Ο μουγκός τσαγκάρης

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2019 18:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο μουγκός τσαγκάρης

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τσαγκάρης που δε μιλούσε, ήταν μουγκός και ζούσε σ’ ένα χωριό. Ήθελε να γυρίσει όλο τον κόσμο αλλά δεν είχε φτιάξει τα παπούτσια που θα άντεχαν αυτό το ταξίδι.

Μια μέρα τον κάλεσε ο βασιλιάς και του λέει: “Θέλω να μου φτιάξεις παπούτσια, που να αντέχουν, για να γυρίσω όλο τον κόσμο. Σου δίνω διορίες σαράντα μέρες”.

Ο τσαγκάρης δεν πρόλαβε να πει τίποτα.

Την άλλη μέρα μπαίνει στο τσαγκάρικο ο ταχυδρόμος. Ο τσαγκάρης τον κοιτάζει στα παπούτσια και δεν πιστεύει στα μάτια του! Έφυγε ο ταχυδρόμος αλλά αυτό που είδε ο τσαγκάρης δεν το ξέχασε ούτε στιγμή! Τα παπούτσια του ήταν φτιαγμένα από αυτιά γαϊδάρου!

Όλη νύχτα ο τσαγκάρης σχεδίαζε τα παπούτσια αλλά πού να βρει δυο αυτιά γαιδάρου, για να τα φτιάξει; Το πρωί σαν ξημέρωσε και το σκεφτόταν, ακούει τον ντελάλη να φωνάζει:
Ψόφησε το γαϊδούρι
με τη μεγάλη μούρη!

Μόλις το άκουσε, χάρηκε τόσο αλλά τι να κάνει; Παίρνει τέσσερα ζευγάρια παπούτσια από αυτά που είχε και τα πάει στον φτωχό που του ψόφησε το γαϊδούρι με τη μεγάλη μούρη. Εκείνος δεν πίστευε στα μάτια του. Ο τσαγκάρης του δείχνει με νοήματα ότι ζητάει να κόψει τ’ αυτιά του γαϊδαριού. Κι έτσι κι έγινε. Τα παίρνει και μέχρι το πρωί τα είχε έτοιμα τα παπούτσια.

Την άλλη μέρα τον καλεί ο βασιλιάς στο παλάτι. “Έμαθα, του λέει, ότι πήρες τα αυτιά του γαϊδουριού, για να φτιάξεις παπούτσια.”. Του ζητάει ο τσαγκάρης ένα χαρτί και του γράφει:
“Τα παπούτσια όμως θέλουν τέσσερα αυτιά γαϊδάρου, δυο φύλλα αθάνατου κι ένα κουνέλι”.

Τι να κάνει ο βασιλιάς, του τα ‘δωσε. Έτσι, έφτιαξε του βασιλιά, έφτιαξε και τα δικά του κι ετοιμαζόταν για το ταξίδι. Ήθελε να γυρίσει όλο τον κόσμο για να μάθει. Την άλλη μέρα πάει τα παπούτσια στο βασιλιά. Τόσο πολύ ευχαριστήθηκε αυτός που τον ρώτησε τι άλλο θέλει. Ο τσαγκάρης τότε του έδειξε ότι θέλει να βρει τη μιλιά του! Τον στέλνει τότε ο βασιλιάς στον σοφό του παλατιού. Κι ο σοφός του λέει:
Το αυτί σου σε μια ελιά
και θα σου ‘ρθει η μιλιά.

Ο τσαγκάρης τον ευχαρίστησε κι έφυγε. Δρόμο πήρε και δρόμο άφησε, κι εκεί που πήγαινε βλέπει μια ελιά που δεν την είχε δει ποτέ του. Μπήκε μέσα στην κουφάλα της κι αποκοιμήθηκε. Και μες στον ύπνο του ακούει μια κουκουβάγια να λαλεί και με ανθρώπινη φωνή να του μιλεί:
Τον κόσμο όταν θα γυρίσεις,
τα μυστικά του όταν μοιραστείς,
τότε και θα μιλήσεις.

Σηκώθηκε το πρωί και σκεφτόταν πώς θα μοιραστεί. Συναντάει τότε, στο δρόμο που πήγαινε, τον ταχυδρόμο, που γύριζε τον κόσμο. Και δεν είχε παπούτσια, του τα ‘χαν πάρει κάποιοι ληστές. Βγάζει τα παπούτσια του λοιπόν ο τσαγκάρης, του τα δίνει και συνεχίζει να γυρίζει ξυπόλητος. Τότε στο πρώτο βήμα, άκουσε ένα “αχ!”, που ήταν δικό του. Έτσι βρήκε τη μιλιά του και συνέχισε, ξυπόλητος το ταξίδι του. Κι έζησε αυτός καλά κι εμείς καλύτερα.

Δημήτρης Αβούρης
Απόστολος Δομτζίδης
Νατάσα Μιχαηλίδου


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και 
όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti