Η νεράιδα και το κρασί

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 13 Σεπτέμβριος 2019 12:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η νεράιδα και το κρασί

Ήτανε μια φορά κι έναν καιρό μια νεράιδα σε ένα χωριό. Αγαπούσε τα αμπέλια. Της άρεσε να βλέπει τα κοπέλια να γεμίζουν τα κοφίνια με σταφύλια. Λάτρευε τη μυρωδιά από το μούστο. Μα πιο πολύ επιθυμούσε το κρασί.

«Θεσπέσιο είναι τούτο το πιοτό! Μα το κλειδώνουν στις αποθήκες οι χωριανοί μες στα βαγένια. Πως θα γίνει να δοκιμάσω;», έλεγε. Για το κρασί θα έκανε τα πάντα. Σκέφτηκε τότε: «Θα παραπλανήσω ένα κοπέλι. Θα του τάξω ό,τι ποθεί. Φτάνει να μου δώσει κρασί κι ύστερα θα γίνω καπνός».
Η νεράιδα ξεκίνησε με γλυκόλογα. Έταξε στο κοπέλι ότι θα γίνουνε ζευγάρι. Του είπε ότι θα του έδειχνε τα πιο όμορφα δάση, τις πιο δροσερές πηγές, τα πιο μαγευτικά τοπία. Φτάνει μόνο κρασί να φέρει αυτός να πιουν, να το γλεντήσουν. Εκείνος την πίστεψε. Την οδήγησε στο κατώι του σπιτιού του που ήταν τα βαρέλια. Το κοπέλι έφερε κρέας ψητό σε ένα ταψί και δύο ποτήρια. Αρχίσανε το φαγοπότι. Έπινε η νεράιδα το κρασάκι σα νερό και το κοπέλι το ίδιο. «Φέρε κι άλλο!» του φώναζε αυτή.  

Ήπιαν πολύ. Μα ο νιος ξέχασε την κάνουλα ανοιχτή. Πάνε μετά να σηκωθούν. Γλίστρησαν στο χυμένο κρασί. Έπεσαν στο ταψί με το φαΐ. Σπάσανε την κανάτα και τα ποτήρια τα γεμάτα. Γέλαγαν δυνατά μέσα στη νύχτα. Μα στο ανώι του σπιτιού κοιμόταν όλη η φαμίλια.

Ο πατέρας του παλικαριού ξύπνησε από τις φωνές. Κατέβηκε στο κατώι στο λεπτό. Περίμενε να δει κλέφτες. Μόλις είδε την κατάντια του γιου του, του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Τα χρειάστηκαν η νεράιδα και το κοπέλι. Δεν κατάλαβαν από πού τους ήρθε μες στο μεθύσι τους. Πιάνει ο πατέρας το κοπέλι από το γιακά, το ταρακουνάει να συνέλθει. Βλέπει την νεράιδα ζαλισμένη. Τη δέρνει κι αυτή. Έπεσε το ξύλο σα χαλάζι. Που τους πονεί και που τους σφάζει.
«Λυπήσου μας, φώναζαν αυτοί, μα μας αρέσει το κρασί!» Βούιξε όλο το χωριό. Γέλασε και το κατσίκι το παρδαλό.

Αυτά έπαθε η νεράιδα και το κοπέλι. Μα εγώ δεν ήμουνα εκεί. Μου το μαντάτεψαν κάποιοι χωρικοί, μεθυσμένοι ή ξεμέθυστοι, ποιος μπορεί να πει;

Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti