«Μια ιστορία σαν παραμύθι» εκτυλίχθηκε στην ΠΕΣ

Δαράκη: «Ταξιδέψαμε νοερά στο Βυζαντινό Μυστρά»

Παρασκευή, 18 Ιούνιος 2021 14:02 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Μια ιστορία σαν παραμύθι» εκτυλίχθηκε στην ΠΕΣ

Εκδήλωση με θέμα την ιστορική αφήγηση σε πρωτότυπη ιστορία με τίτλο «Μια ιστορία σαν παραμύθι» διοργάνωσε το ΝΠ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης, την Τετάρτη 16 Ιουνίου στον προαύλειο χώρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.

Επρόκειτο για μία ιστορία για μικρούς και μεγάλους, με ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα να συνομιλούν με μουσειακά εκθέματα για να παρουσιάσουν μια γοητευτική ιστορία για το Βυζαντινό Μυστρά και τους πρώτους Δεσπότες του.

Την αφήγηση - συγγραφή ιστορίας είχε επιμεληθεί η κ. Γιάννα Κατσουγκράκη, η οποία έχει σπουδάσει Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Ιστορία και Λαογραφία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει μαθήματα Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία. Από το 1997 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, σχεδιάζοντας, συντονίζοντας και εφαρμόζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά όλων των ηλικιών.

Η ιστορία γράφτηκε από την κ. Γιάννα Κατσουγκράκη και ακούστηκε αρχικά το 2015 στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού και στην αυλή της Μητρόπολης στον Μυστρά, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Έκτοτε, με βάση τα νέα δεδομένα της έρευνας, αναδιαμορφώθηκε, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης. Ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, ανασκαφικά ευρήματα και μουσειακά εκθέματα του μουσείου του Μυστρά, συνδυάζονται με στοιχεία μυθοπλασίας, για να δημιουργήσουν μια γοητευτική ατμόσφαιρα, μεταφέροντάς μας στα Βυζαντινά χρόνια.

Την ιστορία συνόδευσε μουσικά ο Χαράλαμπος Γούλας, με μουσικά θέματα από την φιλολογία της κιθάρας και αυτοσχεδιασμούς. Ο Χαράλαμπος Γούλας σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας (Πάτρας, Ιωαννίνων, Κωνσταντινούπολης κ.α.) και έχει εμφανιστεί σε δεκάδες συναυλίες έχοντας συνεργαστεί με σημαντικούς μουσικούς (Σαβίνα Γιαννάτου, Νένα Βενετσάνου, Λάκη Χαλκιά, Μαρία Φαραντούρη κ.α.). Ασχολείται με διασκευές για κιθάρα και σύνολα οργάνων με κιθάρα, πάνω σε έργα διαφόρων συνθετών και με σύνθεση έργων για κιθάρα.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος κ. Ελένη Δαράκη, «αυτό το βράδυ της Τετάρτης, όλοι μας ταξιδέψαμε νοερά στο Βυζαντινό Μυστρά και τους πρώτους Δεσπότες του.

Ευχαριστούμε την κ. Γιάννα Κατσουγκράκη και τον κ. Χαράλαμπο Γούλα, για το υπέροχο αυτό ταξίδι καθώς και την Πνευματική Εστία Σπάρτης που μας φιλοξένησε στον υπέροχο χώρο της αυλής της».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών