Η Αντιγόνη στην μονή της Παναγίας Αναφωνήτριας[1] (Ζάκυνθος)

Το παραμυθοδιήγημα της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 01 Οκτώβριος 2021 12:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Αντιγόνη στην μονή της Παναγίας Αναφωνήτριας[1] (Ζάκυνθος)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γυναίκα η Αντιγόνη. Ζούσε σε χωριό της Ζακύνθου με τον άντρα της. Με τις προσευχές της στην Παναγία είχε θεραπευτεί η ίδια από σοβαρή αρρώστια. Έταξε να πάει στη μονή της ‘‘Αναφωνήτριας’’ να προσκυνήσει τη θαυματουργή της εικόνα. Ο άντρας της από παιδί επισκεπτόταν αυτή τη μονή και την ορμήνεψε να πάει.   Ένα πρωί η Αντιγόνη καβάλησε το μουλάρι και δρόμο πήρε, δρόμο άφησε για τη μονή της Παναγιάς που βρισκόταν μέσα σε πευκοδάσος στην άλλη πλευρά του νησιού. Στο δρόμο σταματούσε και ρωτούσε τους διαβάτες για τη διαδρομή, ώστε να ξέρει πως θα προχωρήσει.

Σαν έφτασε έξω από το μοναστήρι η Αντιγόνη, κοντοστάθηκε και κοιτούσε τον ομορφιά του τόπου. Την είδε ένας γέροντας που διακονούσε τη μονή και τη ρώτησε: «Για την Παναγιά μας έρχεσαι, κυρά; Ξεπέζεψε κι άσε με να φροντίσω το μουλάρι σου. Διακονώ τη μονή πολλά χρόνια. Αν χρειάζεσαι κάτι, μου λες». Η Αντιγόνη έκαμε όπως της είπε. Προχώρησε μέσα στην αυλή του μοναστηριού και μπήκε στην εκκλησιά. Προσκύνησε την εικόνα της ‘‘Παναγίας της Αναφωνήτριας’’ που παρίστανε την Παναγία σα βασίλισσα με το στέμμα της. «Παναγιά μου, σε ευχαριστώ που μου χάρισες την υγειά μου», είπε. Ύστερα βγήκε από την εκκλησιά κι είδε πάλι το γέροντα.

«Δεν υπάρχουν εδώ μοναχοί;» ρώτησε η Αντιγόνη. Ο γέροντας αποκρίθηκε: «Πάνε χρόνια που η μονή δεν έχει μοναχούς. Τη φροντίζει ο παπάς που κάνει τις λειτουργίες κι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών». «Τι ξέρεις για την εικόνα της Παναγίας, γέροντα;» «Κυρά μου, η παράδοση λέει πως η εικόνα έφτασε με θαυματουργό τρόπο εδώ. Ύστερα από την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το 1453 ένα καράβι εμπορικό, που έφυγε από κει, ναυάγησε σε βραχώδεις ακτές  της Ζακύνθου. Οι βοσκοί του τόπου είδαν μια νύχτα χαμηλά στο βουνό μία λάμψη. Όταν πήγαν εκεί, μαζί με παπάδες της περιοχής, βρήκαν σε μια σπηλιά ανάμεσα σε σκίνα και βράχια την εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Έχτισαν ξωκλήσι κι έβαλαν την εικόνα».

«Ποιος έχτισε το μοναστήρι, γέροντα;» «Τη μονή ίδρυσε ο άρχοντας Κεφαλονιάς και Ζακύνθου Λεονάρδος Γ' Τόκκος και η γυναίκα του Λάππα γύρω στον 15ο αιώνα[2]. Λένε ότι εκείνη ήταν ορθόδοξη και πως έγινε μοναχή με το όνομα Μερόπη. Έφεραν στη μονή την εικόνα της Παναγιάς, αλλά σαν από θαύμα γύριζε εκεί που την βρήκαν οι βοσκοί. Τότε έφτιαξαν εκεί ξωκκλήσι και το ονόμασαν ‘‘Κατοικητήριο’’[3]. Από τότε η εικόνα παρέμεινε στη μονή. Οι ντόπιοι, κάθε Δευτέρα του Πάσχα, μεταφέρουν την εικόνα στον τόπο της εύρεσης[4]. Πολλά θαύματα έχω γίνονται κατά τη μεταφορά της εκεί. Σαν ήμουνα νέος την εικόνα της Αναφωνήτριας συνήθιζαν να την λιτανεύουν στην πόλη της Ζακύνθου και σε χωριά σε καιρούς ανομβρίας. Όταν έβρεχε έπαιρναν την εικόνα πάλι πίσω στο μοναστήρι. Θυμάμαι ότι τα παιδιά περιμένανε πως και πως τις λιτανείες των Αγίων Εικόνων. Τους άρεσε το τελετουργικό».

Η Αντιγόνη ρώτησε: «Είναι αλήθεια ότι η μονή συνδέεται με τον Άγιο Διονύσιο;» Ο γέροντας αποκρίθηκε: «Τη μονή της Αναφωνήτριας οι Ενετοί διοικητές την παραχωρούσαν σε αριστοκρατικές φαμελιές του νησιού. Το 1568 την παραχώρησαν στον Άγιο Διονύσιο από την φαμελιά των Σιγούρων. Λένε ότι ο ‘‘Άγιος της συγνώμης’’ έδωσε καταφύγιο στον φονιά του αδερφού του σε αυτή τη μονή[5]».

«Είναι κρίμα που ερημώθηκε το μοναστήρι, γέροντα. Έχει θαυμαστή ιστορία. Θα ήθελα να ξανάρθω μαζί με τον άντρα μου στην Πασχαλινή λειτουργία. Εκείνος ερχόταν εδώ μικρός. Με παρακίνησε να έρθω να προσκυνήσω». «Έκαμε καλά, κυρά μου. Να ξανάρθετε μαζί. Πρώτα ο Θεός, θα με βρείτε κι εμένα εδώ». «Σε ευχαριστώ, γέροντα, για όσα μου ιστόρησες. Φαίνεται να είσαι η ψυχή του μοναστηριού». «Από τότε που έχασα τη γυναίκα μου, έρχομαι εδώ κάθε μέρα», είπε εκείνος.

 Ύστερα η Αντιγόνη αποχαιρέτισε το γέροντα και πήρε το δρόμο του γυρισμού για το χωριό της. Σαν έφτασε εκεί, διηγήθηκε στον άντρα της όσα είδε στη μονή. Την Κυριακή του Πάσχα επισκέφτηκαν τη μονή μαζί. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου


[1] Πηγή: διαδίκτυο: gtp.gr  - Σήμερα η Παναγία η Αναφωνήτρια λειτουργεί σαν εκκλησιά του χωριού, που φέρει το όνομά της. Ο πύργος, που την προστάτευε από τις εχθρικές επιδρομές, είναι καμπαναριό.

[2] Πηγή: διαδίκτυο: religiousgreece.gr.
[3] Πηγή: διαδίκτυο: monastiria.gr - ‘‘Κατοικητήριο’’, δηλαδή τόπο που κατοικεί ο Θεός.
[4] Πηγή: διαδίκτυο: monastiria.gr.
[5] Ο αδερφός του Αγίου Διονυσίου ήταν θύμα έντονου ανταγωνισμού των αρχοντικών οικογενειών της Ζακύνθου. / Πηγή: διαδίκτυο: zakynthos.gov.gr - Το 1580 ο Άγιος Διονύσιος, ως ηγούμενος της Αναφωνήτριας, έκρυψε στο μοναστήρι και έσωσε από της διώκτες του τον φονιά του αδελφού του (λέγεται ότι είναι ο λόγος της αγιοσύνης του).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti