Πλέοντας στη Μονεμβασιά το 1966! (VIDEO)

Ένα μοναδικό ντοκουμέντο 54 ετών

Τετάρτη, 12 Αύγουστος 2020 17:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πλέοντας στη Μονεμβασιά το 1966! (VIDEO)

Εν πλω λήψεις από την περιοχή της Μονεμβασιάς, γυρισμένες από το κατάστρωμα ενός πλοίου το μακρινό 1966, δημοσίευσε στο κανάλι του στο Youtube το «Aylon Film Archives», το διαδικτυακό αποθετήριο που περιλαμβάνει ψηφιοποιημένα κινηματογραφικά φιλμ ερασιτεχνών.   

Στις ασπρόμαυρες εικόνες εποχής διακρίνεται μηχανισμός (ράουλο και τροχαλία) του πλοίου, κατά πάσα πιθανότητα ανύψωσης σωστικών λέμβων.

Μπροστά περήφανος υψώνεται ο βράχος της Μονεμβασιάς, ή Βάσιας για τους ντόπιους και Μενεξές επί Τουρκικής κυριαρχίας.

Το φιλμ συνεχίζει με απόψεις από την κτιριακή δομή της μεσαιωνικής πόλης, καταλήγοντας στη στενή λωρίδα γης που συνδέει τον βράχο με την υπόλοιπη Λακωνία. με φόντο τον Πάρνωνα. Ο φακός, με κοντινό ζουμ, στέκεται στο ανάγλυφο του ασβεστολιθικού βράχου και στα χαλάσματα από το μεσαιωνικό οχυρό.

Επιβάτες του πλοίου αποβιβάζονται με βάρκα στο λιμάνι της Μονεμβασιάς και ο κινηματογραφιστής τους ακολουθεί, καταγράφοντας την διαδρομή και την αρχιτεκτονική των κτιρίων στο λιμάνι.

Σαλπάροντας το πλοίο περνά πάλι μπροστά από το κάστρο της Μονεμβασιάς και λαμβάνονται μακρινά πλάνα από το νεκροταφείο, τα τείχη της οχύρωσης και την μεσαιωνική πόλη. Το φιλμ κλείνει με πλάνα στον βράχο, την φουσκοθαλασσιά και τ' απόνερα που αφήνει πίσω του το πλοίο.

Παυσανίας αναφέρει τον βράχο της Μονεμβασιάς ως Άκρα Μινώα, και ο Στράβων ως Φρούριο Μινώα, ενώ στα σημερινά χρόνια το προσωνύμιο της περιοχής είναι Γιβραλτάρ της ανατολής, καθώς ομοιάζει πολύ σε σμίκρυνση με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Δείτε το video


Video-περιγραφή: Aylon Film Archives (YouTube)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti