Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα (ΦΩΤΟ)

Έγινε η τελετή αφής στην Αρχ. Ολυμπία

Πέμπτη, 12 Μάρτιος 2020 16:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα (ΦΩΤΟ)

 

Το μακρινό ταξίδι της προς την πόλη του Τόκιο ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 12 Μαρτίου η Ολυμπιακή Φλόγα, μετά την τελετή αφής που πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, εκπροσώπων των διοργανωτών του Τόκιο και μελών της κυβέρνησης.

Για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια, η τελετή της αφής πραγματοποιήθηκε χωρίς θεατές λόγω των προληπτικών μέτρων που έλαβε η Ολυμπιακή Επιτροπή, για την μείωση της διασποράς του κορονοϊού.

Η φλόγα άναψε με φυσικό τρόπο, μέσω του κοίλου κατόπτρου στα χέρια της πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου όπου και την παρέδωσε στην πρώτη λαμπαδηδρόμο, την Ολυμπιονίκη Άννα Κορακάκη, η οποία στο μνημείο του Πιερ Ντε Κουμπερντέν παρέδωσε τη δάδα στη χρυσή Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου του 2004, Μιζούκι Νογκούτσι.

Πρώτος σταθμός της Ολυμπιακής Φλόγας στα ελληνικά εδάφη είναι η Καλαμάτα, ενώ μετά τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, το σύμβολο του Ολυμπισμού θα καταφτάσει στη Λακωνία, την Παρασκευή (13/3) το πρωί.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι ένα από τα σύμβολα του Ολυμπιακού Κινήματος με οικουμενική απήχηση και σημασία. Η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία που ακολουθεί είναι σύγχρονη προσθήκη και έχει ναζιστική καταγωγή αφού κατά την αρχαιότητα γίνονταν λαμπαδηδρομίες σε ορισμένες γιορτές αλλά όχι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων η φλόγα καίει μέρα και νύκτα σε ειδικό βωμό μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης που τους φιλοξενεί.

Η παρουσία της σε περίοπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θυμίζει σε όλους τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι, λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την Φύση και να δημιουργήσουν Πολιτισμό. Συν τοις άλλοις, η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραπέμποντας στην ιερή φλόγα της θεάς Εστίας που έκαιγε άσβεστη στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, στον κοινό βωμό όλων των Ελλήνων η οποία, κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών Αγώνων, άναβε και στους βωμούς των ναών της Ήρας και του Δία.

Η σύγχρονη Ολυμπιακή Φλόγα εμφανίστηκε και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, ενώ η τελετή αφής και η λαμπαδηδρομία εισήχθησαν κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti