«Για όσα με σεμνότητα προσέφερε στην πόλη της Σπάρτης...»

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ν. Γεωργιάδη

Σάββατο, 24 Σεπτέμβριος 2022 08:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Για όσα με σεμνότητα προσέφερε στην πόλη της Σπάρτης...»

«..Για τα όσα με σεμνότητα, ευγένεια και ανιδιοτέλεια
προσέφερε στην Πνευματική Εστία και στην πόλη της Σπάρτης,
ο Σπαρτιατολάτρης Νίκος Γεωργιάδης»

Σε μια σεμνή τελετή, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν στον κήπο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Σπαρτιάτη Νίκου Γεωργιάδη.

Η πολυσχιδής προσφορά του, τόσο στην Πνευματική Εστία στην οποία υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος όσο και στην πόλη της Σπάρτης, ενέπνευσε τους φίλους του να υλοποιήσουν την κατασκευή της προτομής του, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης στην σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε πίσω του. Η προτομή που θα κοσμεί τον αύλειο χώρο της ΠΕΣ, φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Νίκο Γεωργίου, εξειδικευμένο στην γλυπτική μαρμάρου για προτομές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στη μνήμη του Νίκου Γεωργιάδη, από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής. 

307007973 5872701949458955 3180644514883030905 n

Στην συγκινητική ομιλία της, η κ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη εστίασε στα σπάνια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του αείμνηστου Νίκου Γεωργιάδη, ενώ αναφέρθηκε και  στον προσωπικό αγώνα που έδινε για την πολιτιστική αναβάθμιση ολόκληρης της πόλης. 

Τέλος, ακολούθησε ειδική ξενάγηση από τον κ. Βασίλη Γεωργιάδη, στις πρόσφατες δωρεές τεκμηρίων προς το Μουσείο της Νεότερης Ιστορίας της Σπάρτης, που φιλοξενείται στο κτίριο της ΠΕΣ, από τις κ.κ. Παρασκευή Παπαδάκη - Ζάβρα και Καίτη Χριστάκου και από τον κ. Νίκο Ψυχογιό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης και Σταύρος Αραχωβίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Θεόδωρος Βερούτης, η αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Γεωργία Δεδεδήμου, μέλη φορέων και συλλογικοτήτων και πλήθος Σπαρτιατών.

Ο Νίκος Γεωργιάδης υπήρξε πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κόπιασε πολύ και κατάφερε να αναδείξει την Πνευματική Εστία Σπάρτης και να φιλοξενήσει στους χώρους της σπουδαίες προσωπικότητες.

Η συμβολή του στην διοργάνωση του «Σπάρταθλον» ήταν επίσης καθοριστική. Ήταν εκείνος που, όταν το 1982 έφτασαν στην πόλη οι πρώτοι δρομείς, κινητοποίησε τα μέλη της ΠΕΣ αλλά και αρκετούς Σπαρτιάτες, έκοψαν κλαδιά ελιάς και στεφάνωσαν τους αθλητές. Από τότε και για τα επόμενα χρόνια ο Νίκος Γεωργιάδης ως Πρόεδρος της ΠΕΣ τιμούσε ανελλιπώς τους αθλητές. 

Υπήρξε καταλύτης στη δημιουργία της σύγχρονης ταυτότητας της Σπάρτης, αγνοούσε τις παρωπίδες της κλειστής κοινωνίας και προσπαθούσε να ανοίξει τα φτερά των νεότερων γενιών προς άλλους ορίζοντες πάνω από τις κορυφές των βουνών που «εμπόδιζαν» την πολιτιστική αλλά και ουσιαστική ανάταση της λακωνικής πρωτεύουσας. 

Η λέξη ταπεινότητα χαρακτήριζε βαθιά τον Νίκο Γεωργιάδη που υπηρέτησε τον πολιτισμό με ήθος και ευπρέπεια. Θα μείνει αλησμόνητος μέσα από την βαριά παρακαταθήκη που μας κληροδότησε.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

 

 

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti