Συνταγές για βασιλόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2020 12:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συνταγές για βασιλόπιτα από τη Μαίρη Παναγάκου

Η γνωστή και αγαπητή σε όλους Μαίρη Παναγάκου, μοιράζεται μαζί μας τις λαχταριστές της συνταγές για πολίτικη βασιλόπιτα αλλά και για βασιλόπιτα κέϊκ.

Βασιλόπιτα Πολίτικη (τσουρέκι)
Υλικά
-25 γρ μαγιά μπύρας
-1 φλ τσ γάλα χλιαρό
-1 1/2 κιλό περίπου, αλεύρι σκληρό
-5 κρόκους αυγών
-1/2 φλ τσ ζάχαρη
-1/2 κ γλ κοφτό, αλάτι
-1/2 φλ τσ βούτυρο αγελάδος
-ξύσμα από 1 λεμόνι
-1/4 κ γλ μαστίχα, κοπανισμένη με 1 κ σ ζάχαρη άχνη
-1 κ γλ μαχλέπι
-2 κ σ αμυγδαλόψιχα
-ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής
-Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτετε το μισό αλεύρι και 1 κ γλ κοφτό ζάχαρη. Χτυπάτε την ζύμη έως ότου γίνει λεία. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει.
Αναμειγνύετε και χτυπάτε με το σύρμα ή στο μίξερ, τα 4 κροκάδια, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,το ξύσμα και το μαχλέπι με την βανίλια.
Βάζετε σε χλιαρό μπολ την ζύμη-μαγιά,το μείγμα από κροκάδια, ζάχαρη και βούτυρο και το υπόλοιπο αλεύρι, ενώ χτυπάτε, στην αρχή με ξύλινη σπάτουλα. Χτυπάτε και ζυμώνετε τη ζύμη,
ωσότου γίνει λεία και ελαστική.
Αλείφετε με βούτυρο ένα στρογγυλό ταψί Νο 34 και στρώνετε λαδόχαρτο στον πάτο. Αλείφετε και το χαρτί με βούτυρο και απλώνετε μέσα την ζύμη.  Την σκεπάζετε και αφήνετε να μείνει σε χλιαρό μέρος, περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλένετε και τυλίγετε ένα μικρό νόμισμα, σε αλουμινόχαρτο και το μπήγετε στην ζύμη. Χτυπάτε το κροκάδι του αυγού με 2 κ σ νερό και αλείφετε την βασιλόπιτα. Σκορπάτε επάνω αμύγδαλα ασπρισμένα και λεπτοκομμένα ή σχηματίζετε με ολόκληρα το 2021.  Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και ψήνετε για 50'-60'.

Βασιλόπιτα-κέϊκ
Υλικά
-650 γρ φρέσκο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
-500 γρ ζάχαρη άχνη
-ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-1 βανίλια
-1 κ γλ μαχλέπι
-1/4 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη με 1 κ σ ζάχαρη άχνη
-7 αυγά
-80 γρ μπράντυ
-900 γρ αλεύρι μαλακό
-20 γρ μπέκιν πάουντερ
-150 γρ καρύδια σπασμένα ή αμύγδαλα καβουρντισμένα

Τρόπος παρασκευής
Βάζετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάτε στην δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το ξύσμα, την βανίλια, το μαχλέπι και την μαστίχα.
Ρίχνετε ένα ένα τα αυγά και το μπράντυ σε 2 δόσεις και συνεχίζετε το χτύπημα στην μεσαία ταχύτητα. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και ανακατεύετε τα καρύδια.
Τέλος προσθέτετε και το μείγμα αλεύρου, ανακατεύοντας ελαφρά με σπάτουλα, κυκλικά από κάτω προς τα επάνω. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός στρογγυλού
 ταψιού. Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο, το βουτυρώνετε και αυτό και τοποθετείτε μέσα την ζύμη, έως ότου φτάσει τα 3/4 του ύψους του ταψιού.
Μην ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και ψήνετε για 50'-60' περίπου. Την βγάζετε από τον φούρνο, την αφήνετε να κρυώσει και την μεταφέρετε σε πιατέλα.Την στολίζετε με λιωμένη σοκολάτα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής, ή την αχνίζετε με ζάχαρη άχνη και αγιοβασιλιάτικα διακοσμητικά.

Καλή επιτυχία & Καλή χρονιά

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti