Διαφωτιστικό το 2ο Συνέδριο για τη Σπάρτη με θέμα τη Μάχη της Σελλασίας

Στη Ρώμη το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο το 2023

Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2022 12:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διαφωτιστικό το 2ο Συνέδριο για τη Σπάρτη με θέμα τη Μάχη της Σελλασίας

Σε θεσμό τείνει να εξελιχθεί το ετήσιο διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τη Σπάρτη, που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Σπάρτης και το οποίο -αποδεκτό από Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς-  αποκτά πλέον μια άλλη διάσταση για την προβολή και την εξωστρέφεια της Σπάρτης. Οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου διεξήχθησαν με επιτυχία από Παρασκευή 9 έως Κυριακή 11/9 στη Σπάρτη, με πρωτοβουλία και ευθύνη του Ινστιτούτου Σπάρτης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη Μάχη της Σελλασίας το 222 πΧ και με τιμώμενη Σπάρτη το ιστορικό χωριό της Σπάρτης στο Οντάριο του Καναδά (The Historic Village of Sparta), το οποίο εκπροσώπησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, η δήμαρχος κ. Μάρτιν Σάλλυ, η οποία πολύ συνοπτικά παρουσίασε το ιστορικό της δημιουργίας της πόλης και την παρούσα κατάσταση.

Το θέμα του συνεδρίου, που ήταν «Η Μάχη της Σελλασίας (222 πΧ), ορόσημο της τελευταίας αναλαμπής της Σπάρτης», αποδείχθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για το κοινό, αφού το τριήμερο παρακολούθησαν διαδικτυακά σύμφωνα με στατιστικά πάνω από 5.500 άτομα.

Οι εισηγήσεις, πολλές και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από πλευράς ανάλυσης, αλλά και από πλευράς πλήθους νέων πληροφοριών σχετικά με την συγκεκριμένη Μάχη, η οποία για πρώτη φορά συζητήθηκε και αναλύθηκε διεξοδικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της Δρ. Ζακλίν Κριστιέν, Oμότιμης Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ του Παρισιού X, προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, την εισήγηση της οποίας σε ελληνική μετάφραση ανάγνωσε η Μαρία Μυλωνά, συνεργάτης της κ. Κριστιέν.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Δρ Ντέιβιντ Φίλιπς ανέπτυξε τις απόψεις του σχετικά με τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη Σπάρτη από την εποχή του Λυκούργου μέχρι τον Κλεομένη τον Γ΄,  ο Δρ. Χρήστος Μπαλόγλου αναφέρθηκε στον   απόηχο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος  των Βασιλέων Άγιδος Δ’ και Κλεομένους Γ’ κι εστίασε ιδιαίτερα στις σχέσεις εξουσίας και διανόησης, ενώ ο Δρ. Μελέτης Μελετόπουλος ασχολήθηκε με τον μύθο περί Σπαρτιατικής ολιγαρχίας με ιδιαίτερα πειστικό και τεκμηριωμένο λόγο

Στη δεύτερη συνεδρίαση της ίδιας ημέρας ο Δρ. Ζαν Κριστόφ Κουβέν, Λέκτορας, καθηγητής Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ανέλυσε τις δυσκολίες των σύγχρονων μελετητών στον ακριβή προσδιορισμό του χώρου της Μάχης, αναλύοντας παράλληλα την στρατηγική σημασία του σημείου. Στη συνέχεια ο κ. Μιλτιάδης Μιχαλόπουλος,  συγγραφέας του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου με τίτλο «Εις το όνομα του Λυκούργου», το οποίο αναλύει την συγκεκριμένη Μάχη, παρουσίασε  την νέα οπτική που κυριαρχεί σχετικά με την χωροθέτηση της συγκεκριμένης Μάχης και επιχειρηματολόγησε παρουσιάζοντας τον τόπο, αλλά και την διάταξη των στρατευμάτων κατά την διάρκεια της Μάχης.  

Κλείνοντας την πρώτη μέρα των συνεδριάσεων ο Καθηγητής του Τμήματος  Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Κωνσταντίνος Κολιόπουλος, εξήγησε γιατί θα μπορούσε να είχε άλλη έκβαση ο Κλεομενικός Πόλεμος και να έχει κερδίσει η Σπάρτη σε αυτή τη Μάχη, πράγμα που αν είχε συμβεί θα υπήρχαν πολύ διαφορετικές εξελίξεις στην παγκόσμια ιστορία.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Σαββάτου 10/9, ο Δρ. Αθανάσιος Γραμμένος προσέγγισε το θέμα από την πλευρά της Μακεδονίας ως νέας ανερχόμενης δύναμης και εξήγησε τα κοινωνικοπολιτικά αίτια της σύγκρουσης με τη Μακεδονία, ενώ από την πλευρά του ο Δρ. Σταύρος Γιαννόπουλος προσέγγισε την πλευρά της Αχαϊκής Συμπολιτείας και την ιδιαίτερη σύγκρουση Κλεομένη Γ’, Βασιλιά της Σπάρτης, με τον Άρατο, στρατηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Την πρώτη συνεδρίαση έκλεισε με την ομιλία του ο κ. Απόστολος Πιερρής, ο οποίος μέσω σχολίων από την θεωρία της ιστορίας του Πολύβιου προσέγγισε από μια άλλη πτυχή το θέμα  της πολιτισμικής ταυτότητας και της υψηλής στρατηγικής της Σπάρτης διαχρονικά 0σε ακμή και παρακμή0 επιχειρώντας να αναδείξει την επερχόμενη ανανέωση και εξέλιξη.

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του Σαββάτου, αρχικά ο Δρ. Στάντης Αποστολίδης, προχώρησε σε μια συνολική αποτίμηση της μορφής του Κλεομένη από την αρχαία ιστοριογραφία έως τον Καβάφη, προσεγγίζοντας το θέμα με μία ιδιαίτερα τεκμηριωμένη και έντονα κριτική οπτική. Στην συνέχεια η Δρ. Ρίτα Σασσού αναφέρθηκε στις θρησκευτικές μεταβολές και στην αλλαγή των αξιών στη Σπάρτη του 3ου αιώνα πΧ,  όπως  και η Δρ. Στεφανία Γκολινό, η οποία αναφέρθηκε στην ελληνιστική Σπάρτη, στα τελευταία βασίλεια και στις νέες παραδόσεις που διαμορφώθηκαν από τα νέα δεδομένα

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εξαιρετικά πρωτότυπη ποιητική περιήγηση της περιόδου από την Μάχη της Σελλασίας το 222 πΧ μέχρι το ποίημα του Καβάφη «Στα 200 πΧ»  που επιχείρησε με πολλή επιτυχία η φιλόλογος- ποιήτρια  κ. Παναγιώτα Λάσκαρη.

Κατά το κλείσιμο του 2ου επιστημονικού συνεδρίου για την Σπάρτη, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, Δρ. Ρίτα Σασσού, ανακοίνωσε ότι μετά από συνεννόηση και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Σπάρτης, το 3ο Επιστημονικό Συνέδριο για τη Σπάρτη το 2023 θα συνδιοργανωθεί από το Ινστιτούτο Σπάρτης και το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα και θα πραγματοποιηθεί  στις εγκαταστάσεις του εν λόγω Πανεπιστημίου στη Ρώμη.

Καθοριστική για την επιτυχία του συνεδρίου υπήρξε η προεδρία του Δρ. Κώστα Κολιόπουλου, του Δρ. Ντέιβιντ Φίλιπς, του κ Μιλτιάδη Μιχαλόπουλου και του Δρ Μανώλη Μανουσάκη, τους οποίους το Ινστιτούτο Σπάρτης ευχαριστεί θερμά.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου πολύ δωρικά, διακριτά και κατανοητά, κατέγραψε ο Καθηγητής κ. Κώστας  Κολιόπουλος, ενώ τις εργασίες έκλεισε με χαιρετισμό και θερμές ευχαριστίες προς όλους τους συντελεστές της επιτυχίας του συνεδρίου η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης, κ. Αναστασία Κανελλοπούλου, η οποία λόγω αντικειμενικής δυσκολίας χαιρέτησε το συνέδριο διαδικτυακά, ξεκινώντας από την επιστημονική επιτροπή, την οργανωτική και τιμητική επιτροπή, τους εισηγητές που ήρθαν στη Σπάρτη από πολλές και μακρινές χώρες, τους Έλληνες πανεπιστημιακούς, ερευνητές ιστορικούς που στάθηκαν εξαιρετικοί υποστηρικτές της διεξαγωγής του συνεδρίου.

Η κ. Κανελλοπούλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Αναπτυξιακή Εταιρία «Πάρνων ΑΕ» που, μέσω του προγράμματος Leader ουσιαστικά χρηματοδότησαν το συνέδριο στα πλαίσια των «Οινούντιων 2022», το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης για την οικονομική και έμπρακτη στήριξη του συνεδρίου και των «Οινούντιων» καθώς και τους ιδιώτες χορηγούς.

Επίσης, η κ. Κανελλοπούλου αναφέρθηκε στον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής Καθηγητή, Δρ. Παναγιώτη Αλεξόπουλο, για την παραχώρηση του εξαιρετικού συνεδριακού χώρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη  Σπάρτη και στον πρόεδρο του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Διερμηνείας και Μετάφρασης Καθηγητή, Δρ Σωτήρη Λίβα, για την εξαιρετική συμβολή φοιτητριών του τμήματος στην διερμηνεία του συνεδρίου σε δύο γλώσσες.

Το συνέδριο χαιρέτισαν με φυσική παρουσία ο εκπρόσωπος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης, αρχιμανδρίτης π. Λεόντιος Βαρδάκης, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υποδομών &  Μεταφορών κ. Θεόδωρος Βερούτης και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός και εκ μέρους του βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικού.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν  μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Σπάρτης κ. Γεωργία Ζαχαράκη – Αναστασοπούλου και Χρήστος Κανακάκος, η πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης κ. Ευγενία Πρέβα, η περιφερειακή σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο περιφερειακός σύμβουλος κ.  Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Σπάρτης κ.  Ευάγγελος Βαλιώτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παρορίου κ. Περικλής Σταυράκος , ο πρόεδρος της Κοινότητας Βρεσθένων κ. Γιάννης Δημαράς, η πρόεδρος της Κοινότητας Σελλασίας  κ. Μαρία Καλλιαμούρη- Αθανασοπούλου και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος.


Μπορείτε να αναζητήσετε όλες τις εισηγήσεις του συνεδρίου στο κανάλι του Ινστιτούτου Σπάρτης στο YouTube

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti