Παίζει στο σινεμά...

 «Tenet» του Κρίστοφερ Νόλαν

Τετάρτη, 26 Αύγουστος 2020 15:24 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παίζει στο σινεμά...

Με μια απολαυστική ταινία μας υποδέχεται αυτή την εβδομάδα η κινηματογραφική αίθουσα του «Cinema Center» στην Σπάρτη. Από την Τετάρτη 26 Αυγούστου ως και την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 9:30 μ.μ. θα προβάλλεται η αγγλοαμερικάνικη ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Tenet».

Ένας πράκτορας της CIA αναλαμβάνει μια άκρως μυστική αποστολή για να σώσει τον κόσμο από τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γνωρίζει όμως μόνον ότι η απειλή έχει να κάνει με τη λέξη Tenet και την «αντιστροφή του χρόνου».
Στο κινηματογραφικό σύμπαν του Κρίστοφερ Νόλαν οφείλουν να παραδεχτούν πως ο Βρετανός δημιουργός των «Memento», «Inception», «Δουνκέρκη» και αναγεννητής του μύθου του «Μπάτμαν» είναι από τους ευφυέστερους σύγχρονους σεναριογράφους «μεγάλης κλίμακας». Το ανθρώπινο άγγιγμά του είναι όμως πάντα ψυχρό κι αποστασιοποιημένο, η εμμονή του να αποδεικνύεται κάθε φορά εξυπνότερος από το θεατή τον παρασύρει σε αυτάρεσκα λαβυρινθώδεις πλοκές («The Prestige»), ενώ οι πολιτικοκοινωνικές του αλληγορίες είναι συχνά ρηχές και συγκεχυμένες («Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει»).

801481h44ect24
Το «Tenet» δεν μπορεί να απαλλαγεί απ’ όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, έχοντας επιπλέον έντονη την αίσθηση του déjà vu: ένας (ανώνυμος μέχρι τέλους) πράκτορας της CIA αναλαμβάνει ανεπίσημα και με άκρα μυστικότητα μια μυστηριώδη αποστολή. Μετά την ανεύρεση μιας σειράς αντικειμένων τα οποία μπορεί να ταξιδεύουν αντίθετα στο χρόνο, όπως μια σφαίρα που «επιστρέφει» στην κάννη του όπλου που μόλις εκπυρσοκρότησε, οι μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονται πως μια εφεύρεση από το μέλλον απειλεί ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη. Έχοντας μόνο ως στοιχείο τη λέξη Tenet, ο ήρωάς μας ξεκινά μια αναζήτηση στα τυφλά ανά την υφήλιο σε συνεργασία με έναν ακόμα πράκτορα, η οποία θα τον οδηγήσει σε έναν Ρώσο ολιγάρχη, διεθνή έμπορο όπλων.

Ως περιπετειώδης κινηματογραφική κατασκευή το «Tenet» είναι αναμφίβολα χορταστικό και κατά στιγμές θεαματικότατο. Αλλά η οπτική και σεναριακή πρωτοτυπία του «Inception» στέκεται μίλια μακριά, το βασικό concept του έχει σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον (η σχέση ονείρου και ψευδαίσθησης/εξαπάτησης), ενώ ακόμα και η «φυτεμένη» ερωτική ιστορία του είναι πειστικότερη μπροστά στη σχέση του γραφικά σαδιστή Αντρέι Σάτορ με την παγιδευμένη μαζί του, ως αφοσιωμένη, μητέρα-σύζυγό του. Μια σχέση που πάνω της στηρίζεται το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά όπως κι όλες οι υπόλοιπες ιδέες της πλοκής χρησιμεύουν απλώς ως διηγηματικά πατήματα στον «ταχυδακτυλουργό» Νόλαν για μια φαντασμαγορική, μα ανούσια, σοβαροφανή σινε-σπαζοκεφαλιά από την οποία δεν λείπουν οι φιλοσοφικοί αφορισμοί και η οικολογική παραβολή.
Παίζουν: Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Κένεθ Μπράνα, Άαρον Τέιλορ - Τζόνσον

tenet john david washington robert pattinson slice