Το Βιβλίο της εβδομάδας

Ντεπό του Γιώργου Σκαμπαρδώνη

Παρασκευή, 13 Δεκέμβριος 2019 16:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το Βιβλίο της εβδομάδας

Τίτλοι που δημιουργούν μικρές εικόνες και που ενίοτε μοιάζουν με μικρούς γρίφους. 27 καινούργια διηγήματα, σαν απολυτίκια πεταμένα στο βυθό μιας λίμνης, σαν κουτάβια νεογνά που μόλις άνοιξαν μάτια, εικόνες αιωρούμενες, θαμμένα γεγονότα που μεταβάλλονται διαρκώς, σπαστές αφηγήσεις που, όπως λέει, «γίνονται ντεπό, θυρίδες για το αύριο που θα έχω ένδεια φωσφόρου».
Σαρωτικός, περισκοπικός, ευθύβολος, με τις διόπτρες νυκτός πάντα να φωτίζουν υπέρυθρα το στόχο αλλά και με τα μαύρα γυαλιά ημέρας που φορά ουδόλως να μην του στερούν το έγχρωμο της αφήγησης κι αυτόν τον σινεμασκόποπ καταγραφικό τρόπο ύπαρξης, πρώτα, και διήγησης, μετά.
Είκοσι επτά λόγοι για να πας στο βιβλιοπωλείο. Είκοσι επτά ορισμοί για το τι θα πει διήγημα
Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης συγκεντρώνει 27 διηγήματά του σε ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Ντεπό». Και εξηγεί: «Στη γραμμή, στην παραίσθηση μετά ύπνου και ξύπνου, μισοβλέπω ακόμα ιστορίες που μπλέκονται με άλλες, δικές μου ή τρίτων, προηγούμενες κι επόμενες. Από τσιγάρο σε τσιγάρο μετακινούνται αυθαίρετα στα πίσω λατομεία του νου ως τακτικοί θαμώνες ή κατάδικοι – χωρίζονται, χάνονται κι επανέρχονται ίδιες και διαφορετικές. Παλιά σκυλιά που κοπάδιασαν στη μνήμη και γαβγίζουν μετά θάνατο».
Το «Ντεπό» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti