Η «Φόνισσα» στο Cinema Center Σπάρτης (τρέιλερ)

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2023 15:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η «Φόνισσα» στο Cinema Center Σπάρτης (τρέιλερ)

Πρεμιέρα στον κινηματογράφο Cinema Center Σπάρτης κάνει αυτή την Πέμπτη (30/11) η πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιά «Η Φόνισσα».

Εμπνευσμένη από το κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Η Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, παίρνει σάρκα και οστά, μέσα από την ερμηνεία της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, για να μας διηγηθεί τις φρικτές προεκτάσεις του διαγενεολογικού τραύματος. Μια ιστορία για το πώς η ασφυξία από τις κοινωνικές προσταγές και το αβάσταχτο βάρος του να είσαι γυναίκα στις αρχές του 20ού αιώνα, μπορούν να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στην αυτοκαταστροφή…

Η σκηνοθέτις Εύα Νάθενα παραμένει πιστή στο χρονικό και χωρικό πλαίσιο που επιτάσσει το διήγημα του Παπαδιαμάντη, φέρνοντας τα βαθύτερα αίτια που κρύβονται πίσω από τα ειδεχθή εγκλήματα της Φόνισσας, στο φως.


Η ιστορία του κλασικού διηγήματος
Στο νησί της Σκιάθου, περίπου στα 1900, η Χαδούλα, μια χήρα μαία του νησιού, η οποία έχει μεγαλώσει τα επτά παιδιά της, ως επί το πλείστον ολομόναχη, γνωρίζει πολύ καλά πως στην ανδροκρατούμενη αυτή κοινωνία, η ύπαρξη της γυναίκας δεν αξίζει και πολλά. Παίρνοντας την σκυτάλη από την μητέρας της και τα όσα της έχει μάθει, έχει συνδέσει την γυναικεία ύπαρξη με ένα αβάσταχτο βάρος που κουβαλούν τόσο οι ίδιες, όσο και οι γύρω τους. Έτσι, σε μια εσωτερική έκρηξη, η Χαδούλα ξεσπάει, και τα μικρά κορίτσια του νησιού, γίνονται τα θύματά της. Τους αφαιρεί τη ζωή τους και τα σώζει ταυτόχρονα, όπως πιστεύει η ίδια, από το φορτίο που θα τους επιφέρει αργότερα η κοινωνία. Οι πράξεις της, τελικά, αποκαλύπτονται και αντιμέτωπη, πλέον με τον νόμο, βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Πιστεύει πως ο ρόλος αυτός που αυτόνομα πήρε, είναι θεόσταλτος, ωστόσο οι ερινύες και το χρόνιο τραύμα της, γίνονται η μόνιμη συντροφιά της. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Πρωταγωνιστούν: Όλγα Δαμάνη, Στάθης Σταμουλακάτος, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Δράμα, 97'

Προβολές: από Πέμπτη 30/11 έως και Τετάρτη 6/12 | 19:15 & 21:30

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti