Εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου η «Οικία των Ψηφιδωτών»

Παρουσία του Ι. Βαρβιτσιώτη και στελεχών του Ιδρύματος Νιάρχος

Παρασκευή, 04 Νοέμβριος 2022 10:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εγκαινιάζεται στις 21 Νοεμβρίου η «Οικία των Ψηφιδωτών»

Ένα κομμάτι ανυπολόγιστου αρχαιολογικού πλούτου, τα ψηφιδωτά «Η Αρπαγή της Ευρώπης» και ο «Ορφέας γοητεύει τα άγρια ζώα», έπειτα από την υλοποίηση του οράματος του πρώην Λάκωνα υπουργού, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, απέκτησε τον Μάιο του 2021 τη στέγη που τους αρμόζει, την «Οικία των Ψηφιδωτών». 

Με την αποκλειστική οικονομική στήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», την ηθική στήριξη του προέδρου του Ιδρύματος, Ανδρέα Δρακόπουλου, αλλά και με τις αγόγγυστες προσπάθειες του Ι. Βαρβιτσιώτη, η πόλη της Σπάρτης ενέταξε στη λίστα των αξιοθέατων μία εξαιρετικής σημασίας πολιτισμική μονάδα, που εκτός από την αίγλη και δυναμική, έχει προσδώσει και μια άλλη τουριστική διάσταση στη λακωνική πρωτεύουσα.

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μμ, παρουσία του οραματιστή του έργου, κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, μελών του ΔΣ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κι εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού, αναμένεται να τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια της «Οικίας των Ψηφιδωτών».

«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συνέβαλε σε αυτό το εγχείρημα», σημείωσε στον Λακωνικό Τύπο, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΙΣΝ, Παναγιώτης Παντελάτος.

Το χρονικό
Τα δυο σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν το 1872 στον κήπο της οικίας Φουστάνου στη Σπάρτη. Λέγεται πως ήταν σκεπασμένα από το έδαφος σε βάθος μόλις μισού μέτρου.
Ο τότε έφορος και αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, Παναγιώτης Αντ. Σταματάκης, προχώρησε στην καταγραφή των ευρημάτων και το ψηφιδωτό της Ευρώπης μελετήθηκε για πρώτη φορά το 1874 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Χίρσφιλτν. Ακολούθησε λεπτομερής περιγραφή από τους Ντρέσσελ και Μιλχόφερ, οι οποίοι δημοσίευσαν για πρώτη φορά τη λεπτομερή περιγραφή των εκθεμάτων της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

«Η Αρπαγή της Ευρώπης», εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, απεικονίζει την αρπαγή της όμορφης Ευρώπης, αδελφής του Κάδμου, ιδρυτή της Θήβας, από τον Θεό Δία.
Ο Δίας «χτυπημένος» από τον Έρωτα, μεταμορφώθηκε σε έναν ήρεμο και δυνατό ταύρο πλησιάζοντας την όμορφη κοπέλα. Την ώρα που εκείνη τον πλησίασε γοητευμένη από την κορμοστασιά του, τον ίππευσε και τότε εκείνος άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα.

Αυτόν το μύθο προσπάθησε να αποδώσει ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού, του οποίου το όνομα παραμένει άγνωστο. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό εικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ, γεγονός που συντελεί στην μεγάλη αναγνωρισιμότητα του ψηφιδωτού στο ευρύ κοινό.
Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου έγινε από τους βραβευμένους Έλληνες αρχιτέκτονες Μαρία Μαγνήσαλη και Θεμιστοκλή Μπίλη.

Στο χώρο πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων, καθώς και διαπλάτυνση του πεζοδρομίου περιμετρικά του κτιρίου. 

Στις δυο αίθουσες που φιλοξενούν τα περίφημα ψηφιδωτά, δημιουργήθηκαν παράθυρα-προθήκες με αλεξίσφαιρους υαλοπίνακες, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάζει τα ευρήματα, δίχως να κρίνεται απαραίτητη η είσοδός του στον χώρο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti