Ακτινοβολία Πολιτισμού εκπέμπει η «Οικία της Ευρώπης» (ΦΩΤΟ)

Έτοιμες να υποδεχθούν το κοινό οι εγκαταστάσεις στη Σπάρτη - Πραγματικότητα το όραμα του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και των «Φίλων του Μουσείου Σπάρτης»

Παρασκευή, 14 Μάιος 2021 13:52 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ακτινοβολία Πολιτισμού εκπέμπει η «Οικία της Ευρώπης» (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν εσχάτως -κατά μεγάλο βαθμό- οι εργασίες κατασκευής του μουσείου ψηφιδωτών υπό την επωνυμία «Οικία της Ευρώπης» που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Διοσκούρων στη Σπάρτη. Στις εγκαταστάσεις του κτηρίου, που ήδη κεντρίζουν το ενδιαφέρον των πολιτών, θα εκτεθούν τα περίφημα ψηφιδωτά ρωμαϊκής εποχής «Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα», τα οποία εδώ και δεκαετίες παρέμεναν αθέατα για το ευρύ κοινό.

Απομένουν, πλέον, οι τελικές «πινελιές», ώστε τις προσεχείς ημέρες το μουσείο να αποδοθεί σε χρήση και να  ανοίξει τις πύλες του για να υποδεχθεί το εγχώριο και το διεθνές κοινό, ενώ σε επόμενο διάστημα αναμένεται να τελεστούν και τα εγκαίνια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», άμεσα αναμένεται να διεξαχθούν οι πρώτες εκδηλώσεις για το κοινό στους χώρους του μουσείου.

Το έργο υλοποιήθηκε μέσω δωρεάς προϋπολογισμού 331.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώ κύριος του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού. Το έργο προβολής και ανάδειξης των ψηφιδωτών της Σπάρτης ξεκίνησε με πρωτοβουλία του τέως υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη ο οποίος είναι πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού «Φίλοι των Ψηφιδωτών της Σπάρτης».

Το μουσείο ψηφιδωτών θεωρείται ένα εμβληματικό έργο, που μετουσιώθηκε σε έναν καλαίσθητο χώρο, ο οποίος προσδοκάται να εξελιχθεί σε νέο τοπόσημο και να συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Σπάρτης.

Ολική αναμόρφωση
Σε συνέντευξή του στον «Λακωνικό Τύπο», ο αντιδήμαρχος  Τεχνικών Έργων και Υπηρεσιών Δόμησης Δ. Σπάρτης, Δημήτρης Καπονικολός, είχε αναφέρει πως οι παρεμβάσεις, που υλοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, περιελάμβαναν: εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης και διαμόρφωσης του εσωτερικού των εγκαταστάσεων, αλλά και διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου που καλύπτει περιμετρικά το κτίριο. Έγινε ανάπλαση των αιθουσών, δημιουργία προθηκών και τοποθέτηση αλεξίσφαιρων υαλοπινάκων όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα μνημεία. Επιπλέον, διαμορφώθηκαν και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι για τις ανάγκες προσωπικού και κοινού.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, που έχει εκπονηθεί από τους κκ Μαρία Μαγνήσαλη και Θεμιστοκλή Μπιλή, στόχος είναι η ανάδειξη και προστασία του χώρου και των πολιτιστικών μνημείων, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την πρόσβαση στον χώρο.

Ανακάλυψη σχεδόν 1,5 αιώνα
Οι εγκαταστάσεις, συνολικού εμβαδού 1.800 τμ, αποτελούν απαλλοτριωμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ακίνητα ιδιοκτησίας Φουστάνου – Μουραμπά, όπου αποκαλύφθηκαν ρωμαϊκής εποχής ψηφιδωτά δάπεδα με θέματα την «Αρπαγή της Ευρώπης» και «Ο Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα». Οι εν λόγω θησαυροί ανακαλύφτηκαν πριν από 149 χρόνια, το 1872,  στον κήπο της οικίας, σε βάθος μισού μέτρου. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν από τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Σταματάκη και μελετήθηκαν για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό Χίρσφελντ. Ακολούθησε λεπτομερής περιγραφή από τους Ντρέσσελ και Μιλχόφερ, οι οποίοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά τη λεπτομερή περιγραφή των εκθεμάτων της συλλογής του αρχαιολογικού μουσείου Σπάρτης.

Σκοπός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας είναι η μεταφορά στις εγκαταστάσεις της «Οικίας της Ευρώπης» και άλλων ψηφιδωτών που βρίσκονται αποθηκευμένα στο αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης.

Ευχαριστίες Δούκα σε Ίδρυμα Νιάρχος,
Υπουργείο και Βαρβιτσιώτη
Σε ανάρτησή του για την αποπεράτωση των εργασιών, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας σημείωσε: «Ύστερα από προσπάθειες από πολλούς για πολλά χρόνια (βλ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη), σχεδόν ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι εργασίες (αρχικά κατεδάφισης των παραπηγμάτων και) ανάπλασης και ανάδειξης των περίφημων ρωμαϊκής εποχής ψηφιδωτών της λεγόμενης “Οικίας της Ευρώπης” με το ψηφιδωτό της αρπαγής της Ευρώπης από τον μεταμορφωμένο σε ταύρο Δία και του Ορφέα που σαγηνεύει με τη μουσική του τα άγρια ζώα». Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε για τα εγκαίνια! Θερμές ευχαριστίες στο Ίδρυμα Νιάρχος, στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Γιάννη Βαρβιτσιώτη για τις καταλυτικές προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση του έργου!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland