Η Λακωνία σταθμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Έναρξη στις 18 Ιουνίου στην Καλαμάτα - Προβολές σε Σπάρτη και Γύθειο - Στη λακωνική πρωτεύουσα η τελετή για το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2021 16:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Λακωνία σταθμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με την προβολή δύο ιδιαίτερων ντοκιμαντέρ ξεκινάει την Παρασκευή 18 Ιουνίου στο  Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων της Καλαμάτας, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).  Πρόκειται για δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης, τις «Ένα Σχολείο, Δύο Κόσμοι» και «Μην πεις ποτέ σου “είναι αργά”», για τις οποίες το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή. Στόχος είναι να ενσωματωθεί στις προβολές το κοινό με προβλήματα ακοής και όρασης.

Την εκδήλωση  θα χαιρετίσουν ο Στέλιος Κυμιωνής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ και η Ειρήνη Ανδριοπούλου, προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΕΚΟΜΕ.

Το ολοκληρωμένο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ απαρτίζεται από 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ και δύο αφιερώματα, το «Διεκδικώντας την Ελευθερία», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και το αφιέρωμα στην ισότητα των δύο φύλων.

Οι προβολές θα ξεκινούν καθημερινά στις 9:00 μμ στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων στην Καλαμάτα (Αριστοδήμου 119) και θα διαρκέσουν έως τις 4 Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι ταινίες του φεστιβάλ θα ταξιδέψουν σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου, σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Λεβίδι και Δερβένι έως τις 28 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως οι προβολές θα πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας τις οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού.

Τα βραβεία του φεστιβάλ θα απονεμηθούν την Κυριακή 4 Ιουλίου στην Καλαμάτα. Το Βραβείο Ισότητας θα δώσουν οι Laura Cini (Ιταλία–Σκηνοθέτις), Anne Kjersti Bjørn (Νορβηγία-σκηνοθέτις) και  Παναγιώτης Ευαγγελίδης (Ελλάδα-σεναριογράφος/σκηνοθέτης). Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ θα δοθεί κατόπιν ψηφιακής ψηφοφορίας από το διαδικτυακό κοινό του Φεστιβάλ. Το Βραβείο «Διεκδικώντας την Ελευθερία» θα απονεμηθεί από την Κριτική Επιτροπή Φοιτητών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με το συγκεκριμένο τμήμα.

Στη Σπάρτη η απονομή
του Βραβείου Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
DocFestBanner1x2Η κριτική επιτροπή, που θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στις 25 Ιουλίου στη Σπάρτη, αποτελείται από τους Ελένη Αλεξανδράκη (σκηνοθέτις), Ρόμπι Εκσιέλ (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου) και Κωνσταντίνο Μπλάθρα (δημοσιογράφος-κριτικός κινηματογράφου).

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης, που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Καλαμάτα, περιλαμβάνει δύο σεμινάρια δημιουργίας ντοκιμαντέρ, το πρώτο από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με τίτλο «Δημιουργώντας ένα Ντοκιμαντέρ – Πορτραίτα», για  φοιτητές τoυ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και το δεύτερο από την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Tekla Taidelli με τίτλο Σινεμά του Δρόμου (Street Cinema),  για τους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και τους νέους της περιοχής.

Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα των δύο σεμιναρίων θα προβληθεί στο κοινό της Καλαμάτας, στις τελετές έναρξης (Πορτραίτα) και λήξης (Σινεμά του Δρόμου) του φεστιβάλ.

Φέτος, η τέχνη των κόμικς έχει την τιμητική της με τη διεθνή έκθεση «Η 7η Τέχνη συναντά την 9η», με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων δημιουργών (Giuseppe Palumbo, Andrea Bruno, Danijel Zezely, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργο Μπότσο, Soto Anagno). Την έκθεση, που θα λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49) από 18 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, επιμελείται η δημιουργική ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού  «Βαβέλ». Παράλληλα, στις 20 Ιουνίου θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του graphic novel του Soloup «21: Η Μάχη της Πλατείας». Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ένα ενδιαφέρον masterclass από τους Γιώργο Μπότσο και Andrea Bruno. O Γιώργος Μπότσος θα μιλήσει για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων, ενώ ο διεθνούς φήμης Ιταλός, Andrea Bruno, θα αναπτύξει την προσωπική του προσέγγιση στην δημιουργία ενός κόμικ σε σχέση με το ντοκιμαντέρ.  

Η τελετή λήξης του φεστιβάλ στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου με την ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, «Ο Νοτιάς», στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Σινεμά ο Σταθμός. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παλιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Πάτρα και Μεσολόγγι ζωντανεύουν ξανά, για ένα μόνο βράδυ, και μετατρέπονται στο θερινό σινεμά «Ο Σταθμός», προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΚΟΜΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), σε συνδιοργάνωση με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου καθώς και με τους Δήμους του Δικτύου. Χορηγοί Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3, η ΕΡΤ Καλαμάτας και η Βουλή Τηλεόραση.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι προβολές, τα σεμινάρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική.
Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.peloponnisosdocfestival.com και Facebook

Οι προβολές στη Λακωνία
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα από τις 18 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, καθώς και σε όλο το δίκτυο των πόλεων της Πελοποννήσου, σε Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα και στα νέα μέλη του δικτύου, τη Στυμφαλία, το Λεβίδι και το Δερβένι, από 18 Ιουνίου έως 28 Ιουλίου.

Φέτος το Φεστιβάλ ταξιδεύει για 40 ημέρες με καλοκαιρινή διάθεση σε παραλίες και βουνά της Πελοποννήσου, για να προβάλει συνολικά 58 διεθνή και 27 ελληνικά ντοκιμαντέρ.

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ανοιχτούς χώρους, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις επίσημες οδηγίες για την ασφάλεια του κοινού, των καλεσμένων και του προσωπικού.

Στη Λακωνία το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει μέρος του προγράμματος του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στα παρακάτω σημεία:
• Γύθειο: προαύλιο Γενικού Λυκείου (20-23 Ιουνίου)
• Σπάρτη: Μουσείο Ελιάς & Ελαιολάδου (25-27 Ιουνίου)
• Σπάρτη: 2ο Δημοτικό Σχολείο (16-25 Ιουλίου)

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti