Διοικητής Ασφαλείας Σπάρτης: «Η πόρτα της Αστυνομίας είναι πάντα ανοιχτή»

«Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την εγκληματικότητα αλλά παράλληλα και την αύξηση της αστυνομικής δουλειάς με αντιστρόφως ανάλογη μείωση του...
Παρασκευή, 11 Νοέμβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Διοικητής Ασφαλείας Σπάρτης: «Η πόρτα της Αστυνομίας είναι πάντα ανοιχτή»
«Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την εγκληματικότητα αλλά παράλληλα και την αύξηση της αστυνομικής δουλειάς με αντιστρόφως ανάλογη μείωση του εισοδήματος των αστυνομικών. Οι περισσότεροι αστυνομικοί εργάζονται χωρίς ωράριο, ενώ η προσφορά εργασίας τους βασίζεται κυρίως στην αγάπη τους για τη δουλειά και στο φιλότιμο».
Με τη διαπίστωση αυτή, ο νέος διοικητής Ασφαλείας Σπάρτης -και από τους νεότερους διοικητές ασφαλείας πανελλαδικά- Aστυνόμος βʼ Ζαχαρίας Αγρανιώτης υπεραμύνεται του αστυνομικού έργου που επιτελείται στην περιοχή. Εξάλλου, οι σημαντικές επιτυχίες της Αστυνομίας τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν την αποφασιστικότητά της να σπάσει το καθεστώς της ατιμωρησίας των παραβατικών και να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Για όλα αυτά ο διοικητής Ασφαλείας μιλά στο «Λακωνικό Τύπο».

Πολύς λόγος γίνεται για την παράνομη δραστηριότητα των Ρομά που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Τελευταία η εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων σε καταυλισμούς αθιγγάνων στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης φάνηκε να αποδίδει. Τι άλλαξε;
  Είναι γεγονός ότι η παραβατικότητα των Ρομά μας προβληματίζει και μας ανησυχεί όπως άλλωστε και κάθε είδους εγκληματικότητα από όπου και αν προέρχεται.
  Αν ανατρέξετε στο κοντινό παρελθόν, η Αστυνομία με τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτει έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες και έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στον τομέα της παραβατικότητας των Ρομά. Να σημειώσω τις δύο (2) αστυνομικές επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά από τις οποίες συνελήφθησαν οκτώ (8)  Ρομά στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και κατασχέθηκαν πλήθος κλοπιμαίων (ηλεκτρικές συσκευές, χρυσαφικά), μέρος των οποίων έχει ήδη αποδοθεί στους παθόντες. Υπάρχει σχέδιο και συνεργασία με όλα τα αστυνομικά τμήματα και με όμορες διευθύνσεις, ώστε η προσπάθεια αυτή να έχει και στο μέλλον σημαντικά αποτελέσματα.
Το θέμα των Ρομά έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο συζήτησης και σε Δημοτικά Συμβούλια περιοχών όπου οι κοινωνίες αντιδρούν.
  Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι, ότι οι Ρομά δεν είναι πρόβλημα αποκλειστικά της Αστυνομίας. Η ένταξη και αρμονική συνύπαρξή τους με την κοινωνία, η εκπαίδευσή τους, οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ζήτημα κοινωνικής υφής. Η κοινωνία πρέπει να είναι συντεταγμένη και με ενιαία γραμμή απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα. Η αστυνομία οφείλει να επεμβαίνει κατασταλτικά όταν έχει περιστατικά -πράγμα που πράττει αποτελεσματικά- και θα πρέπει να βρεθεί μηχανισμός που θα δίνει τη δυνατότητα στους Ρομά να συμβιώσουν στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους κανόνες με όλους τους πολίτες. Μην ξεχνάτε, ότι στην Λακωνία σε πολλές περιοχές είναι εγκατεστημένοι Ρομά με ιδιοκτησίες και φυσικά έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες. Μάλιστα, απολαμβάνουν των μέτρων ενίσχυσής τους. Οι ίδιοι όμως έχουν και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, όταν Ρομά γονείς εγγράφουν στο σχολείο τα παιδιά τους γιατί γνωρίζουν ότι θα εισπράξουν κάποιο επίδομα, έχουν την υποχρέωση να τα στείλουν και στο σχολείο. Για το γεγονός αυτό πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς.
Η διαμονή λαθρομεταναστών σε περιοχές της Λακωνίας είναι πρόβλημα για την Αστυνομία;
  Το ζήτημα με τους λαθρομετανάστες στη Λακωνία είναι ελεγχόμενο και δε διαφοροποιείται σημαντικά από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Περιφέρεια.
  Σε κάθε υπόθεση ποινική ή διοικητική διερευνούμε την πιθανότητα ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εμπλεκόμενοι (δράστες-θύματα) ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικές, φυλετικές ή θρησκευτικές ομάδες.
Πόσο ορατό είναι το ενδεχόμενο της μετατροπής του Κέντρου Υποδοχής Λαθρομεταναστών στη Σπάρτη σε εγκατάσταση μόνιμης παραμονής αλλοδαπών;
  Πέραν από τις εξαγγελίες για το  Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών, δεν έχουμε κάποια άλλη πληροφόρηση ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία από τα οποία διαφαίνεται ότι πρόκειται να λειτουργήσει ως οτιδήποτε άλλο από αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε.
Η μάστιγα της εποχής τα ναρκωτικά βλέπουμε να έχουν μεγάλη διείσδυση όλο και σε μικρότερες ηλικίες αλλά και στα σχολεία. Πόσο μπορεί η Αστυνομία να επέμβει;
  Η Αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο της οικογένειας και του σχολείου. Σίγουρα όταν ζητηθεί η συνδρομή της θα την παρέχει και θα επέμβει. Ο ρόλος της είναι πρωτίστως προληπτικός και συνδρομητικός. Προς τούτο επιτηρούμε τους χώρους πλησίον των σχολείων, ενεργούμε ελέγχους σε χώρους όπου συχνάζουν μαθητές, εντοπίζουμε και καταγράφουμε περιοχές όπου έχουμε υπόνοιες ή πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών.
   Στο σημείο αυτό, μπορώ να πω ότι η νεολαία στην περιοχή της Σπάρτης είναι σε καλά επίπεδα. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Οι νέοι πρέπει να προσέχουν τις παρέες τους, να είναι υποψιασμένοι και οτιδήποτε αντιλαμβάνονται να το αναφέρουν πρώτα στους γονείς τους. Αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να το καταγγέλλουν στην Αστυνομία. Για παράδειγμα, πολλές φορές έχουμε επέμβει σε περιστατικά που πληροφορούμαστε από γονέα. Οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται σε εμάς όταν βλέπουν περίεργες συμπεριφορές στην καθημερινότητα των παιδιών τους, βίαιες αντιδράσεις και ξεσπάσματα που μπορεί να σχετίζονται με χρήση ουσιών.
  Αντιλαμβάνομαι ότι ειδικά στις μικρές κοινωνίες όπου δεν υπάρχει το απρόσωπο της μεγαλούπολης πιο δύσκολα εμπιστεύονται ιδιωτικά θέματα. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η πόρτα της Αστυνομίας είναι πάντα ανοιχτή για συζήτηση οποιουδήποτε προβλήματος. Σε ευαίσθητες υποθέσεις που σχετίζονται ανήλικοι και ναρκωτικά, η Αστυνομία επεμβαίνει με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια που επιβάλλει η περίπτωση.
Η εγκληματικότητα είναι διαρκώς αυξανόμενη. Ο κόσμος θεωρεί ότι επικρατεί ασυδοσία, αφού πάσης φύσεως παραβατικοί δρουν πια και υπό το φως της ημέρας, ρημάζοντας περιουσίες και απειλώντας ζωές ακόμη και εντός πόλης. Πόσο εύκολη είναι η αντιμετώπισή τους; Είναι θέμα ατολμίας της Αστυνομίας να επεμβαίνει άμεσα;
  Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την εγκληματικότητα αλλά παράλληλα και την αύξηση της αστυνομικής δουλειάς. Σας διαβεβαιώνω ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί εργάζονται χωρίς ωράριο, ενώ η προσφορά εργασίας τους βασίζεται κυρίως στην αγάπη τους για τη δουλειά και στο φιλότιμο.
  Με τις υπάρχουσες δυνάμεις και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε υποστελέχωσης κλπ κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη, επιζητούμε τη συνεργασία του. Άλλωστε, είμαστε κομμάτι της ίδιας κοινωνίας, βιώνουμε την ίδια καθημερινότητα και τα ίδια προβλήματα.
  Η διεύρυνση της εγκληματικής δράσης, οι νέες μορφές εγκληματικότητας που εμφανίζονται, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και δυνατότητα χρήσης της για παράνομες πράξεις, η οικονομική συγκυρία που βιώνεται και στη χώρα μας αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που διαμορφώνουν το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
  Από την πλευρά μας καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε, για την ασφάλεια του πολίτη και τη προστασία του, στοιχεία προαπαιτούμενα για την ειρήνη, τη δημιουργία και την ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής. Είναι γνωστό ότι πρόκειται για έργο δύσκολο και επικίνδυνο, όμως είναι ταυτόχρονα τιμή και πρόκληση για εμάς να πετύχουμε. Συνεχίζουμε με αμείωτο ενδιαφέρον και συμπληρώνουμε όπου απαιτείται με δράσεις και σχέδια προς την κατεύθυνση προστασίας των πολιτών, των ατομικών τους δικαιωμάτων και της καταπολέμησης των ναρκωτικών.
  Σίγουρα δεν είμαστε άτολμοι και το αποδεικνύουμε συνεχώς. Αρκεί να θυμίσω τη μεγάλη φυτεία των 1013 δενδρυλλίων κάνναβης (χασισιές) στη Τοπική Κοινότητα Καρυών και τη σύλληψη ενός (1) ημεδαπού, τη σύλληψη τεσσάρων (4) ημεδαπών για εμπορία ναρκωτικών ουσιών το τελευταίο χρονικό διάστημα, την εξάρθρωση πολυμελής σπείρας Ρομά και την εξιχνίαση είκοσι τριών (23) κλοπών οικιών, καθώς και την εξιχνίαση της απαγωγής που συνέβη στην περιοχή μας και τη σύλληψη τριών (3) ημεδαπών.
Κατά καιρούς κυκλοφορούν έντονες φήμες, ακόμη μεταδίδονται και διαδικτυακά, περιστατικά εγκληματικής δράσης που δημιουργούν σύγχυση στην κοινωνία. Ελέγχετε τέτοιες αναφορές;
  Προσωπικά έχω γίνει και εγώ αποδέκτης τέτοιων αφηγήσεων. Όμως δεν υπήρξε ποτέ επίσημη καταγγελία για τέτοιο περιστατικό, έστω και ανώνυμη. Δεν είναι δυνατό να ασχολούμαστε με φανταστικές ιστορίες, γενικές και αόριστες. Ανώνυμη καταγγελία οφείλουμε να την ερευνήσουμε, αρκεί να υπάρχει κάτι χειροπιαστό.
Πολύς λόγος έγινε και για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος. Οι καταστηματάρχες να περιμένουν τους ελέγχους σας;
  Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα σε κέντρα διασκέδασης και δημόσιους χώρους είναι έργο της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και της Δημοτικής Αστυνομίας.
Κλείνοντας, τι συμβουλή θα δίνατε;
  Ζούμε σκληρές εποχές. Η Αστυνομία κάνει το καθήκον της με όσες δυνάμεις διαθέτει. Δεν είναι όμως ούτε ο «σάκος του μποξ», ούτε οι συνάδελφοι είναι «Χάρυ Πότερ» για να κάνουν μαγικά. Επιζητούμε τη συνεργασία όλων των φορέων και όλων των πολιτών για να είναι πιο αποδοτικό το έργο μας. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συμβουλεύσω τους πολίτες για την καθημερινότητά τους, να ασφαλίζουν τα σπίτια τους, να προσέχουν ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες και σε περίπτωση υπόνοιας ή παρατήρησης ύποπτων κινήσεων να μη διστάζουν να ειδοποιούν την Αστυνομία.
Χρηστέα Diesel Service
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα