Η Λακωνία υποδέχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου

Προβολές σε Σπάρτη και Γύθειο - Αναλυτικά το πρόγραμμα από 8 ως 14 Απριλίου

Τρίτη, 05 Απρίλιος 2022 15:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Λακωνία υποδέχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επιστρέφει στο διάστημα 8-17 Απριλίου στην Καλαμάτα και σε άλλες 11 πόλεις του δικτύου, μεταξύ των οποίων η Σπάρτη και το Γύθειο. Το ραντεβού δίνεται στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου, από τις 8 έως τις 14  Απριλίου, με ένα εκλεκτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και αφιερώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για Όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.

6 μέρες, 15 ταινίες
στη Σπάρτη
Η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «ΡΟΔΟΝ» συνδιοργανώνει μαζί με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας προβολές στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου προβολές στις 8, 9 και 10 Απριλίου 2022 στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.

«Πρόκειται για μια γιορτή του κινηματογράφου που δεν πρέπει να χάσουμε», σημειώνει η Λέσχη «ΡΟΔΟΝ», επισημαίνοντας πως στον χώρο των προβολών θα τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις.

Επίσης, προβολές θα διεξαχθούν από τις 11 έως τις 14 Απριλίου στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με ελεύθερη είσοδο.

Πρόγραμμα προβολών

ΠΕΣ Σπάρτης

Παρασκευή 8/4
- 18.00: «High Maintenance - The Life and Work of Dani Karavan». Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.
- 19.30: «Κοντά στον Πυρήνα / Close to the Core». Πώς ο Δημήτρης και η Ντάνα, μετά από 4 δεκαετίες στην πόλη, αποφάσισαν -εδώ και έξι χρόνια- να ζουν στο δάσος σε μια σκηνή; Γιατί ο Βασίλης έχει επιλέξει να ζει στην πόλη; Τι είναι αυτό που τον κινεί και συνειδητά επιλέγει το αστικό περιβάλλον; Πόσο μας έχει επηρεάσει ο τρόπος που ζούμε;  Η φύση είναι η λύση; Ή η πόλη δίνει λύσεις; Μήπως έχουμε ξεχάσει ως όντα από που έχουμε προέλθει; Ή η ανάγκη μας για κοινωνικοποίηση είναι πιο δυνατή από τη φυσική μας θέση;
Μια ταινία, που ερευνά ένα νέο τρόπο προσέγγισης, για το μόνο πράγμα που έχετε. Τον εαυτό σου.
- 21.00: «Barricade /Οδόφραγμα». Το Οδόφραγμα είναι ένα ντοκιμαντέρ για την κατάληψη του δάσους Ντάνενροντ στην Έσση, η οποία τερματίστηκε τον Δεκέμβρη του 2020. Δείχνει την ζωή των ακτιβιστών μέσα στο δάσος και δεντρόσπιτα που φτιάξανε. Κάποια από αυτά είχαν ύψος 30 μέτρων και βρίσκοταν πάνω στα κλαδιά.  Κυρίως όμως παρουσιάζει τον αγώνα των ακτιβιστών ώστε το να βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες του πλανήτη στο μέλλον.  Μια πάλη που την δίνουν με θάρρος και με την καρδιά τους.

Σάββατο 9/4
- 18.00: «Το Ταξίδι του Άσκαυλου/The Journey of Askavlos». Περίληψη: ο ντοκιμαντέρ Το ταξίδι του άσκαυλου, του Γιώργου Αρβανίτη (88′ – 2020 – Ελλάδα) παρουσιάζει ένα ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής, διατηρούμενη κατά τη διάρκεια των αιώνων.
- 19.30: «The Shaman's nightmare». Ένα πολύ προσωπικό κινηματογραφικό ταξίδι σε τέσσερις αυτόχθονες λαούς και τους σαμάνους τους μετατρέπεται απροσδόκητα σε μια συναρπαστική μαρτυρία του αγώνα για επιβίωση αυτών των μοναδικών πολιτισμών, των οποίων το φυσικό και πολιτιστικό μέλλον απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Για να δώσει σε αυτούς τους ανθρώπους μια φωνή, η σκηνοθέτις Natalie Halla ταξίδεψε στα πιο ακραία μέρη του κόσμου και πέρασε χρόνο με τους Ινδιάνους Waorani στον Ισημερινό, τους νομάδας της θάλασσας στη Μαλαισία, τη Χίμμπα στη Ναμίμπια και τους νομάδες στη Μογγολία
- 21:00 «Amuka». Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό θα μπορούσε να ταΐσει σχεδόν 1 στους 2 ανθρώπους στη Γη. Ωστόσο, ένας στους έξι Κονγκολέζους υποφέρει από πείνα κι ένας στους δύο Κονγκολέζους πάσχει από οξύ υποσιτισμό. Ωστόσο, η γεωργία αντιπροσωπεύει το 70% του πληθυσμού εκεί. Αντιμέτωποι με αυτό το παράδοξο, οι αγρότες ανασυντάσσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μια χούφτα από αυτούς μοιράζονται την καθημερινή τους ζωή μαζί μας, αυτή όλων αυτών που αντιπροσωπεύουν. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζονται, ζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ο ένας από τον άλλο, συμμετέχουν σε διαφορετικούς γεωργικούς τομείς, οι φωνές τους αντηχούν σε αυτό το ισχυρό, ευαίσθητο και ειλικρινές ντοκιμαντέρ.

Κυριακή 10/4
- 18.00: «Juan/ Χουάν». Ο Ζαν υιοθετήθηκε το 1987 στην Παραγουάη, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών. Από τότε ζει στην Βόρεια Γαλλία. Από τότε που ήταν έφηβος σκέφτεται να γυρίσει στην χώρα καταγωγής του για να ψάξει την βιολογική του μητέρα.  Έπειτα από πάρα πολλές αμφιβολίες εξαιτίας του φόβου του ότι η μητέρα δεν θα δεχόταν να τον δει, ο Ζαν παίρνει τελικά την απόφαση να την ψάξει.  30 χρόνια μετά από την άφιξη του στην Γαλλία, πετάει προς την Ασουνσιόν μαζί με την ξαδέρφη του.
- 19.30: «Some New Broadway/ Ένα καινούργιο Μπρόντγουεϊ». Μετά την ηλικία των 18, οι άνθρωποι με σύνδρομο Down στην Βοσνία  και Ερζεγοβίνη είναι για την κοινωνία ουσιαστικά αόρατοι. Μη δεχόμενοι τα όρια καιτις  επιβαλλόμενες κοινωνικές συμβάσεις, μια ομάδα νέων ανθρώπων, με την βοήθεια ενός οραματιστή, ανακαλύπτουν νέους δρόμους στην ζωή. Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί 6 ανθρώπους με σύνδρομο Down, οι οποίοι ξεπερνώντας πολυάριθμα εμπόδια, κατορθώνουν να είναι από τους πρώτους στην νοτιοανατολική Ευρώπη που γίνονται σπουδαστές σε δραματική σχολή, σπάζοντας έτσι τους φραγμούς και τις προκαταλήψεις σχετικά με τις δυνατότητές και τις ικανότητες των ανθρώπων με σύνδρομο Down.
Όταν το όνειρο ενός ανθρώπου γίνεται δύναμη για όλους, τότε τίποτα πια δεν είναι ακατόρθωτο. Η ταινία μιλώντας για μια εκπληκτική ιστορία σχετικά με την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος και της πίστης στις ικανότητές σου, σε πηγαίνει σε ένα ταξίδι, ύστερα από το οποίο δεν θα είσαι πια ο ίδιος.
- 21.00: «Phil's Journey / Το ταξίδι του Φιλ». Το 1998, ο Φιλ Τσερνεγκόφσκι, ένας Νεοζηλανδός περιπλανήθηκε μόνος στην Ταϊβάν ψάχνοντας τον χαμένο του γιο. Παρά το ότι μετά από τόσες άκαρπες έρευνες ο γιος του δεν βρέθηκε ποτέ, ο Φιλ βρήκε αγάπη και φιλία από πολλούς Ταϊβανέζους. Η ευγένεια μεταξύ των ανθρώπων δεν γνωρίζει σύνορα και φυλές , αλλά είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση όλων μας. Αυτό το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να βρει τα ίχνη του ταξιδιού ενός πατέρα που αναζητά τον αγαπημένο του γιο και επίσης προσπαθεί να παρουσιάσει πώς εκείνος μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον πόνο της απώλειας του γιου του και να τον μετατρέψει τελικά, σε αγάπη για την Ταϊβάν.

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού

Δευτέρα 11/4
- 18.00: «Γαβριέλα-Η Γερμανίδα με το ποδήλατο». H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, στην αλληλογραφία της, στους ανθρώπους και στα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή είναι αυτή;». Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο γιος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού, την «Γερμανίδα με το ποδήλατο».
- 19.45: «Είμαι η Μπελμάγια / I am belmaya». Η Μπελμάγια είναι μια νέα γυναίκα από το Νεπάλ η οποία προσπαθεί να ορθώσει ανάστημα σε όλους όσοι την καταπιέζουν. Μια προσπάθεια που έκανε στα 14 να ασχοληθεί με τη φωτογραφία και να παλέψει ενάντια στις κοινωνικές προκαταλήψεις έληξε άδοξα. Όμως πιάνει την κάμερα ξανά στα χέρια της και παρά την βίαιη αντίδραση του συζύγου της καταφέρνει να ολοκληρώσει την ταινία της. Το ντοκιμαντέρ κερδίζει καρδιές και βραβεία, πηγαίνοντας την Μπελμάγια σε μέρη όπου ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα έφτανε.

Τετάρτη 13/4
- 18.00: «Το ίχνος του χρόνου». Το « Ίχνος του Χρόνου» είναι μια ταινία για τον χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής μέσα από το post mortem πορτραίτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Πρόκειται για μια κινηματογραφική «ανασκαφή» για να έρθει στο φως μια εικόνα μέσα από θραύσματα και ίχνη όπως κάνει και η αρχαιολογία.
- 19.45: «Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας». Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε μέλος της «Φιλικής Εταιρείας», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

Πέμπτη 14/4
- 18.00: «Οφειλή». Μια ταινία εγκώμιο στη φιλία. Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά στοχαστικός που δύσκολα ξεχνάς αν τον γνωρίσεις. Στην ταινία, τα ταξίδια του Αλέκου με τους φίλους του και τον σκηνοθέτη στην Πυρσόγιαννη εναλλάσσονται με τις εκμυστηρεύσεις του από την εμπειρία του με τον καρκίνο και ο ίδιος αντιμετωπίζεται σαν λογοτεχνικός «ήρωας».
Η ταινία κέρδισε το 1ο βραβείο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στο 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
- 19.30: «Ο πλανήτης των κλόουν (Clown’s Planet)». Από τα στρατόπεδα των προσφύγων στους Αγίους Τόπους, σε μια εκκλησία αφιερωμένη στη λατρεία μιας λαστιχένιας πάπιας στη Μαδρίτη μέχρι τα νοσοκομεία και ορφανοτροφεία της Ρωσίας, ο σκηνοθέτης μάς ξεναγεί στον κόσμο των ακτιβιστών κλόουν. Ο ίδιος γίνεται κλόουν σε ένα πλήρωμα προκειμένου να βιώσει ο ίδιος την πίστη, τη μαγεία, το γέλιο, την αγάπη και τις θεραπευτικές δυνάμεις του τρόπου με τον οποίο οι κλόουν αντιμετωπίζουν την ύπαρξη.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

3 ημέρες, 8 ταινίες  
στο Γύθειο
Το ραντεβού στο Γύθειο δίνεται στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, από τις 8 έως τις 10 Απριλίου. Το πρόγραμμα προβολών του Γυθείου περιλαμβάνει 8 πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ, 2 ελληνικά και 6 ξένα (από Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία), εκ των οποίων τα 5 από την κυρίως ζώνη του 8ου Φεστιβάλ Πελοποννήσου, ένα ντοκιμαντέρ (Το κάλεσμα του Κονγκό) από το Αφιέρωμα «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», ένα από το Αφιέρωμα στην Ισότητα (Ultraviolette: η συμμορία που έφτυνε αίμα)  και ένα (Ο εφιάλτης των Σαμάνων) από το αφιέρωμα στην αυστριακή σκηνοθέτιδα Natalie Halla, επίσημης προσκεκλημένης στη φετινή διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ στο Γύθειο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου.

Πρόγραμμα προβολών

Πνευματικό Κέντρο Γυθείου

Παρασκευή 8/4
18.00: «Ακριβή συντήρηση – Έργα και Ημέρες του Ντάνι Κάραβαν» (High Maintenance-The Life and Work of Dani Karavan) των Barak Heymann &Lukasz Konopa (Ισραήλ, 2020).
19.30: «Ultraviolette: η συμμορία που έφτυνε αίμα» (Ultraviolette and the blood-spitters gang) του Robin Hunzinger (Γαλλία, 2021) Αφιέρωμα στην Ισότητα
21.00: «Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις» του Χρήστου Μπάρμπα (Ελλάδα,2021). Βραβείο Κοινού Fischer στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 9/4
18.00: «Το κάλεσμα του Κονγκό» (Congo Calling) του Stephan Hilpert (Γερμανία, 2019)-Αφιέρωμα Υποσαχάρια Αφρική
19.00: «Ο εφιάλτης των Σαμάνων» (The Shaman's Νightmare) της Natalie Halla (Αυστρία, 2021)-Αφιέρωμα στη Natalie Halla
20.00: «80.00 Σνίτσελ» (80,000 Schnitzel) της Hannah Schweier (Γερμανία, 2020)
21.00: «Οδόφραγμα» (Barricade) του David Klammer (Γερμανία, 2021)

Κυριακή 10/4
18.00: «Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο» του Δομήνικου Ιγνατιάδη (Ελλάδα, 2021).

Όλες οι προβολές είναι δωρεάν. Επίσης, 25 ταινίες του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμες και online, δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας www.peloponnisosdocfestival.com καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (8-17 Απριλίου) για περιορισμένο αριθμό θεάσεων.

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΚΟΜΕ και της InterAction Art. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ καλλιτεχνική σύμβουλος του Φεστιβάλ είναι η Κλεώνη Φλέσσα.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti