Σε φάση «προοιμίου» το Μουσείο Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Προχωρούν οι διεργασίες για την οικία του μεγάλου Λάκωνα ποιητή - Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Στ. Χριστάκος

Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2022 12:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Σε φάση «προοιμίου» το Μουσείο Ρίτσου στη Μονεμβασιά

Εξελίσσονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το έργο της δημιουργίας Δημοτικού Μουσείου «Γιάννη Ρίτσου», μέσω της αξιοποίησης της οικίας όπου έζησε και μεγαλούργησε ο σπουδαίος Λάκωνας ποιητής εντός της καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς. Στόχος ο μελλούμενος πολιτιστικός χώρος να καταστεί ένα σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες στο μεσαιωνικό μνημείο, λαμβάνοντας την «αύρα» του εμβληματικού ονόματος και της παρακαταθήκης τού «ποιητή της Ρωμιοσύνης», ο οποίος ήταν υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ το 1971.

Το τελευταίο διάστημα διενεργείται ο καθαρισμός του οικοπέδου πίσω από την οικία του μεγάλου πνευματικού δημιουργού, προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί από τον Δ. Μονεμβασίας οικοδομική άδεια για την κατασκευή νέου κτιρίου, το οποίο μαζί με το υφιστάμενο θα στεγάσει το δημοτικό μουσείο. Στο νέο οικοδόμημα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μονεμβασίας Σταύρο Χριστάκο, θα κατασκευαστούν βοηθητικοί χώροι του μουσείου.

Στα «σκαριά»
ο διαγωνισμός για τη μελέτη
Παράλληλα, στο στάδιο των υπογραφών βρίσκεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Μονεμβασίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα για τη διενέργεια διαγωνισμού περί μελέτης και κατασκευής του μουσείου, με χρηματοδότηση 240.000 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου αγοράστηκε από τον Δήμο Μονεμβασίας, με δαπάνη 750.000 ευρώ από πιστώσεις του Δήμου Μονεμβασίας.

Στην πλήρη κυριότητα
του Δ. Μονεμβασίας
Στις 27 Μαΐου 2021 υπογράφηκε το συμβόλαιο αγοράς της οικίας του Γιάννη Ρίτσου από τον Δήμο Μονεμβασίας, ο οποίος απέκτησε την πλήρη κυριότητα από την κόρη του ποιητή,  Έρη Ρίτσου. Το συνολικό τίμημα -ύψους 750.000 ευρώ- επρόκειτο να καταβληθεί μόνο από πόρους του δήμου, σε πέντε ετήσιες δόσεις των 150.000€.

Η γενναία δωρεά
της Έρης Ρίτσου
Όπως είχε γνωστοποιήσει ο αντιδήμαρχος Σταύρος Χριστάκος, «η Έρη Ρίτσου, κόρη του ποιητή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της -μετά την αγορά- προέβη στη δωρεά προς τον Δήμο Μονεμβασίας, όλων των επίπλων, πινάκων και φωτογραφιών που υπάρχουν στην οικία και τα οποία θα αποτελέσουν βασικά στοιχεία στο υπό δημιουργία μουσείο. Τα έπιπλα είναι μεγάλης αξίας, καθώς είναι αντίκες που χρονολογούνται γύρω στο 1900, όπως και οι πίνακες ζωγραφικής που φέρουν τις υπογραφές πολύ γνωστών ζωγράφων. Για την υλοποίηση της δωρεάς, συντάχθηκε από την συμβολαιογράφο Μονεμβασίας Ροδάνθη Λάβου, συμβολαιογραφική πράξη παραχώρησης και αποδοχής της δωρεάς μεταξύ της Έρης Ρίτσου και του Δήμου Μονεμβασίας. Με την πράξη αυτή η Έρη Ρίτσου παραχωρεί δωρεάν προς τον Δ. Μονεμβασίας τα παρακάνω αντικείμενα για την δημιουργία μουσείου, ενώ αν για οποιαδήποτε λόγο στο μέλλον η λειτουργία του μουσείου διακοπεί, τα αντικείμενα θα της επιστραφούν».

Η επίσκεψη
και τα εύσημα Μενδώνη
Σε επίσκεψή της στη Μονεμβασιά τον Ιούλιο του 2021 η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, περιηγήθηκε στους χώρους του σπιτιού, διαπιστώνοντας την άριστη κατάσταση που βρίσκεται το ακίνητο αφού ανακαινίστηκε πρόσφατα το έτος 2003. Η υπουργός συνεχάρη τότε τον δήμαρχο Μονεμβασίας για την αγορά του σπιτιού με πόρους του δήμου, έδωσε κατευθύνσεις για την συγκέντρωση του έργου του από οργανισμούς και τμήματα του υπουργείου και δεσμεύτηκε να αποστείλει στην Μονεμβασιά έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη του κτιρίου.

ritsos monemvasia

Στο «πέτρινο καράβι»
της ζωής και της έμπνευσης
Η οικογένεια Ρίτσου διέμενε αρχικά σε ένα σπίτι απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσαφίτισσας, αλλά με τη γέννηση του ποιητή, μετακόμισε στο σπίτι που βρίσκεται περίπου 150 μέτρα από την κεντρική πύλη της καστροπολιτείας, δίπλα στα τείχη.

Επειδή το σπίτι ήταν ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής, το ονόμασαν «το Χάνι της Γραβιάς», όπως έχει αποκαλύψει η αδελφή του Γ. Ρίτσου, Λούλα. Εκεί, ο Γιάννης Ρίτσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα και δοκίμασε σε ηλικία 8 ετών να συνθέσει τους πρώτους του στίχους.

Στη Μονεμβασιά ο Ρίτσος θα επιστρέψει πλέον στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όπου και θα γράψει τα πρώτα ποιήματα της συλλογής «Μονοβασιά» (1976). Την ίδια περίοδο το έργο του αναγνωρίζεται διεθνώς.

Σήμερα, έξω από το σπίτι, δεσπόζει η προτομή του μεγάλου Έλληνα ποιητή να αγναντεύει τη θάλασσα του Μυρτώου Πελάγους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti