Πιο φιλικά στο περιβάλλον τα μελλοντικά πλυντήρια πιάτων με υπέρθερμο ατμό

Τρίτη, 06 Σεπτέμβριος 2022 16:52 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πιο φιλικά στο περιβάλλον τα μελλοντικά πλυντήρια πιάτων με υπέρθερμο ατμό

Στο μέλλον, το πλύσιμο πιάτων θα μπορούσε να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Ερευνητές από τη Γερμανία διαπίστωσαν ότι ένα πλυντήριο με υπέρθερμο ατμό, σκότωσε το 99% των βακτηρίων σε ένα πιάτο σε μόλις 25 δευτερόλεπτα.

Τα συμβατικά πλυντήρια πιάτων συχνά δεν σκοτώνουν όλους τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς που έχουν απομείνει σε πιάτα, μπολ και μαχαιροπίρουνα. Απαιτούν επίσης κύκλους που διαρκούν πολύ και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και το απορρυπαντικό απελευθερώνεται στις πηγές νερού, μολύνοντας το περιβάλλον.

Τα πλυντήρια πιάτων με υπέρθερμο ατμό θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον λύση. Στο Physics of Fluids, ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, και τα δύο στη Γερμανία, προσομοίωσαν ένα τέτοιο πλυντήριο πιάτων, διαπιστώνοντας ότι σκότωσε το 99% των βακτηρίων σε ένα πιάτο σε μόλις 25 δευτερόλεπτα.

Το μοντέλο ενός εξιδανικευμένου πλυντηρίου πιάτων μοιάζει με κουτί με συμπαγή πλαϊνά τοιχώματα, επάνω άνοιγμα και ακροφύσιο στο κάτω μέρος. Μια πλάκα επικαλυμμένη με ένα ανθεκτικό στη θερμότητα στέλεχος βακτηρίων τοποθετείται απευθείας πάνω από το ακροφύσιο.

Μόλις το πιάτο φτάσει σε ένα ορισμένο όριο θερμοκρασίας στην προσομοίωση, οι μικροοργανισμοί καταστρέφονται.

Το υπερθερμασμένο πλυντήριο πιάτων με ατμό θα κόστιζε περισσότερο στην αρχή, αλλά το κόστος θα μειωνόταν μακροπρόθεσμα μέσω της εξοικονόμησης νερού, ηλεκτρισμού και απορρυπαντικού. Αυτό θα ήταν ιδανικό για χρήση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και νοσοκομεία, τα οποία πρέπει να πληρούν υψηλές προδιαγραφές υγιεινής.

«Επιβεβαιώσαμε ότι το υπερθερμασμένο πλυντήριο πιάτων με ατμό είναι πολλά υποσχόμενο. Αυτή είναι η πρώτη εργασία που συνδυάζει τη δυναμική των υγρών και τη μεταφορά θερμότητας με αλλαγή φάσης και βακτηριακή αδρανοποίηση. Θέτει έτσι τα θεμέλια για μελλοντική υπολογιστική έρευνα και περαιτέρω τεχνικές εργασίες», δήλωσε η ερευνήτρια Natalie Germann, από το Τεχνικό Πανεπιστημιο του Dortmund.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti