Βιβλίο της εβδομάδας

Η μνήμη του ξύλου, του Ηλία Παπαμόσχου

Παρασκευή, 03 Ιανουάριος 2020 17:19 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βιβλίο της εβδομάδας

Η πλέον γνωστή αλχημικής διαύγειας γραφή του Παπαμόσχου σχεδόν σε αναγκάζει να τρέξεις στο βιβλιοπωλείο να αναζητήσεις το καινούργιο του βιβλίο, που κυκλοφορεί εδώ και λίγες. Ξέρεις καλά πως διαβάζοντας ένα ένα τα διηγήματα που υπάρχουν στις σελίδες του, θα ξεπηδήσουν μπροστά στα μάτια σου νοσταλγικές εικόνες μιας άλλης εποχής.
Μια διάβρωση του παρόντος θαρρείς φέρνει στην επιφάνεια τα περασμένα έτσι, όπως τα πετρώματα, από μια τεκτονική των βιωμάτων γεννιέται το υλικό της τέχνης. Είναι αυτή η ανάγκη για παρηγοριά, πως δεν είμαστε άοπλοι απέναντι στην αναπόφευκτη φθορά. Ράκη βιωμάτων συρραπτόμενα ανασυνθέτουν τον τάπητα της ζωής, ψηφίδες που συμπληρώνουν την εικόνα ενός τόπου, των ανθρώπων και της φύσης του.
Μπορεί η καμπούρα του καντηλανάφτη να 'ναι ενός αγγέλου τα μαζεμένα φτερά κι οι παπαγάλοι πεθαίνοντας να 'χουν το χιούμορ και τη μακροθυμία να κοροϊδεύουν τη ζωή θνησκόντων ερωτευμένων ανομολόγητα μυστικά καρπίζουν τον κάτω κόσμο, μνήμες, σαν τις ηλικίες του ξύλου, τους επάλληλους κύκλους ενός κορμού όπου ενώνονται η απώλεια και η ζωή, όπως σ' έναν κύκλο το τέλος και η αρχή, άνθρωποι και ζώα σ' ένα γαϊτανάκι ενωμένοι, και στο κέντρο, στύλος ριζωμένος, η πόλη κι οι οικογενειακοί δεσμοί.
Η «Μνήµη του ξύλου» είναι το έκτο βιβλίο του συγγραφέα που μας μιλά για του κόσμου το ξανάνιωμα και τη φθορά.
Θα το βρείτε από τις εκδόσεις Πατάκη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti