Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία

Στους Διαλόγους του ΙΣΝ

Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021 11:42 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία

Τους τελευταίους μήνες, εν μέσω Πανδημίας, αρκετοί επιστήμονες παρατήρησαν την ενίσχυση μίας άλλης, υποκείμενης πανδημίας: Την κατακόρυφη αύξηση χρήσης ορισμένων ναρκωτικών ουσιών.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία από την χημική ανάλυση λυμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής για παράδειγμα, η χρήση κοκαΐνης σημείωσε άνοδο 80% κατά το 2ο lockdown, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ παρατηρήθηκε και μεγάλη αύξηση χρήσης αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών. Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, εκφράζουν έντονη ανησυχία τόσο για την κατάχρηση ουσιών όπως το αλκοόλ, κατά την Πανδημία, όσο και για την αύξηση χρήσης ουσιών ακόμα και από ηλικιωμένους.

Με αφορμή τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα, οι «ΔΙΑΛΟΓΟΙ» του ΙΣΝ την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 στις 6:30 μμ., συζητούν για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και θέτουν θέματα εθισμού εν καιρώ Πανδημίας. Αναζητούν τους τρόπους που η απομόνωση και η έλλειψη επαφής συνδέεται με την καταφυγή σε ουσίες, αλλά και τους λόγους που κάποιοι συμπολίτες μας καταλήγουν στην χρήση τους. Ποια είναι τα άτομα πίσω από αυτά τα στοιχεία αύξησης χρήσης ουσιών και γιατί συχνά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας;

Με τη βοήθεια ειδικών, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ συζητούν για τις ανησυχητικές διαστάσεις ενός σύνθετου φαινομένου, που φαίνεται να εντείνεται εν μέσω Πανδημίας, και θέτουν ερωτήματα που συχνά αποτελούν taboo.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μέσα από την ιστοσελίδα snfdialogues.org