Ο Ανδρέας, η Μαρία και η Παναγία η Τρυπητή (Αίγιο)

Το παραμυθοδιήγημα της εβδομάδας στον «Λακωνικό Τύπο»

Παρασκευή, 29 Απρίλιος 2022 12:23 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Ανδρέας, η Μαρία και η Παναγία η Τρυπητή (Αίγιο)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Ανδρέας. Ζούσε σε ένα χωριό της Αχαΐας με τη γυναίκα του, την Μαρία. Ήθελε να πάει στην Παναγία την Τρυπητή στο Αίγιο. Είχε ακούσει από έναν ναυτικό, μια θαυμαστή ιστορία για το πώς βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Μια μέρα ο Ανδρέας είπε στη γυναίκα του: «Θα πάμε στην Παναγία τη Τρυπητή. Άκου την θαυμαστή ιστορία της εικόνας: «Τα παλιά τα χρόνια[1], μια νύχτα με φουρτούνα στο πέλαγος, ένα καράβι ναυάγησε στον κόλπο της Κορίνθου. Ο καπετάνιος του καραβιού κολύμπησε στα κύματα με στήριγμα μια σανίδα. Προσευχόταν στην Παναγία να τον σώσει. Είχε φόβο Θεού, γιατί στις θάλασσες που ταξίδευε, είχανε δει πολλά τα μάτια του. Με τα πολλά κατάφερε να φθάσει σε μια παραλία του Αιγίου. Ο ναυαγός, σαν πάτησε το πόδι του στη στεριά, ευχαρίστησε το Θεό για τη σωτηρία του. Ύστερα ξάπλωσε στην αμμουδιά. Είχε αποκάμει στην πάλη του με τα κύματα.

Πέρασαν ώρες… Σαν ήρθε στα συγκαλά του, κοίταξε γύρω μπας και καταλάβει που βρίσκεται. Μέσα στο σκοτάδι είδε, πιο πάνω από την ακτή, σε ψηλό βράχο, ένα φως. Προχώρησε και σκαρφάλωσε στο βράχο. Μέσα σε μικρό κοίλωμα, έλαμπε η εικόνα της Παναγίας. Δέος τον έπιασε. Έπεσε στα γόνατα και προσκύνησε την εικόνα.

Μόλις ξημέρωσε, έτρεξε ο καπετάνιος στην πόλη του Αιγίου να ιστορήσει τι έγινε. Οι ντόπιοι τον άκουσαν, του δώσανε ρούχα και φαγητό. Ύστερα ξεσηκώθηκαν και πήγαν εκεί που ήταν η εικόνα. Αποφάσισαν να χτίσουν μια εκκλησιά πιο πέρα κι όχι στο βράχο. Μα το θέλημά τους δεν έγινε. Άλλη ήτανε η επιθυμία της Παναγίας.

Τη νύχτα ακούστηκε μια βοή σα να έγινε σεισμός. Το άλλο πρωί, είδαν οι ντόπιοι ότι στο βράχο  είχε σχηματιστεί μια σπηλιά. Κατάλαβαν το θέλημα της Παναγίας. Χτίσανε την εκκλησία πάνω στο βράχο[2]. Την ονόμασαν ‘‘Παναγία Τρυπητή’’ από την τρύπα, όπου βρέθηκε η εικόνα .

Ο καπετάνιος του καραβιού δεν ξαναταξίδεψε. Έμεινε εκεί και ασκήτεψε. Η σκήτη του σώζεται μέχρι σήμερα ».

Ο παππούς μου έλεγε, ότι όποιος δει την εικόνα της Παναγίας, ρίγος θα διαπεράσει τη ψυχή του. Το βλέμμα Της, καθηλώνει και τον πιο ολιγόπιστο ». Η Μαρία ρώτησε: «Πότε θα πάμε το Αίγιο;» Ο Ανδρέας είπε: «Την αυγή θα ξεκινήσουμε με τα άλογα».

Την άλλη μέρα, ο Ανδρέας και η Μαρία, δρόμο πήραν, δρόμο άφησαν για το Αίγιο. Σαν έφτασαν, ο Ανδρέας ρώτησε έναν γέροντα: «Που βρίσκεται η εκκλησιά της Παναγίας της Τρυπητής;» Αυτός είπε: «Θα προχωράς όλο προς την Ανατολή».  

Το ζευγάρι προχώρησε κι έφτασε κάτω από το βράχο που έστεκε η εκκλησιά. Κατέβηκαν από τα άλογα κι ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στην πόρτα της εκκλησιάς. Μπήκαν μέσα και προσκύνησαν την εικόνα της Παναγιάς. Η Μαρία είπε: «Είναι πανέμορφη!» Από τους ντόπιους έμαθαν για τα θαύματα της Παναγίας της Τρυπητής. Ύστερα γύρισαν στο χωριό τους.

Πέρασε καιρός και η Μαρία έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί. Λίγο έλειψε να το χάσει. Προσευχήθηκε στην Παναγία την Τρυπητή να την βοηθήσει. Η Παναγία έκανε το θαύμα της. Η Μαρία γέννησε ένα γερό αγοράκι. Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Δήμητρα Μπουμποπούλου

[1] Πηγή: διαδίκτυο: www.saint.gr - Γύρω στο 1550 μ.Χ.
[2] Πηγή: διαδίκτυο: www.saint.gr - Βρίσκεται στην παραλία Αιγίου, κτισμένη σε απόκρημνο βράχο ύψους 30 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα σε Σπήλαιο (τρύπα). Μία κλίμακα με 150 σκαλοπάτια ενώνει το Ιερό Προσκύνημα με το δρόμο. Υπάρχει και μία δεύτερη οδός από τον Κυπαρισσώνα. / Μόλις ο επισκέπτης, πλησιάσει τα κράσπεδα του Ναού, παρατηρεί εντός του βράχου ένα μικρό σπήλαιο. Το άνοιγμα είναι κτισμένο με πέτρες και έχει μικρή πόρτα και παράθυρο. Κατά την παράδοση εκεί ήταν το ασκητήριο του Καπετάνιου - Ναυαγού που βρήκε την εικόνα. - Στη μαρμαρένια μετώπη του Ναού είναι χαραγμένο το παράγγελμα: «ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ», για να υπενθυμίζει στους προσκυνητάς την ιερότητα του χώρου και την υποχρέωση τους να πλησιάζουν την θαυματουργό εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής με φόβο Θεού, πίστη και αγάπη στις καρδιές τους. / Στον πρόναο υπάρχει το Αγίασμα. Μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα. Από το στόμα τριών λαξευμένων Αγγέλων τρέχει το αγίασμα που χύνεται σε μαρμάρινη λεκάνη. Στην Κρήνη είναι χαραγμένη η επιγραφή «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΝΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ» δηλαδή καθάρισε πρώτα τα ανομήματά σου ειλικρινά με μετάνοια, και όχι την όψη σου επιφανειακά. Στην συνέχεια ο προσκυνητής ανέρχεται στον κυρίως Ναόν. Δεξιά στο σπήλαιο υπάρχει η εικόνα της Παναγίας με το γλυκύ πρόσωπο. Γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα, της Ζωοδόχου Πηγής.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΒΙΒΛΙΟ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti