Παρέλαση 25ης Μαρτίου στο Γύθειο πριν από 44 χρόνια (VIDEO)

Ένα σπάνιο φιλμ από το 1978

Πέμπτη, 24 Μάρτιος 2022 14:14 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παρέλαση 25ης Μαρτίου στο Γύθειο πριν από 44 χρόνια (VIDEO)

Ένα βουβό έγχρωμο φιλμ super 8mm από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Γύθειο πριν από 44 χρόνια, το 1978, ανάρτησε στο κανάλι της στο YouTube η «Aylon Film Archives».

Για το σύντομο βίντεο, διάρκειας 3,5 λεπτών, που προέρχεται από το αρχείο Ν. Αθανασόγλου, περιγράφονται τα εξής: «Βρισκόμαστε στο Γύθειο. Το φιλμ ανοίγει με την παραλία και το εξωτερικό ενός ξενοδοχείου -κατά πάσα πιθανότητα το Lakonis που διέθετε δωμάτια σε ανεξάρτητες πτέρυγες με ονόματα Ολύμπιων Θεών. Στη συνέχεια βλέπουμε την οδική ταμπέλα που μας ενημερώνει ότι φτάσαμε στο Γύθειο. Η γυναίκα περπατάει κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου με την ελληνική σημαία ανεμίζει.

Η εικόνα αλλάζει και βλέπουμε κόσμο συγκεντρωμένο, καθώς πρόκειται για την διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου. Ο φακός εστιάζει στις θέσεις των επισήμων και στις δυο ταμπέλες που υποδεικνύουν ότι είναι οι θέσεις του δήμαρχου και του μητροπολίτη. Στρατιώτες, κληρικοί και κόσμος έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Το μέρος είναι παντού στολισμένο με σημαίες και εμείς διακρίνουμε τους επίσημους και την μπάντα του δήμου.

Η παρέλαση ξεκινάει με μικρά κοριτσάκια ντυμένα με παραδοσιακές στολές και συνεχίζει με κοριτσάκια ντυμένα με λευκά φορέματα και μια κορδέλα που γράφει “Ελλάδα”. Τα αγοράκια είναι ντυμένα τσολιαδάκια και ένα απ’ αυτά κρατάει τη σημαία. Η παρέλαση συνεχίζεται με αγόρια ντυμένα με μπλε παντελόνι και λευκό ζιβάγκο, ενώ βλέπουμε και τη γυναίκα να παρακολουθεί.

Το φιλμ κλείνει με πλάνα απ’ το παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου που βρίσκεται στο νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι που ενώνεται με το Γύθειο με έναν λιμενοβραχίονα, και μια άποψη του λιμανιού καθώς δύει ο ήλιος.»

Δείτε το video

To «Aylon Film Archives» είναι ένα ψηφιακό αποθετήριο ερασιτεχνικών φιλμ (16mm, 8mm, super 8) τραβηγμένων στο διάστημα 1940-1980. Όλα τα φιλμ είναι πρωτότυπα και παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά και παραχωρήθηκαν από τους ίδιους τους δημιουργούς τους στο «Aylon Film Archives».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti