paul Matiku, εκτελεστικός διευθυντής της Nature Kenya.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti