Οι άνθρωποι θα χάσουν πάνω από 50 ώρες ύπνου εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2023 20:15 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι άνθρωποι θα χάσουν πάνω από 50 ώρες ύπνου εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να χάσουν 50 έως 58 ώρες ύπνου το χρόνο μέχρι το 2099 λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βραχιολάκια με εσωτερικούς μετρητές επιτάχυνσης για να μετρήσουν τη διάρκεια του ύπνου και τον χρόνο ύπνου σε περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες για ένα μέσο όρο έξι μηνών για μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό One Earth.

Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου. Η πιθανότητα να κοιμηθείς λιγότερο από επτά ώρες αυξήθηκε κατά 3,5% εάν οι ελάχιστες εξωτερικές θερμοκρασίες τη νύχτα υπερέβαιναν τους 25 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τη βασική θερμοκρασία των5 έως 10 βαθμών Κελσίου, διαπίστωσε η μελέτη. «Η απώλεια ύπνου κατά 3,5% μπορεί αρχικά να μοιάζει με μικρός αριθμός, αλλά αθροίζεται», είπε ο Άλεξ Αγκοστίνι, λέκτορας στο τμήμα δικαιοσύνης και κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα στο CNN.

Όταν οι ενήλικες δεν λαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ύπνου, μπορεί να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης, είπε ο Αγκοστίνι. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές παθήσεις, είπε.

Μια νύχτα με θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου μειώνει τον χρόνο ύπνου κατά περίπου ένα τέταρτο της ώρας ανά άτομο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κέλτον Μάινορ, υποψήφιος διδάκτορας στο Κέντρο Κοινωνικών Δεδομένων της Κοπεγχάγης στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι έχασαν διπλάσια ποσότητα ύπνου ανά βαθμό θερμοκρασίας που ανέβαινε σε σύγκριση με τους νεαρούς ή μεσήλικες ενήλικες. Επιπλέον, η απώλεια ύπνου ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη για τους ηλικιωμένους σε περιοχές με χαμηλότερο εισόδημα σε σύγκριση με τις περιοχές με υψηλότερο εισόδημα, είπε. Οι γυναίκες επηρεάστηκαν επίσης περίπου 25% περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας από τους άνδρες, πρόσθεσε η Μάινορ.

Οι άνθρωποι προσαρμόζονται δύσκολα στη ζέστη
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία ότι οι άνθρωποι που ζουν σε θερμότερα κλίματα χάνουν περισσότερο ύπνο ανά βαθμό σε σύγκριση με εκείνους σε ψυχρότερα κλίματα και ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται καλύτερα σε ψυχρότερα κλίματα παρά σε θερμότερα. Αυτή η μεγαλύτερη απώλεια ύπνου σε πιο ζεστά μέρη υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, είπε η Μάινορ.

Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Μίνορ προέβλεψε ότι η απώλεια ύπνου θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό σε περιοχές που έρχονται ήδη αντιμέτωπες με θερμά κλίματα σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν.

Αυτή η ομοιότητα στο πως χάνουν ύπνο έδειξε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες με την πάροδο του χρόνου, όπως είπε. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν φαινόταν να ανακτούν τον ύπνο που έχασαν κατά τη διάρκεια μιας ζεστής νύχτας για δύο εβδομάδες μετά την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, συνέχισε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti