Πρεμιέρα με την «Ελιά» για τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου

Πέμπτη, 28 Ιούλιος 2016 14:16 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρεμιέρα με την «Ελιά» για τη Γιορτή Ελιάς και Λαδιού

«Αυτό το δέντρο είναι η ζωή μου και εσείς θέλετε να μου πάρετε τη ζωή»
 
Με την προβολή της ισπανικής ταινίας «Η Ελιά» ξεκινούν φέτος οι εκδηλώσεις της 13ης Γιορτής Ελιάς και Λαδιού. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στις 7.45 μ.μ. στο Cinema Center στην Σπάρτη και η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.
 
Πρόκειται για μια ταινία «δρόμου» (Road movie), καθημερινών χαρακτήρων και με αλληγορική διάσταση πάνω στη σχέση του ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου που προκάλεσε αίσθηση στους κριτικούς και το κοινό κατά την προβολή της.
Η οικογένεια της νεαρής Άλμα παράγει ελαιόλαδο σε μια πόλη της Ισπανίας επί γενεές. Όταν η οικογένεια πλήττεται από την οικονομική κρίση, αναγκάζεται να ξεριζώσει ένα ελαιόδεντρο χιλίων ετών, για να το πουλήσει και να ξεπληρώσει τα χρέη της.
 
Το γεγονός αυτό στιγματίζει τον παππού της οικογένειας, που έχει έναν ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο με το δέντρο. Έχει να μιλήσει χρόνια και η μόνη που τον καταλαβαίνει είναι η εγγονή του, η Άλμα. Όταν η Άλμα μεγαλώνει, αποφασίζει να πάει στην Γερμανία για να βρει «την ελιά» και να την φέρει πίσω στο χωράφι της οικογένειας.
 
Όπως γράφει η σκηνοθέτης Ισιάρ Μπογαϊν: Η Ισπανία ζει υπό ανυπόφορη κρίση τα τελευταία οχτώ χρόνια. Κάποιους επηρρεάζει περισσότερο από άλλους, αλλά κανείς δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος. Κοιτάζοντας γύρω μας, απορεί κανείς πως να ζει άραγε ένα 20χρονο κορίτσι σήμερα; Πως αντιμετωπίζει η νέα γενιά την απόλυτη έλλειψη ευκαιριών, τη διαφθορά, την αναξιοπιστία των θεσμικών οργάνων; Πως η νέα γενιά που ακούει για αυτή την κρίση από πολύ νεαρή ηλικία, και βλέπει τις άμεσες συνέπειες της στο ίδιο της το σπίτι αντιμετωπίζει την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της; Πάνω απ’ όλα, τι βλέπει όταν κοιτάζει στο μέλλον;
 
Σκηνοθεσία: Ισιάρ Μπολαίν /Σενάριο: Πολ Λάβερτι. Με τους: Άννα Καστίγιο, Χαβιέ Γκουτιέρεζ, Πεπ Άμπρος.

Την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει βραδιά γευσιγνωσίας από τα μέλη της ΑΜΚ «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού». Η εκδήλωση είναι προσφορά της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Γιορτή Ελιάς και Λαδιού» που φέτος συμπληρώνει 6 χρόνια επιτυχημένων προσπαθειών για την προβολή των λακωνικών προϊόντων, την διάδοση των ιδιαίτερων παραδοσιακών γεύσεων και συνταγών της περιοχής και τη διατήρηση της γαστρονομικής παράδοσης ως ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτιστικού πλούτου του νομού μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά της Seven Films.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti