Η μουσειακή εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή και το Μουσείο Τεγέας

Διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα Πέμπτη

Πέμπτη, 19 Μάιος 2022 10:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η μουσειακή εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή και το Μουσείο Τεγέας

Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου  και ώρα 6:30΄ μμ για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Όπως αναφέρουν το Europe Direct Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη», που διοργανώνουν τη δράση, «η κρίση του Covid-19 επηρέασε βαθύτατα τη λειτουργία των μουσείων, ενώ παράλληλα λειτούργησε καταλυτικά, προωθώντας σημαντικές αλλαγές που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας…», ενώ προσθέτει μεταξύ άλλων: «Στην ψηφιακή δεκαετία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν τον πυρήνα προόδου και καινοτομίας και αποτελούν στρατηγικό πόρο για το μέλλον της Ευρώπης. Μια χαρακτηριστική επιτυχημένη περίπτωση είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών “ανοίγει” διάπλατα τις πόρτες του χωρίς διακρίσεις και με την ίδια ευκολία σε επισκέπτες από όλον τον κόσμο».

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση θα επικεντρώνονται στη σημασία της ψηφιακής μετάβασης με στόχο να τονιστεί ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης των μουσείων με το κοινό, να αναζητηθούν νέοι ορίζοντες και να αναδειχθεί ο ουσιαστικός και καθοριστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν, o ρόλος που παίζουν οι ψηφιακές εφαρμογές για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η αξιοποίηση των εργαλείων του ψηφιακού μάρκετινγκ στο χώρο των μουσείων και πώς η υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου επενδύει στην εκπαίδευση, την καινοτομία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Πρόγραμμα
18.30-18.50: Χαιρετισμοί
- Δημήτρης Καφαντάρης, πρόεδρος Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» - γενικός γραμματέας ΚΕΔΕ
- Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα
- Ρούλα Χάιδου, αρχαιολόγος - μουσειολόγος - μέλος ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος ICOM 18.50-19.50: Ομιλίες
- Ψαθή Ελένη, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, ΕΦΑ Αρκαδίας
- Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας, Καθηγητής
- Αντώνης Ψαράκης, προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Πελοποννήσου
- Μαρία Κατσαρέα, marketing communications manager, Mazda
19.50-20.00: Παρεμβάσεις
- Ελευθερία Κουτσιάδη, παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας Databuild της εταιρείας Datagrid
20.00-20.30: Συζήτηση

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατήσετε εδώ

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti