Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στην Πύλο στα «Ναυαρίνεια»

Την ερχόμενη Πέμπτη

Δευτέρα, 16 Οκτώβριος 2023 16:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στην Πύλο στα «Ναυαρίνεια»

Μια μεγάλη και ιδιαίτερη συναυλία στην κεντρική πλατεία της Πύλου θα δώσει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 8:30΄ στο πλαίσιο του εορτασμού της 196ης επετείου για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η διαδρομή της ιστορικής μπάντας ξεκινά τον Απρίλιο του 1876 όταν 28 εθελοντές μουσικοί που επέβαιναν στο πολεμικό πλοίο «Ελλάς» έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους στην πρωτεύουσα της Μάλτας, τη Βαλέτα. 

Μετά από 17 χρόνια έχοντας αυξήσει το προσωπικό και έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προόδου, συμμετέχει στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Τον Σεπτέμβριο του 1922 ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, κυβερνήτης του θωρηκτού «Αβέρωφ» την εγκαθιστά πάνω στο πλοίο, σε μια προσπάθεια εμψύχωσεις του πληρώματός του κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στους Βαλκανικούς πολέμους του ’12 –‘ 13.   

Στη συνέχεια, η μπάντα αποκτά αξιοζήλευτη δυναμική και αυτό δεν αργεί να αποτυπωθεί στην πράξη παρουσιάζοντας σχηματισμούς ακριβείας για πρώτη φορά στην Ελλάδα γύρω στο 1926.   

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε το μετέπειτα διαβατήριο στη σύγχρονη ιστορία της για την πρόσκληση και συμμετοχή στα κορυφαία φεστιβάλ της Ευρώπης, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές, καθώς επίσης και στην Ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, όπου και εκεί οι Έλληνες ομογενείς την τίμησαν με το καλύτερο τρόπο.

Τη σπουδαιότερη και μεγαλύτερη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί αναμφισβήτητα η συμμετοχή στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Ανάμεσα στις 3 στρατιωτικές μπάντες η επιτροπή επέλεξε εκείνη, θέλοντας να επιβραβεύσει την αξιόλογη μέχρι τότε πορεία της. Στη συνέχεια συμμετέχει στην τελετή έναρξης των Special Olympics που έγιναν στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 2011 όπου δίνει το
«παρών» αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του Αθηναϊκού κοινού.

Η δυναμική της δεν αργεί να κεντρίσει και το ενδιαφέρον της ελληνικής τηλεόρασης. Οι Έλληνες τηλεθεατές αγκάλιασαν την μπάντα μέσα από διάφορες τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές και μέσω  των πολυάριθμων και ποικίλων δράσεων της, καταξιώνεται κατακτώντας μια ιδιαίτερη θέση στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της χώρας. 

Οι στιγμές χαράς και ελπίδας που απλόχερα χαρίζει σε ιδρύματα με παιδιά που τόσο έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι η κοινωνία είναι κοντά τους και τα στηρίζει, καθώς και η διασκέδαση που προσφέρει σε πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων που κατακλύζουν τα θέατρα και τις πλατείες όπου εμφανίζεται, είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τα μέλη να συνεχίσουν να προάγουν αυτό που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα, τον πολιτισμό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti