Περιοδεία στην Ουγγαρία για τη Λάκαινα υμνωδό Ν. Καραντζή

Τρεις συναυλίες βυζαντινής μουσικής

Τετάρτη, 30 Σεπτέμβριος 2020 14:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Περιοδεία στην Ουγγαρία για τη Λάκαινα υμνωδό Ν. Καραντζή

Μετά την επιτυχημένη πρόσφατη εμφάνισή της στην Πολωνία στο φεστιβάλ εκκλησιαστικής μουσικής του Χαϊνούβκα της Πολωνίας (Międzynarodowym Festiwalem Muzyki Cerkiewnej – Hajnówka), απο το οποίο έλαβε το ειδικό βραβείο «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες της στη διάδοση και καλλιέργεια της παράδοσης της Μουσικής της Ανατολικής Εκκλησίας και το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο γυναικείας παρουσίασης των βυζαντινών ύμνων», η Νεκταρία Καραντζή συνεχίζει το μουσικό ταξίδι της βυζαντινής υμνωδίας στην Ουγγαρία, εν μέσω των δύσκολων συνθηκών του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, η καταξιωμένη Λάκαινα ερμηνεύτρια-ψάλτρια θα εμφανιστεί για τρεις συναυλίες βυζαντινής μουσικής στο κοινό της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με την περίφημη ανδρική  χορωδία του Αγίου Εφραίμ (Saint Efraim Male Choir), υπό τη διεύθυνση του καθηγητή εκκλησιαστικής μουσικής της Ακαδημίας Λιστ, Tamas Bubnó. Η περιοδεία θα περιλαμβάνει συναυλίες στις πόλεις: Szombathely (2 Οκτωβρίου), Budapest (3 Οκτώβριου) και Debrecen (4 Οκτωβρίου) με το project Orientale Lumen - Theotokos. Στο φετινό αφιέρωμα Orientale Lumen η χορωδία του Αγίου Εφραίμ συμπράττει, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σε σειρές συναυλιών με τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές του ιερού μέλους στον κόσμο.

 Ο σύνδεσμος της Ν. Καραντζή με την Ουγγαρία διαρκεί αρκετά χρόνια, χάρη στη συνεργασία της, συναυλιακή και δισκογραφική μέσω της BMC Records, με την ανδρική χορωδία του Αγίου Εφραίμ της Βουδαπέστης. Η πρώτη της συνεργασία, πριν αρκετά χρόνια, στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, επεφύλασσε επίσης τη χαρά της σύμπραξης με την σημαντικότερη εκπρόσωπο της παραδοσιακής μουσικής της Ουγγαρίας Μάρτα Σεμπεστιέν. Πριν από λίγους μήνες, και μετά το σημαντικό Φεστιβάλ της Ραβέννα της Ιταλίας, στο οποίο η Καραντζή εκπροσώπησε την Ελλάδα με βυζαντινούς ύμνους, δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί ξανά επί σκηνής με την χορωδία του Αγίου Εφραίμ της Βουδαπέστης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής του Ιασίου της Ρουμανίας.

Στο πλαίσιο της φετινής περιοδείας, η πρωτοπόρος Ελληνίδα υμνωδός και ιδρύτρια του «Women in Byzantine Music worldwide association», του μεγαλύτερου πολιτιστικού οργάνου εκπροσώπησης των γυναικών στη βυζαντινή μουσική, θα παρουσιάσει, για δεύτερη φορά, masterclass βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, ως προσκεκλημένη μιας από τις σημαντικότερες μουσικές ακαδημίες στον κόσμο, της Ακαδημίας Λιστ στη Βουδαπέστη. Πρόκειται για το Ουγγρικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής που φέρει το όνομα του ιδρυτή της και κορυφαίου μουσουργού και βιρτουόζου πιανίστα Φέρεντς Λίστ. Η Ακαδημία Λιστ αποτελεί σταθμό στην ιστορία της μουσικής εκπαίδευσης και ανήκει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα με τη σημαντικότερη επιρροή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας μουσικής σκηνή.

Ποια είναι η Νεκταρία Καραντζή
Η Νεκταρία Καραντζή γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1978 κι έχει καταγωγή από τα Βελανίδια Βοιών Λακωνίας και από την Προύσα της Μ. Ασίας. Είναι ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η «ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης».

Έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ινστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία και είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών. Είναι επίσης καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης και είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου και Νομικός Σύμβουλος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti