Σπάνιο ντοκιμαντέρ του 1966 για τον βυζαντινό Μυστρά (VIDEO)

Ένα βουβό φιλμ 8 mm

Τρίτη, 16 Φεβρουάριος 2021 14:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σπάνιο ντοκιμαντέρ του 1966 για τον βυζαντινό Μυστρά (VIDEO)

«Περπατούσα κάθε μέρα τα τέσσερα μίλια ως το σύγχρονο χωριό του Μυστρά και το ένα μίλι ως την πύλη της παλιάς πόλης. Τα ερείπια ήταν σχεδόν αποκλειστικά δικά μου», γράφει ο Στήβεν Ράνσιμαν για το βυζαντινό Δεσποτάτο του Μυστρά ή Μυζηθρά που είναι «σκαρφαλωμένος» στον Ταΰγετο.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την Ιερά μονή Περιβλέπτου (14ος αιώνας) στην κάτω πόλη και ανηφορίζει προς την Άνω πόλη όπου ο φακός περιπλανιέται στα χαλάσματα ανεβαίνοντας την ράχη του βουνού. Στην κάτω πόλη σώζονται σε καλή κατάσταση η οικία του Λάσκαρη και το αρχοντικό του Φραγκόπουλου. Στην συνέχεια παρακολουθούμε τον κινηματογραφιστή καθώς ανηφορίζει τις αψιδωτές καμάρες που ένωναν τις κατοικίες, δίνοντας μας πλάνα από την Μονή Αγίας Σοφίας και τα ερείπια της Μεσαιωνικής πόλης.

Ψηλά στέκει αγέρωχο το απόκοσμο κάστρο που έχτισε του Βιλεαρδουίνος το 1247 όπου ξεκινά η ιστορία του Μυστρά και πιο κάτω ό,τι απέμεινε από τη Μεσαιωνική πόλη.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα της Άνω Πόλης, στέκεται για λίγο στην Μονή Αγίας Σοφίας (βασιλική με νάρθηκα) χτισμένη το 1350 από τον Μανουήλ Καντακουζηνό, κατηφορίζοντας στο συγκρότημα των Παλατιών, δίνοντας μας πλάνα από την πτέρυγα των Καντακουζηνών (14ος αιώνας) και την πτέρυγα των Παλαιολόγων (15ος αιώνας).

Δείτε το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει η Aylon Film Archives

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti