Μετά την «Αγέλαστο Πέτρα» έρχεται το «Χαίρε Αρκαδία»

Κυριακή, 15 Μάρτιος 2015 18:46 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μετά την «Αγέλαστο Πέτρα» έρχεται το «Χαίρε Αρκαδία»

Ένα πορτρέτο της Αρκαδίας, είναι η νέα ταινία με την οποία 15 χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα», το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που τον έκανε γνωστό, επιστρέφει ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής.
Η «Αγέλαστος Πέτρα» που έκανε πρεμιέρα στα μέσα του 2000 και μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα πλέον επιτυχημένα, τόσο καλλιτεχνικά όσο και εμπορικά, ελληνικά ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της παράδοσης της Ελευσίνας και των φημολογούμενων μυστηρίων. Σύμφωνα με την Μυθολογία, η Αγέλαστος Πέτρα είναι ένας βράχος, που σύμφωνα με την παράδοση, θεωρείται ιερός, γιατί εκεί κάθισε η θεά Δήμητρα, για να μοιρολογήσει την αδικοχαμένη κόρη της, Περσεφόνη.

Το “Αρκαδία Χαίρε”, με την οικονομική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μ.Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο, αποτελεί ένα οδοιπορικό που συγκεντρώνει την dream team της εγχώριας παραγωγής για ένα αποτέλεσμα που ήδη από το τρέιλερ μοιάζει ελπιδοφόρο, θα προβληθεί στο 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου.

Ο Κουτσαφτής περιπλανιέται σε έναν τόπο μυστικιστικό, που μοιάζει (και αυτό) να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες της Ελληνικής μυθολογίας και κουβαλάει ιστορίες, θρύλους και ανεξερεύνητα μονοπάτια.
Με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Βήτα στη μουσική, την Ιωάννα Σπηλιοπούλου στο μοντάζ, και τον Κώστα Βαρυμπομπιώτη στον ήχο, μαζί με τον ίδιο το Φίλιππο Κουτσαφτή (που εκτελεί και χρέη επιμελητή φωτογραφίας) η ταινία «Χαίρε Αρκαδία» προβλήθηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, ενώ θα κυκλοφορήσει από την Feelgood Entertainment το φθινόπωρο.

 

Screen Shot 2015-02-20 at 10.22.08 AM.png

«Το “Αρκαδία Χαίρε” είναι η νέα ταινία μου για την Αρκαδία, που πήρε το όνομά της από ένα επιτύμβιο που βρέθηκε στην περιοχή», δηλώνει σε συνέντευξή του στην LIFO ο Φίλιππος Κουτσαφτής. «Στεκόμαστε σε μια περιοχή της Αρκαδίας που λέγεται Τεγέα και βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα νότια από την Τρίπολη. Είναι πάνω στον παλιό δρόμο που πηγαίνει στη Σπάρτη.

Τι βλέπουμε κυρίως στο ντοκιμαντέρ;

Βλέπουμε έναν τόπο που έχει μια τρομερή ιστορία από τα μυθολογικά χρόνια και μέσα από αυτούς τους μύθους και τις ιστορίες που έχει εμπνεύσει ήρθαν να προστεθούν στο τέλος και οι μύθοι που ήρθαν εισαγόμενοι από τη Δύση. Πρόκειται λοιπόν για μια περιπλάνηση συλλογής θραυσμάτων. Και η ιστορία και η μυθολογία και το σήμερα κυρίως είναι κάτι θραυσματικό. Παρόλο που είναι 180 χιλιόμετρα με τον καινούργιο δρόμο μακριά από εδώ και είναι ένας πεδινός τόπος, αυτά τα πεδινά χωρία της Τεγέας έχουν και δεν έχουν 2.000 κατοίκους. Στην ουσία κατοικούνται από κάποιους γέροντες. Οι νέοι προσπαθούν να βρουν άλλα πράγματα να ζήσουν, δεν ασχολούνται με τη γεωργία πολύ, ελάχιστα θάλεγα, και είναι ένας φθίνων τόπος. Αν σκεφτεί κανένας ότι τα μεγάλα ρεύματα της μετανάστευσης ξεκινούν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο τόπος ήταν φτωχός. Κάποτε είχε πολλούς νέους ανθρώπους. Μετά μέσα από αυτές τις δεκαετίες της ευκολίας της ζωής, της δικής μας, διαλέγουν να μην κάνουν την αγροτική ζωή γιατί και αυτό για να γίνει θέλει κάποιες σταθερές υποδομές. Από την πολιτεία κυρίως, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Δηλαδή είναι ένας κάμπος με μικρές ιδιοκτησίες που δε μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Να υπάρχει παραγωγή. Και έτσι ενώ αυτός ο τόπος ήταν καθαρά αγροτικός και οι οικογένειες έστελναν κάποια παιδιά ως μετανάστες και αυτά που έμεναν πίσω κρατούσαν τη γη, παίρναν τα χωράφια και συνέχισαν την παράδοση, αυτό δεν υπάρχει πια, έχει διαρραγεί. Κατά μια έννοια έχει χάσει την ταυτότητα. 

 

Η ταυτότητα της ταινίας:
Παραγωγή: Κοινωφελές Ίδρυμα Μ.Ν.Στασινόπουλος-Βιοχαλκο
Κείμενα - Φωτογραφία - Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Μοντάζ/ Ηχητική μπάντα: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Μουσική: Κων/νος Βήτα
Κάμερα: Νικόλας Καρανικόλας-Σταμάτης Κούρος
Προμοντάζ; Χρόνης Θεοχάρης- Ξενοφών Λατινάκης
Τεχνική Υποστήριξη: PAN Entertemant

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti