Ο κουτσός βοσκός

Το παραμύθι της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 01 Νοέμβριος 2019 13:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο κουτσός βοσκός

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βοσκός κουτσός. Έτσι γεννήθηκε. Ζούσε σε ένα σπίτι στο βουνό. Ήθελε να βρει τρόπο να γιάνει το πόδι του.

Μια μέρα, που ο νιος είχε βγάλει τα πρόβατά του για βοσκή, είδε ένα άσπρο άλογο. Πήγε κοντά να το χαϊδέψει. Εκείνο του μίλησε με ανθρώπινη φωνή και είπε: «Είμαι το άλογο της νεράιδας του δάσους. Αν με αγγίξεις, εκείνη θα θυμώσει». «Κρίμα», είπε ο βοσκός και έκανε να συνεχίσει το δρόμο του.

Μόλις προχώρησε δύο βήματα το άλογό του είπε: «Τι έχει το πόδι σου;» Αυτός αποκρίθηκε: «Έτσι είναι από γεννησιμιού μου. Τι δε θα έδινα να ήταν γερό!» «Υπάρχει τρόπος», είπε το άλογο. «Τι τρόπος;» ρώτησε ο βοσκός. «Η λίμνη με το ιαματικό νερό. Εκεί λούζεται, η κυρά μου, η νεράιδα», λέει το άλογο. «Που βρίσκεται η λίμνη;» ρώτησε ο κουτσός βοσκός. «Μακριά από δω. Για να πας χρειάζεσαι ένα γρήγορο άλογο, θέληση και εξυπνάδα, για να νικήσεις το δράκο που τη φυλάει. Εδώ γύρω βοσκάει ένα άγριο άλογο. Αν το δαμάσεις, θα σε πάει όπου θες», είπε το άλογο της νεράιδας.

Το άλλο πρωί ο κουτσός βοσκός βρήκε το άγριο άλογο. Ήταν δύσκολο να το πλησιάσει. Κάθισε κάτω από ένα δέντρο, έβγαλε τη φλογέρα του. Έπαιξε μουσική. Έπαιζε τόσο ωραία που τα πουλιά σταματούσαν το κελάηδισμά τους, για να τον ακούσουν. Το άλογο πήγε κοντά του. Έμεινε εκεί κι άκουγε. Άπλωσε το χέρι του ο βοσκός και το χάιδεψε. Αυτό έστεκε ακίνητο. Με κόπο  κατάφερε ο βοσκός να ανέβει στη ράχη του. Το πόδι του δεν τον βοηθούσε. Το άλογο τον δέχτηκε, χωρίς να αγριέψει.

Έτσι ο βοσκός ξεκίνησε να βρει τη λίμνη με το ιαματικό νερό. Στο δρόμο συναντάει ένα γέρο. «Καλημέρα, γέροντα! Που θα βρω τη λίμνη της νεράιδας;» τον ρωτάει. «Θα πάρεις τούτο το δρόμο. Μα, όσοι πήγαν εκεί, δεν ξαναγύρισαν. Τους ξέκανε ο δράκος», αποκρίθηκε εκείνος. «Δε φοβάμαι!» είπε ο βοσκός. Ο γέρος του λέει: «Αν βρεις το σπαθί, που είναι στη σπηλιά της φαρμακερής αράχνης, θα σκοτώσεις το Δράκο. Η αράχνη το φυλάει στον ιστό της. Δώσε της κρέας να φάει. Τότε αυτή θα αφήσει το σπαθί αφύλαχτο».

Ο κουτσός βοσκός, πήρε το τόξο του. Σκότωσε πουλιά. Πήγε στη σπηλιά της αράχνης. Μπήκε μέσα. Η αράχνη φάνηκε στο βάθος. Ο βοσκός έριξε τα ψόφια πουλιά εμπρός της. Εκείνη έπεσε στο φαΐ, χωρίς να τον πειράξει. Προχώρησε ο βοσκός προς τον ιστό της. Είδε το σπαθί. Το πήρε. Το πέταξε  και κάρφωσε την αράχνη. Μετά βγήκε έξω. Ανέβηκε στο άλογο του. Κίνησε για τη λίμνη.

Στο δρόμο συναντάει μια γυναίκα, που μάζευε χόρτα. Τη ρωτάει: «Που θα βρω τη λίμνη της νεράιδας;» «Θα πάρεις τούτο μονοπάτι. Στο τέρμα θα δεις τη λίμνη. Μην πλησιάσεις. Ο Δράκος θα σε φάει ζωντανό», είπε η γυναίκα. «Έχω μαζί μου το σπαθί», της είπε ο βοσκός. Του λέει η γυναίκα: «Χρειάζεται εξυπνάδα! Στο δράκο αρέσουν τα μήλα. Εδώ γύρω οι μηλιές είναι γεμάτες. Μάζεψε μήλα και βάλε τα στο δισάκι σου». «Θα το κάνω», της λέει ο βοσκός.

Δρόμο πήρε, δρόμο άφησε αυτός και βρήκε τις μηλιές. Έκοψε μήλα. Έφτασε στη λίμνη. Ο Δράκος είχε ξαπλώσει στο πλάι της λίμνης. Τότε ο βοσκός είπε στο άλογό του: «Θα τρέξεις κοντά στο δράκο. Θα αναποδογυρίσεις το δισάκι με τα μήλα, ώστε να πέσουν χάμω. Μετά κάνε τον κύκλο της λίμνης κι έλα πάλι εδώ». Έτσι κι έκανε το άλογο.

Ο Δράκος, όταν είδε τα μήλα, έπεσε στο φαΐ. Στο μεταξύ ο βοσκός ανέβηκε πάλι στο άλογο. Πλησίασαν το δράκο από πίσω, χωρίς να τους δει. Τότε ο βοσκός πέταξε το σπαθί του. Κάρφωσε το δράκο στην πλάτη. Αυτός βρυχήθηκε δυνατά και σωριάστηκε κατά γης. Δεν ξανασάλεψε. Το σπαθί είχε φαρμάκι από το σώμα της αράχνης. Ο βοσκός δεν πίστευε στα μάτια του.

Τότε ο κουτσός βοσκός ξεκαβαλίκεψε. Μπήκε στη λίμνη με τα ιαματικά νερά. Μόλις βγήκε, το πόδι του ήταν γερό. Πήγε κοντά στο πιστό άλογό του και το χάιδεψε. Μαζί τα είχαν καταφέρει. Και έζησε αυτός καλά κι εμείς καλύτερα.  

 Δήμητρα Μπουμποπούλου

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti