Ο Βρεττάκος και ο Ρίτσος «ταξιδεύουν» στο Γύθειο με μουσική της Π. Λυκούδη

Στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων των προτομών των δύο ποιητών

Τετάρτη, 25 Σεπτέμβριος 2019 13:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Βρεττάκος και ο Ρίτσος «ταξιδεύουν» στο Γύθειο με μουσική της Π. Λυκούδη

Τα αποκαλυπτήρια των προτομών των δυο κορυφαίων Λακώνων ποιητών, Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27/9 και ώρα 6:00 μμ στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώνεται μουσικό αφιέρωμα στις δύο αείμνηστες προσωπικότητες του πολιτισμού της χώρας. Περιλαμβάνει τον κύκλο τραγουδιών της  συνθέτριας Πηγής Λυκούδη σε ποίηση του Ν. Βρεττάκου «χορεύοντας με τον Ταΰγετο» (σσ  παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 2010), καθώς και αποσπάσματα από το κορυφαίο συμφωνικό της έργο «Η Δίψα στο Μυστρά», σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.  Η μελοποίηση αυτού του ποιήματος έγινε το 2009, όταν και παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 

ναφέρουν σχετικά οι διοργανωτές: «Ιδιότυπη και παράδοξη η περίοδος που διανύουμε. Η έννοια της κρίσης στη ζωή μας και τα αποτελέσματα της κυριαρχούν. Ωστόσο, “Παράδεισος που να ’χει κερδηθεί σε λαχείο δεν γίνεται”. Τη θέση του “λαχείου” μπορεί αβασάνιστα να πάρει ο πολιτισμός, φέρνοντας στην επιφάνεια τη συλλογική δράση που τον χαρακτηρίζει, αυτός που « περνάει όπως το ιώδιο πάνω στις πονεμένες περιοχές για να τις ιάνει...»
 
Δηλώνει η συνθέτρια Πηγή Λυκούδη για τα δύο αυτά έργα της:

Ν. Βρεττάκος: « …Τα ποιήματά του χαρακτηρίζονται από ευαισθησία και δύναμη στην έκφραση. Βρίθουν από εικόνες και συναισθήματα που σε γεμίζουν από την πρώτη κιόλας ανάγνωση. Η πληρότητα του λόγου του είναι που κάνει τη μελοποίηση των ποιημάτων του πραγματική πρόκληση».
Ι. Ρίτσος: «Μεστά μεγάλος και πολύπλευρος. Εξαιρετικά επίκαιρος  μετουσίωσε τον πόνο και τα προβλήματα του βίου σε δημιουργία. Πηγή έμπνευσης μου οι  δύο τελευταίοι στίχοι του ποιήματος του η “Δίψα στο Μυστρά”.
…”καίγοντας και φωτίζοντας, φωτίζοντας και καίγοντας”... Στίχοι  που υπογραμμίζουν πως μόνο μέσα από την «φωτιά» και την κάθαρση που επιφέρει μπορεί να παρουσιασθεί το ΦΩΣ, όπου κατακαίει την ασχήμια και αποκαλύπτει την ζωντανή γνώση που είναι ουσιαστική για την πορεία της ζωής του ανθρώπου».

Τα τραγούδια ερμηνεύουν δύο εξαιρετικές φωνές της νέας γενιάς, ο Σπύρος Κλείσσας και η Γεωργία Αγγέλου. Τη συνθέτρια στο πιάνο πλαισιώνουν εξαιρετικοί σολίστες μουσικοί: Πάρης Μάμμας (κλαρινέτο), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Άγγελος Κουσάκης (κρουστά) και  Δημήτρης Κοντονής-(μπάσο-κιθάρα).


Eνημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti