Ο βυζαντινός Μυστράς μέσα από φιλμ του '60 (VIDEO)

Πέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2021 15:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο βυζαντινός Μυστράς μέσα από φιλμ του '60 (VIDEO)

Μνήμες και εικόνες-ρετρό μια άλλης εποχής, μέσα από μια αναδρομή 61 ετών, αφυπνίζει  το βουβό έγχρωμο φιλμ 8mm, που αποτυπώνει κινηματογράφηση της βυζαντινής καστροπολιτεία του Μυστρά εν έτει 1960 και συμπεριλαμβάνεται στο αρχείο Ν. Αθανασόγλου.

Ο Μυστράς, γνωστός και ως Μυζηθράς στο Χρονικόν του Μορέως, ήταν μία οχυρωμένη πόλη και πρώην δήμος (Δήμος Μυστρά) .

Το φιλμ ανοίγει με ένα αυτοκίνητο της εποχής να περνάει μπροστά από την κάμερα, διασχίζοντας τον Ταΰγετο, την υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου. Παρατηρούμε μέσα από το αυτοκίνητο που είναι εν κινήσει, την ταμπέλα που αναγράφει  την πορεία προς Μυστρά κι αμέσως μετά ένα πλήθος ανθρώπων να κατευθύνεται στο εσωτερικό της καστροπολιτείας.

Ο κινηματογραφιστής μάς δείχνει ένα πανοραμικό του κτιριακού συγκροτήματος του Μυστρά. Η κάμερα στέκεται στο φράγκικο κάστρο που ξεχωρίζει στο βάθος. Μια ακόμα άποψη των τειχών του κάστρου, αλλά και όλης της έκτασης του συγκροτήματος, με τα πέτρινα σοκάκια, τα οχυρά, τις εκκλησίες, τις μονές και τα παλάτια. Το φιλμ κλείνει με το καμπαναριό της εκκλησίας Παντάνασσα και ανθρώπους που καταφτάνουν να την επισκεφτούν.

Παρακολουθήστε το σπάνιο φιλμ που ανάρτησε η Aylon Film Archives

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti